Rolul Vitaminelor Hidrosolubile in Metabolismul Intermediar

Cuprins proiect Cum descarc?

Planul lucrarii
I. DEFINITIA, CLASIFICAREA SI ROLUL BIOLOGIC AL VITAMINELOR 
I.1. Definitia si clasificarea vitaminelor 
I.2. Provitamine 
I.3. Rolul biologic al vitaminelor 
I.4. Hipovitaminoze, avitaminoze, hipervitaminoze 
II. IMPLICAREA VITAMINELOR HIDROSOLUBILE IN METABOLISMUL INTERMEDIAR 
II.1. Rolul coenzimatic al vitaminei B1 
II.2. Rolul coenzimatic al vitaminei B2 
II.3. Rolul coenzimatic al vitaminei PP 
II.4. Rolul coenzimatic al vitaminei B6 
II.5. Rolul coenzimatic al vitaminei B12 
II.6. Rolul coenzimatic al vitaminei C 
CONCLUZII


Extras din proiect Cum descarc?

DEFINITIA VITAMINELOR:
Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice extrem de heterogena din punct de vedere structural, cu rol de biocatalizatori, care sunt necesare organismelor vii in cantitati foarte mici, dar care sunt indispensabile functiilor vitale. Vitaminele sunt sintetizate de plante si microorganisme dar nu se sintetizeaza in organismul uman si al majoritatii mamiferelor.
CLASIFICAREA VITAMINELOR
Datorita faptului ca vitaminele alcatuiesc o clasa de compusi biologic activi extrem de heterogena din punct de vedere structural si functional, clasificarea lor este foarte dificila. Singurul criteriu de clasificare unanim acceptat astazi il constituie solubilitatea vitaminelor, in functie de aceasta proprietate distingandu-se doua clase:
Vitaminele liposolubile sunt vitamina A, vitamina D, vitamina E, vitamina F, vitamina K. Vitaminele liposolubile au capacitatea de a se stoca in organismul animal in diferite organe atunci cand aportul nutritiv il depaseste in anumite momente pe cel zilnic necesar, aceste rezerve putand fi utilizate atunci cand, din diverse motive, organismul nu primeste prin hrana cantitatile necesare. 
Vitaminele hidrosolubile sunt cele din complexul B, vitaminele P, si vitamina C. Spre deosebire de vitaminele liposolubile, cele hidrosolubile nu au capacitatea de a se acumula in organism, excesul fiind eliminat. Din aceasta cauza organismul uman si cel animal au nevoie de un aport zilnic al acestor vitamine. Functiile lor sunt in general de a asista enzimele importante implicate in productia de energie din carbohidrati si grasimi. Sunt instabile in prezenta caldurii si procesul de preparare al hranei afecteaza cantitatea de vitamine disponibile din mancare. 
II.1. Rolul coenzimatic al vitaminei B1
Vitamina B1 participa in metabolismul intermediar sub forma sa coenzimatica - tiaminpirofosfatul (TPP).
Tiaminpirofosfatul se formeaza in urma unui proces de fosforilare sub actiunea pirofosfokinazei, proces care se realizeaza in mare parte in ficat, desi enzima care catalizeaza reactia de fosforilare se intalneste aproape in toate tesuturile.
tiaminpirofosfatul
Tiaminpirofosfatul este coenzima pentru enzimele participante la:
- decarboxilarea oxidativa a piruvatului, a ?-cetoglutaratului si a ?-cetoacizilor rezultati in urma transaminarii aminoacizilor cu catena ramificata. 
TPP este, de asemenea coenzima pentru transcetolaza, enzima cheie a ciclului pentozofosfatilor sau a caii fosfogluconatului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Vitaminelor Hidrosolubile in Metabolismul Intermediar.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!