Ingineria Bioproceselor

Cuprins proiect

CAPITOLUL I 3
TEMA DE PROIECTARE 3
CAPITOLUL II 4
STABILIREA TEHNOLOGIEI ŞI A LINIEI TEHNOLOGICE 4
II. 1. Generalităţi 4
CAPITOLUL III 12
DIMENSIONAREA TEHNOLOGICĂ A UTILAJELOR 12
III.1. Dimensionarea reactorului 12
III.1.1. Calculul pierderilor 12
III.1.2. Reţeta de fabricaţie 12
III.1.3. Calculul dimensiunilor reactorului 17
III.1.4. Calculul necesarului de oxigen 18
III.2. Sterilizarea materialelor 19
III.2.1. Generalităţi 19
III.2.2. Calculul sterilizării reactorului prin încălzire 22
III.3.Filtrarea şi spălarea masei de reacţie 26
III.3.1. Predimensionarea filtrului 26
III.3.2. Calculul timpului de spălare 27
III.4. Dimensionarea atomizorului 28
Bibliografie: 34


Extras din proiect

CAPITOLUL I
TEMA DE PROIECTARE
Procedeu si instalatie pentru obtinerea acidului gluconic prin fermentatia in adancime in prezenta lui Aspergillus niger cu o capacitate de 400kg/sarja.
CAPITOLUL II
STABILIREA TEHNOLOGIEI ŞI A LINIEI TEHNOLOGICE
II. 1. Generalităţi
Acidul gluconic, având formula chimică brută C6H12O7, este un acid organic slab, care nu este nici coroziv, nici caustic. Este netoxic şi uşor biodegradabil (98% în 2 zile). Se obţine în mod natural în plante, fructe şi alte produse comestibile, cum ar fi vinul (până la 0,25%) sau mierea (până la 1%). 
Acidul gluconic poate fi obţinut prin reacţia de oxidare a glucozei pe cale biochimică, chimică, electrochimică.
La o concentraţie masică de 50% acid gluconic în apă, soluţia se prezintă sub forma unui amestec în echilibru de acid gluconic, γ - şi δ - lactonă. Echilibrul între acid şi cele două lactone este influenţat de concentraţia amestecului şi temperatură. O concentraţie mare de δ - lactonă va favoriza deplasarea echilibrului spre formarea de γ -lactonă şi viceversa. O temperatură scăzută favorizează formarea de glucono – δ - lactonă, în timp ce o temperatură ridicată favorizează creşterea concentraţiei de glucono - γ - lactonă. În condiţii normale, acidul gluconic 50% prezintă un echilibru stabil care contribuie la culoarea sa de la transparent la galben deschis, cu un nivel scăzut de toxicitate şi coroziune.
Proprietăţi fizice:
Formula chimică brută: C6H12O7
Viscozitatea aproximativă la 25oC: 26 cP
Densitatea specifică la 25oC: 1.24 + 0.03
pH la 25oC în soluţie 50%: 1.3 + 0.2
Soluţie 25% : 2.2 + 0.2
Soluţie 3%: 2.8 + 0.2
Soluţie 1%: 3.2 + 0.2
Solubil în Apă
Insolubilă în Alcool absolut, eter
Aspect Substanţă albă
Proprietăţi chimice:
Produsul trebuie păstrat la temperaturi peste 15˚C, deoarece la temperaturi mai scăzute lactonele ar putea cristaliza.
Utilizări: 
- în industria detergenţilor ;
- împiedică precipitarea sărurilor din apele cu duritate ridicată;
- în industria farmaceutică;
- în industria textilă, unde gluconatul de sodiu împiedică depunerea de piatră pe ţesături.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingineria Bioproceselor.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!