Sisteme de Masurare a Directiei si Vitezei Vantului

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere
2. Caracteristicilor vantului
Directia
Viteza
Durata
Intensitatea
Structura 
3.Instrumente pentru masurarea directiei si vitezei vantului
3.1. Anenometru
3.2. Senzori de vant
3.3. Girueta
4.Concluzii
Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere 
Pentru ca temperatura si presiunea aerului nu au aceleasi valori pe toata suprafata Pamantului, exista deplasari ale aerului. Temperatura, nefiind o marime constant, determina repartitia neuniforma a presiunii atmosferice, datorita regiunilor de pe Glob incalzite diferit. Aerul se deplaseaza din regiunile cu presiune atmosferica mai ridicata spre cele cu presiune mai joasa, asfel formandu-se vanturile. Vantul este un fenomen fizic ce se manifesta ca o circulatie dirijata de aer in atmosfera terestra.
Vantul se caracterizeaza prin doua elemente principale extreme de variabile in timp si spatiu: 
- directia din care bate vantul, apreciata dupa 16 sectoare ale orizontului, 
-viteza, reprezentand distanta parcursa de particulele de aer in unitatea de timp exprimata in m/s. 
Alte caracteristici ale vantului sunt:
- durata, intensitatea, structura.
2. Caracteristicilor vantului
Directia vantului reprezinta de unde bate vantul si nu spre care se deplaseaza. Directia vantului se apreciaza prin cele 16 sectoare ale orizontului notate cu majusculele punctelor cardinale si intercardinale (principale si secundare) in sensul deplasari acelor de ceas, utilizandu-se roza vanturilor. Deoarece acest mod de notare este greoi si mai imprecis, directia vantului se apreciaza si in grade sau decagrade ca, de exemplu, in aeronautica si in transporturile maritime. Directia vantului in plan orizontal este data de unghiul pe care il face vectorul vant cu directia nordului geografic.
Astfel,nordul corespunde la 360?, estul la 90?, sudul la 180? iar vestul la 270?. Celelalte directii au valori intermediare.
Viteza vantului reprezinta spatiul parcurs de aerul ce se deplaseaza pe orizontala in unitatea de timp. Viteza vantului se exprima in m/s sau in kmh.
Intre cele doua unitati de masura existand urmatoarele relatii:
1 m/s = 3,6 km/h
1 km/h = 0.278 m/s.
In unele cazuri (de exemplu in practica navigatiei maritime), viteza se exprima si in noduri (1 nod=1,852km/h, adica echivalentul a 0,51 m/s).
Viteza este mica la contactul cu solul (datorita frecarii) si creste cu altitudinea (la 25-30 m este dubla fata de valoarea la sol). Aceasta sufera o variatie diurna (ex. regiunile temperate: maxim la amiaza, minim in a 2-a parte a noptii) si o variatie anuala (in functie de zona de clima si caracteristicile regionale).
Viteza medie anuala este direct influentata de orografie si de stratificarea termica a aerului, care o pot intensifica sau atenua. In zona montana sunt caracteristice viteze medii anual care scad cu altitudinea de la 8-10 m/s pe inaltimile carpatice (2000-2500 m) pana la 6m/s in zonele cu altitudini de 1800-2000 m, pe versantii adapostiti vitezele anuale scad la 2-3m/s, iar in depresiunile intramontane acestea sunt de 1-2 m/s. 
In interiorul arcului carpatic,vitezele medii anuale oscileaza intre 2-3 m/s, iar la exteriorul Carpatilor, in Moldova, acestea sunt de 4-5 m/s, mediile anuale cele mai mari remarcandu-se in partea de est a tarii, in Campia Siretului inferior (5-6m/s), pe litoralul Marii Negre (6-7 m/s), in Dobrogea si Baragan (4-5m/s). Daca valorile termice si de presiune ar fi repartizate uniform pe suprafata terestra, deplasarea aerului nu ar mai avea loc. Inegala repartitie a presiunii in sens orizontal se datoreaza actiunii combinate a unor cauze de ordin termic si dinamic si, determina o miscare advectiva numita vant. 
Diferentele de temperatura ale aerului creeaza densitati diferite, ceea ce atrage dupa sine diferente de presiune - maxime si mici valori medii anuale (1-2 m/s) se remarca in depresiunile intracarpatice inchise minime barometrice. Vantul ca element meteorologic tinde sa egalizeze diferentele de temperatura, presiune si umezeala existente in atmosfera in sens orizontal. Aceasta egalizare insa, nu se realizeaza decat pentru interval foarte scurte de timp, cand apare un calm atmosferic. In rest, aparand noi diferente, reapare vantul, care mentine o stare medie a acestor diferente, deci este un element meteorologic important si un factor compensator in atmosfera.
Caracteristicile regimului dinamic al aerului prezinta interes atat din punct de vedere teoretic cat si aplicativ. Astfel, frecventa vantului din anumite directii permite aprecierea caracteristicilor maselor de aer care se deplaseaza intr-o anumita regiune, fapt care permite stabilirea influentei pe care o are asupra proceselor climatice locale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Masurare a Directiei si Vitezei Vantului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://www.meteo.ro/articol/31/Cum-se-formeaza-vantul.html 
2. http://inregistratoare.ascora.ro/sisteme_inr/wind110.htm
3. http://www.smewind.com/wb/pages/ro/produse/gama-de-senzori/anemometru-a100r.php
4. http://www.sierra.ro/Anemometru-cu-termometru-AR816-p3660p.html
5. http://www.smewind.com/wb/pages/ro/produse/gama-de-senzori/anemometru-a100r.php
6. http://www.fly4fun.ro/linkuri/meteorologie_vantul.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!