Extras din proiect
Trifliceridele sunt esteri ai glicerinei cu acizii grasi, in care toate cele trei grupari hidroxilice ale acesteia sunt esterificate
Molecula unei trigliceride prezintă trei catene normale formate
din acizi graşi monocarboxilici, cu un număr par de atomi de carbon.
Simbolurile R1,R2,R3 reprezinta resturi ale acizilor grasi saturati sau nesaturati in structura glicerolului esterificat in pozitiile 1, 2, 3.
Cei trei radicali sunt rar identice in structura trigliceridelor.
Obtinerea trigliceridelor:
Reactia de esterificare:
Deci, chiar din definiţie rezultă că reacţia de esterificare stă la baza formării gliceridelor.Trigliceridele se obtin cand glicerolul este esterificat cu 3 molecule de acizi grasi identiti sau diferiti, saturati sau nesaturati.
Trigliceridele sunt sintetizate la nivelul ficatului , din glicerina si acizi grasi, in urma transformarii zaharurilor, sau a unor carbohidrati.
Aceste substante grase sunt sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente . Acestea sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase, deci sunt principala forma de stocare a lipidelor in organism . In tesutul adipos sunt depozitate sub forma de glicerol, acizi grasi si monogliceride, care sunt convertite in ficat in trigliceride .
Trigliceridele reprezinta a doua componenta lipidica din ser dupa colesterol si intra in componenta:
• lipoproteinelor cu densitate joasa ( VLDL ) 59 %,
• lipoproteinelor cu densitate (HDL) 3 %,
• chilomicronilor 81-88 % .
Trigliceridele din tesutul adipos si din celelalte tesuturi reprezinta cel mai important depozit de rezerve energetice ale organismului Trigliceridele sunt substanţe larg răspândite în natură, atât în lumea vegetală, cât şi în cea animală, formând în parte sau în totalitate uleiurile şi grăsimile din: uleiurile vegetale, seminţele oleaginoase, unt, grăsimile de animale, carnea grasă,
Deoarece fac parte din clasa grasimilor, pentru determinarea gradului de modificare al trigliceridele sunt utilizati urmatorii indicatori chimice:
a. Indicele de saponificare: reprezinta cantitatea de KOH in miligrame utilizata la saponificarea gliceridelor si la neutralizarea acizilor grasi intr-un gram de grasime.
b. Indicele de iod (de nesaturare): indica gradul de nesaturarea al acizilor grasi in componenta grasimilor si reflecta cantitatea de iod in grame, echivalenta unui halogen, aditionat de 100 g de grasime. Aditia halogenilor reprezinta legatura de halogenare a legaturilor duble a acizilor grasi nesaturati.
c. Indicele Hehner: contine continutul in grame a acizilor grasi insolubili in apa care se contin in 100 g de grasime.(Acizi grasi solubili sunt: acid butiric si caproic, iar partial solubili sunt caprilic si capric.) .De obicei are valoare egala cu 95.
d. Indicele Reicher-Meissel: indica cantitatea in ml a solutiei KOH 0.1n, utilizata pentru neutralizarea acizilor grasi volatili solubili in apa care se contin in 5.0 g grasime.
e. Indicele de aciditatea: indica cantitatea de acizi grasi liberi continuti in grasimi.Se exprima prin cantitatea in mg de KOH necara pentru neutralizarea acizilor grasi liberi prezenti in 1 g grasime.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Trigliceride.doc