Valorificarea Glicerinei

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Introducere 3
2. Metode de obtinere 4
3.Utilizarii 8
3.1 Modalitati noi de valorificare a glicerolului 8
3.1.1 Specii de Citrobacter, Klebsiella, Enterobacter si Clostridium 8
3.1.2 Alte bacterii care utilizeaza glicerol 10
3.1.3 Asimilarea glicerolului de drojdie 10
3.2 Obtinerea hidrogenului 11
3.3 Obtinerea acidului succinic 13
4. Bibliografie 16


Extras din proiect Cum descarc?

1.Introducere
Denumirea de ,,glicerol" isi are originile in cuvantul grecesc ,,glykeros", care se traduce prin ,,dulce". A fost obtinut pentru prima data prin extractie dintr-un amestec de oxid de plumb si ulei de masline, de Scheele, in 1779, care l-a numit ,,principiul dulce al untului". In 1815, Chevreuil l-a inclus in categoria alcoolilor, 
iar in 1823 a aratat intr-o lucrare a sa ca glicerolul este prezent in toti compusii uleiosi.
Denumirea de glicerol se aplica doar compusului chimic pur 1,2,3-propantriol, iar cea de glicerina se refera la compusul comercial, care contine peste 95% glicerol. 
Glicerina cristalizeaza greu. Pastrata mai multa vreme la o temperature sub 0OC, formeaza cristale cu p.t. 20 OC. Glicerina (glicerolul) are punctul de fierbiere situat la 290 oC, fiind in totalitate stabila pana la acest prag, doar in lipsa oxigenului molecular din mediu (conditii anaerobe). Intre punctul de inflamabilitate (180 oC) si punctul de fierbere, glicerina, in prezenta oxigenului (conditii aerobe), degaja cantitati variabile de acroleina, substanta toxica si poluanta. Acroleina nu se mai formeaza din glicerol la temperaturi mai mari de 290 oC, indiferent daca oxigenul atmosferic este prezent sau absent.
Glicerina se evapora si ingheata greu, de exemplu solutia de 80% ingheata la -20,3 ?C. Sub forma de esteri ai acizilor grasi (gliceride), constituie componentul de baza al grasimilor animale se vegetale.
Glicerina este o substanta lichida, relativ vascoasa, cu densitatea mai mica decat a apei, incolora, cu gust dulce si fara miros. Este usor solubila in apa si in alcool etilic. La randul sau, glicerolul este un bun solvent pentru diferite substante, fiind utilizat, mai ales in gemoterapie, fitoterapie si homeopatie pentru extragerea unor principii active de origine vegetala.
Fig.1 Glicerolul
Glicerina se utilizeaza in indrustria explozivilor, in farmacie si in cosmetic, in industria pielariei si pentru fabricarea de mase plastic. Glicerina este higroscopica; ea absoarbe vaporii de apa din atmosfera pana la stabilirea unui echilibru.
2. Metode de obtinere
Glicerina a fost descoperita de Scheele, la 1780, in apele reziduale de la saponificarea grasimilor. Acestea nu contin, in afara de glicerina, decat putine impuritati. Se poate izola insa si glicerina si din lesiile de la fabricarea sapunului prin saponificare alcalina. Dupa ce se indeparteaza o parte din impuritati cu var sau cu acid sulfuric, dupa caz, se concentreaza apele, de obicei in vid, pana se obtine o glicerina tehnica de 80 - 85 %. Aceasta se decoloreaza cu carbune activ si este astfel destul de pura pentru multe intrebuintari. Pentru altele, in special pentru fabricarea nitroglicerinei, este necesar sa se distile produsul in vid.


Fisiere in arhiva (1):

  • Valorificarea Glicerinei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Matthew D.Blankschien, James M.Clomburg, Ramon Gonzalez, Metabolic engineeringof Escherichia coli for the production of succinate from glycerol, Metabolic Engineering, volumul 12, 2010, pag. 409-419.
2. Nenitescu C.D, Chimie Organica, vol I si II, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1974.
3. Priscilla F. Fonseca Amaral, Tatiana Felix Ferreira, Gazele Cardoso Fontes, Maria Alice Zarur Coelho, Glycerol valorization: New biotechnological routes, Food and bioproducts processing, volumul 87, 2 0 0 9, pag.179-186.
4. Saurabh Jyoti Sarma, Satinder Kaur Brar, Eduardo Bittencourt Sydney ,Yann Le Bihan, Gerardo Buelna, Carlos Ricardo Soccol, Microbial hydrogen production by bioconversion of crude glycerol: A review, International Journal of hidrogen energy, volumul 37, 2012, pag. 6473-6490.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!