Penicilina V

Extras din proiect Cum descarc?

Antibioticele-scurt istoric 
Antibioticele au actiune asupra proceselor metabolice din celula microbiana eventual fiind cauzatoare de ruperea acestei celule fara nici o repercusiune asupra celulei gazda.Antibioticele sunt compusi chimici, obtinute in urma actiunii microorganismelor sau a sintezelor si semisintezelor, folosindu-se in doze mici.
Dupa descoperirea microbilor de catre L. Pasteur (1867), s-a observat ca anumite specii microbiene se apara de alte specii prin producerea unor substante chimice nocive. Acest fenomen a fost denumit antibioza, iar substantele chimice rezultate din metabolismul celulelor vii poarta denumirea de antibiotic. In 1885 V. Babes semnaleaza la randul sau, actiunea inhibanta a unor substante produse de microorganisme, sugerand posibilitatea utilizarii acestora in scop terapeutic.
Testele asupra actiunii terapeutice ale penicilinei sunt realizate de catre Florey si Chain abia in 1940- 1941, fiind primul antibiotic utilizat in tratamentul uman.
O alta mare descoperire in domeniu apartine lui Waksman, care in 1944 descopera streptomicina, compus necesar in tratamentul tuberculozei, fiind activa impotriva bacilului declansator si anume Mycobacterium tuberculozis.[1]
In 1950-1953 sunt izolate oxitetraciclina si tetraciclina apoi in 1960 rifampicina. Dezvoltarea chimiei instrumentale a permis determinarea structurii produselor naturale astfel ca apar, primele produse de semisinteza, apoi cele ce se obtin prin sinteza totala.
In 1948-1956 in Romania s-au importat antibiotice, datorita faptului ca ele nu se produceau pe plan national. Prima fabrica de antibiotice din tara a fost infiintata la Iasi, in 1956. Profesorul M. Bals a fost unul dintre medicii infectionisti care au sprijinit dezvoltarea acestei metode de tratament.[2]
Clasificarea antibioticelor
In functie de anumite criterii antibioticele se clasifica astfel:
a) dupa originea microorganismului producator :
-antibiotice produse de bacterii( Schizomyces);
-antibiotice produse de fungi(Penicillium si Aspergillus);
b) in functie de structura chimica sunt compusi cu structura:
- alifatica;
- aromatica;
-heterociclica.
c) in functie de biogeneza pot fi :
-produse derivate din aminoacizi(penicilinele);
-din unitati acetat;
-din glucide .
d) in functie de actiunea farmacologica:
-antibacteriene;
-antifungice;
-antivirotice;
-antituberculoase;
de asemenea in functie de structura lor chimica antibioticele se clasifica:
-antibioticele ?-lactamice: penicilinele si cefalosporinele;
-tetraciclinele ;
-macrolidele: eritromicina
-peptide si lipopeptide: bacitracin, colistin, enramycim, gramicidin; [3]
Sursa penicilinei
Primul antibiotic- penicilina- a fost descoperita in 1929 de catre Fleming.Absolut accidental el descopera o substanta produsa de un tip de mucegai Penicillium notatum care ataca doar unele bacterii fiind absolut inofensiva asupra altora cat si asupra globulelor albe din sange. Fleming elaboreaza un raport despre aceasta substanta apoi isi canalizeaza atentia spre alte probleme. In 1945 Comitetul Nobil i-a inmanat lui A.Fleming premiul pentru descoperirea penicilinei, una dintre cele mai mari realizari din medicina.
Incadrarea intr-o clasa de compusi
Penicilinele fac parte, alaturi de cefalosporine din categoria antibioticelor ?-lactamice, care se obtin din activitatea unor clase de fungi: Penicillium crysogenum, Penicillium notatum, Aspergillus niger, Aspergillius giganteus. Acestea au o structura biciclica, tiazolidin-beta-lactamica. In functie de radicalul amidic se deosebesc diferite tipuri, cei mai cunoscuti reprezentanti fiind Penicilina G(benzil-penicilina), respectiv Penicilina V(fenoximetil-penicilina).
Penicilinele sunt acizi monobazici formati dintr-un sistem tiazolidin-?-lactamic condensat.
Figura 1 Penicilina V Structura penicilinelor
Penicilinele au o actiune bacteriostatica si bactericida, provocand tulburari de nutritie si de metabolism celular, fiind active impotriva germenilor gram pozitivi(+).[4]
Metode de obtinere a Penicilinei V
Penicilina V se poate obtine atat pe cale de biosinteza cat si prin sinteza chimica. Factorul principal care intervine in obtinerea tehnologica a unui antibiotic este reprezentat de calitatea susei.Tulpina producatoare, precum si compozitia mediului de cultura pe care aceasta se dezvolta sunt hotaratoare pentru obtinerea unui anumit tip de antibiotic.
In general microorganismele producatoare de antibiotic se pastreaza sub forma de culturi pure, in mediu de gelatina sau agar-agar, la temperaturi scazute (-196?C, azot lichid) in conditii deosebite de sterilitate si securitate.
In organismele vii substantele chimice sunt sintetizate si degradate prin intermediul unor reactii catalizate de enzime, intr-un proces global numit metabolism. Toate organismele vii dispun de cai metabolice similare prin care utilizeaza anumiti compusi chimici esentiali pentru supravietuirea si dezvoltarea lor.
Acesti compusi chimici (aminoacizi, hidrati de carbon, acizi grasi, acizi nucleici) se numesc metaboliti primari, iar caile prin care sunt transformati, metabolism primar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Penicilina V.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!