Trigliceride

Proiect
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2447
Mărime: 141.42KB (arhivat)
Publicat de: Filip-Lorin Ciobanu
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Trifliceridele sunt esteri ai glicerinei cu acizii grasi, in care toate cele trei grupari hidroxilice ale acesteia sunt esterificate

Molecula unei trigliceride prezintă trei catene normale formate

din acizi graşi monocarboxilici, cu un număr par de atomi de carbon.

Simbolurile R1,R2,R3 reprezinta resturi ale acizilor grasi saturati sau nesaturati in structura glicerolului esterificat in pozitiile 1, 2, 3.

Cei trei radicali sunt rar identice in structura trigliceridelor.

Obtinerea trigliceridelor:

Reactia de esterificare:

Deci, chiar din definiţie rezultă că reacţia de esterificare stă la baza formării gliceridelor.Trigliceridele se obtin cand glicerolul este esterificat cu 3 molecule de acizi grasi identiti sau diferiti, saturati sau nesaturati.

Trigliceridele sunt sintetizate la nivelul ficatului , din glicerina si acizi grasi, in urma transformarii zaharurilor, sau a unor carbohidrati.

Aceste substante grase sunt sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente . Acestea sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase, deci sunt principala forma de stocare a lipidelor in organism . In tesutul adipos sunt depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride, care sunt convertite in ficat in trigliceride .

Trigliceridele reprezinta a doua componenta lipidica din ser dupa colesterol si intra in componenta:

• lipoproteinelor cu densitate joasa ( VLDL ) 59 %,

• lipoproteinelor cu densitate (HDL) 3 %,

• chilomicronilor 81-88 % .

Trigliceridele din tesutul adipos si din celelalte tesuturi reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului Trigliceridele sunt substanţe larg răspândite în natură, atât în lumea vegetală, cât şi în cea animală, formând în parte sau în totalitate uleiurile şi grăsimile din: uleiurile vegetale, seminţele oleaginoase, unt, grăsimile de animale, carnea grasă,

Deoarece fac parte din clasa grasimilor, pentru determinarea gradului de modificare al trigliceridele sunt utilizati urmatorii indicatori chimice:

a. Indicele de saponificare: reprezinta cantitatea de KOH in miligrame utilizata la saponificarea gliceridelor si la neutralizarea acizilor grasi intr-un gram de grasime.

b. Indicele de iod (de nesaturare): indica gradul de nesaturarea al acizilor grasi in componenta grasimilor si reflecta cantitatea de iod in grame, echivalenta unui halogen, aditionat de 100 g de grasime. Aditia halogenilor reprezinta legatura de halogenare a legaturilor duble a acizilor grasi nesaturati.

c. Indicele Hehner: contine continutul in grame a acizilor grasi insolubili in apa care se contin in 100 g de grasime.(Acizi grasi solubili sunt: acid butiric si caproic, iar partial solubili sunt caprilic si capric.) .De obicei are valoare egala cu 95.

d. Indicele Reicher-Meissel: indica cantitatea in ml a solutiei KOH 0.1n, utilizata pentru neutralizarea acizilor grasi volatili solubili in apa care se contin in 5.0 g grasime.

e. Indicele de aciditatea: indica cantitatea de acizi grasi liberi continuti in grasimi.Se exprima prin cantitatea in mg de KOH necara pentru neutralizarea acizilor grasi liberi prezenti in 1 g grasime.

Preview document

Trigliceride - Pagina 1
Trigliceride - Pagina 2
Trigliceride - Pagina 3
Trigliceride - Pagina 4
Trigliceride - Pagina 5
Trigliceride - Pagina 6
Trigliceride - Pagina 7
Trigliceride - Pagina 8
Trigliceride - Pagina 9
Trigliceride - Pagina 10
Trigliceride - Pagina 11
Trigliceride - Pagina 12
Trigliceride - Pagina 13
Trigliceride - Pagina 14
Trigliceride - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Trigliceride.doc

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Analiza Tehnologică a Proceselor de Obținere a Biodieselului

1. Scurt istoric În anul 1892 inginerul german Rudolf Diesel (1858-1913) a brevetat un motor cu ardere internă, economic, care funcţiona după...

Particularități de îngrijire a pacienților cu hipercolesterolemia

I. PARTEA GENERALĂ I.1. DEFINIŢIE Hiperlipidemiile - reprezintă tulburări ale metabolismului lipidic caracterizate prin creşterea colesterolului...

Reciclarea uleiurilor uzate

Mai multe tipuri de bioresurse si deşeuri agro-industriale ieftine şi accesibile sunt disponibile pentru biocombustibili lichizi şi gazoşi,...

Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic

INTRODUCERE Daca asistam la mari progrese in tehnologie, stiinta, nu acelasi lucru se poate spune despre pastrarea sanatatii, a calitatii mediului...

Reciclarea deșeurilor de ulei vegetal

Introducere Uleiul vegetal uzat este un deseu care provine din uleiul de seminte vegetale, mai rar din ulei de măsline. Temperatura la care este...

Alimentația și Bolile Cardiovasculare

Printre factorii de risc implicaţi în bolile cardiovasculare, boli cu o etiologie complexă, se numără şi cei care sunt determinaţi de o alimentaţie...

Modificări alelipidelor din carne în timpul procesării alimentare

I. LIPIDELE (GRĂSIMI). GENERALITĂȚI Lipidele, numite şi grăsimi, sunt substanţe esenţiale atât pentru plante şi animale cât şi pentru om. Ele...

Analiza spectrală a uleiurilor alimentare degradate

I) INTRODUCERE Ne-am propus sa analizam legatura dintre degradarea a doua tipuri de uleiuri alimentare,ulei de floarea soarelui Floriol si ulei de...

Ai nevoie de altceva?