Toxicologia coloranților alimentari

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 32 în total
Mărime: 743.26KB (arhivat)
Publicat de: Filip-Lorin Ciobanu
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Sumar
  2. Introducere: Aditivii alimentari
  3. Definitia colorantilor alimentari
  4. Clasificarea colorantilor alimentari
  5. Toxicologia colorantilor alimentari
  6. Metode de determinare a colorantilor alimentari din alimente
  7. Bibliografie

Extras din proiect

Colorantii alimentari sunt cei mai importanti din categoria aditivilor, sunt substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare.

Colorantii alimentari din alimente se pot determina prin diferite metode de spectofotometrie sau cu ajutorul minianalizorului de mercur.

In urma analizelor s-a constatat ca unele produse din carne contin coloranti alimentafi, fapt interzis de legislatia in vigoare.

In urma analizei s-a mai constatat faptul ca unele specii de pesti pot contine unele urme de metale chiar daca nu sunt expusi la poluare directa.

Aditivi alimentari sunt definiti drept orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare a unor asemenea produse alimentare, devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare .

Cei mai importanţi aditivi de aspect sunt coloranţii

Colorantii sunt orice substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare si pot fi constituenti naturali ai produselor alimentare si/sau alte surse naturale, care in mod normal nu sunt consumati ca alimente in sine si nu sunt utilizati ca ingrediente caracteristice in alimentatie; de asemenea colorantii sunt preparatele obtinute din produsele alimentare si alte materiale naturale obtinute prin extractie fizica si/sau chimica conducand la o extractie selective a pigmentilor in raport cu constituentii nutritive sau aromatici

Coloranţii sunt substanţe organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului.

Culoarea substanţelor se datorează prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selectiv diferite radiaţii ale luminii, fiecărui cromofor corespunzându-i una sau mai multe benzi de absorbţie in spectrul vizibil.

Coloranţii se folosesc pentru a restabili culoarea degradată în cursul proceselor de prelucrare sau pentru a conferi alimentelor o nouă culoare. Prin intermediul organelor de simţ,culoarea declanşează reacţii care favorizează procesul de hrănire.

Coloranţii se clasifica tinand cont de doua criterii de clasificare:

După structura lor chimica se deosebesc următoarele clase de coloranţi:

a)coloranţi azoici-conţin in molecula lor drept grupe cromofore una sau mai multe grupe azo, -N=N

b)coloranţi antrachinonici

c)coloranţi trifenilmetanici

d)coloranţi indantrenici

e)coloranţi de indigo

f)coloranţi de sulf

Conținut arhivă zip

  • Toxicologia Colorantilor Alimentari.ppt

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Aditivi alimentari

Directiva "cadru", nr. 89/107/EEC - stabileşte măsuri de siguranţă şi autorizare a aditivilor alimentari - listează categoriile de aditivi...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Coloranții alimentari

I.Introducere Gradul de evolutie a societatii a impus si in industria alimentara extinderea preocuparilor pentru cresterea nivelului cantitativ si...

Aditivi alimentari - acidulanții

INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folosiţi în prepararea şi pastrarea alimentelor încă din cele mai vechi timpuri. Însă, în ultimul secol, o...

Aditivi alimentari - surse potențiale de îmbolnăvire

• Scurt istoric al aditivilor alimentari În concepţia manualului procedural al Comisiei Codex Alimentarius FAO/OMS “aditivul semnifică orice...

Antocianii

INTRODUCERE Coloranţii sunt substanţe organice, naturale sau sintetice, care prezintă capacitatea de a imprima culoarea dorită produselor...

Coloranți alimentari în hrana animalelor

Introducere Gradul de evoluţie a societăţii a impus și în industria alimentară extinderea preocupărilor pentru creșterea nivelului cantitativ și...

Folosirea Coloranților ca Aditivi și Asigurarea Inocuității Produselor Alimentare

Industria alimentară are ca obiectiv principal obţinerea produselor alimentare care să satisfacă din ce în ce mai mult cerinţele consumatorilor,...

Folosirea Coloranților ca Aditivi și Asigurarea Inocuității Produselor Alimentare

Industria alimentară are ca obiectiv principal obţinerea produselor alimentare care să satisfaca din ce în ce mai mult cerinţele consumatorilor,...

Clorofila - colorant natural E 140

INTRODUCERE Industria alimentara are ca obiectiv principal obtinerea produselor alimentare care sa satisfaca din ce in ce mai mult cerintele...

Ai nevoie de altceva?