Vitamina B12

Extras din proiect Cum descarc?

Vitamina B12
Vitamina B12 este cea mai mare si mai complexa dintre vitamine, singura vitamina care contine un ion metalic, si indeplineste functii majore in organism participand la procesele de crestere, hematopoieza si in functionarea celulei nervoase. Primele observatii asupra implicatiilor vitaminei B12 au fost facute in anul 1926 de catre medicii americani Minot si Murphy, laureati ai premiului Nobel pentru medicina si fiziologie in 1934. Acestia au aratat ca bolnavii care sufereau de anemie pernicioasa sau anemie Biermer, se vindecau dupa administrarea de extract de ficat. Timp de 100 de ani, izolarea principiului activ din ficatul crud a fost greu de realizat deoarece boala nu putea fi indusa la animale. Dupa 20 de ani, firma Merck din SUA, in laboratoarele conduse de Folkers, a reusit sa izoleze, in stare pura, un compus rosu cristalin care a fost denumit vitamina B12. Cam in aceeasi perioada, produsul a fost obtinut de alte doua firme farmaceutice britanice: Glaxo Laboratories si British Drug Houses. In 1949, Pierce si colaboratorii au reusit sa izoleze doua forme cristaline de vitamina B12 cu efecte similare in vindecarea anemiei pernicioase. Una dintre substante continea gruparea cian si a fost denumita ciancobalamina, iar cealalta continea gruparea hidroxil si a fost numita hidroxicobalamina. Intre 1948-1951, s-a realizat izolarea vitaminei B12 din mediile de cultura ale microorganismelor Streptomyces griseus si Streptomyces aurofaciens. In prezent, aceste medii de cultura constituie o materie prima mult mai buna decat ficatul. In 1956, un grup de cercetatori de la Oxford condus de Dorothy Hodkin Crowfoot (premiul Nobel pentru chimie in 1964) a elucidat, prin radiocristalografie cu raze X structura chimica a vitaminei, impreuna cu structura moleculara a ciancobalaminei si a coenzimelor sale. Structura a fost confirmata prin sinteza chimica totala, in 1973, de catre Eschenmoser la Zurich si Woodward (premiul Nobel pentru chimie in 1965) la Howard. In prezent, preparatele farmaceutice de vitamina B12 se obtin ca produs secundar in procesele biotehnologice de fabricare a streptomicinei.
Structura si proprietatile vitaminei B12
Vitamina B12, numita adesea impropriu si ciancobalamina, este una dintre moleculele naturale nepolimere cele mai complicate, fiind constituita din: 
-  un nucleu corinic format din patru cicluri pirolice la care sunt grefate opt grupari metil, trei resturi de acetamida si patru resturi de propilamida; 
-  un nucleotid format din 5,6- dimetil-benzimidazol, un rest de ribofuranoza si un rest de acid ortofosforic; 
-  un ion trivalent de cobalt localizat in centrul nucleului tetrapirolic; iv) un radical cian,coordinat la ionul metalic central, care poate fi inlocuit de un radical hidroxil (hidroxicobalamina), un radical metil (metilcobalamina) sau de un rest adenozil(adenozilcobalamina).
Spre deosebire de hem, cele patru cicluri pirolice constitutive sunt legate direct intre ele fara interventia puntilor metilenice. Heterociclurile aromatice nu sunt adevarate cicluri pirolice deoarece sunt partial hidrogenate. Deci, acestea sunt structure pirolinice, intermediare intre pirol si pirolidina complet saturata Din acest motiv, in structura corinei, ciclurile pirolinice sunt mult mai substituite decat cele din structura hemului. 
Atomul de cobalt este legat coordinativ la cei patru atomi de azot ai ciclurilor pirolinice. Situsul cinci de coordinare este ocupat de o molecula de dimetilbenzimidazol legata la inelul corinic printr-un lant ribozo-3-fosfat-aminoizopropilpropanoil al carui rol biochimic nu este inca elucidat. Gruparea cian, care ocupa cel de al saselea situs de coordinare, reprezinta un artefact al procedeului de extractie al cobalaminei. In stare naturala, acest situs este ocupat de o molecula de apa, de o grupare metil sau de gruparea 5'-dezoxiadenozina, in coenzima B12. Vitamina B12 este o substanta cristalina, de culoare rosie care se descompune, fara a se topi, la temperaturi mai mari de 2100 C. Este solubila in apa si alti solvent polari. Solutiile apoase sunt stabile la intuneric, pH neutru si la temperaturi joase. La incalzire, in prezenta luminii sau la pH acid sau alcalin, solutia de cobalamina se descompune. Este instabila in prezenta agentilor reducatori.


Fisiere în arhivă (1):

  • Vitamina B12.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!