Activitatea de Comert Exterior a Chinei

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere - evolutia comertului
"Lasati China sa doarma, fiindca atunci cand se va trezi, va zgudui lumea" spune zicala faimoasa a lui Napoleon, se pare ca el vedea peste veacuri. Din 1978, cand Deng Xiaoping si-a indreptat tara spre o cale a reformei economice, PIB-ul ei a crescut cu o medie de 9.5% pe an, de trei ori cat este rata in Statele Unite, si mai rapid decat in orice alta economie. Cifrele oficiale ar putea exagera putin rata cresterii, dar, cu toate acestea, China e posibil sa intreaca intr-o zi Statele Unite ale Americii si sa devina liderul in economia mondiala.
Nivelul exporturilor a generat in ultimul sfert de secol o crestere medie a economiei de 9,6 procente. Anul trecut, exporturile chineze au crescut cu 28,4 %, atingand 631,6 miliarde de euro, in timp ce importurile s-au redus cu 17,6 procente , fiind evaluate la 547 miliarde de euro.
De fapt, China a fost cea mai mare economie de-a lungul unei bune parti a istoriei cunoscute. Pana in secolul XV, China a avut cel mai mare venit pe cap de locuitor si a fost liderul in tehnologie al epocii. Dar apoi, pe neasteptate, si-a intors spatele lumii. Conducatorii sai au impus limite stricte asupra comertului international si au inasprit controlul lor asupra ramurilor economice. In 1820 ea detinea 30% din PIB-ul mondial. Totusi, in 1950, dupa un secol de anarhie, de dictatura militara, de ocupatie straina, dupa razboiul civil si conflictul cu Japonia, partea sa din productia mondiala a scazut sub 5% (toate cifrele masurate la paritatea puterii de cumparare).
Acum China recupereaza din terenul pierdut. Daca economiile dezvoltate doresc crestere economica rapida ele trebuie sa o obtina pe cale grea, prin inventarea de noi tehnologii sau prin adoptarea de metode de management mai bune. Dar tarile sarace, cel putin din punct de vedere teoretic, ar trebui sa reuseasca cresteri economice rapide deoarece ele pornesc cu niveluri scazute ale venitului si capitalului pe cap de locuitor. Cu politicile potrivite, si aici ma refer la politicile monetare si fiscale, tarile in curs de dezvoltare au o posibiliate uriasa sa se dezvolte rapid prin importul de capital, idei si tehnici de la economiile dezvoltate si prin folosirea pietelor tarilor bogate ca trambulina pentru dezvoltare. Desi China se afla in postura de intarziata, ea nu trebuie sa reinventeze roata, ci pur si simplu sa-si deschida economia spre idei de la lumea bogata - lucru pe care il si face cu entuziasm.
Mare parte din cresterea economica a Chinei de-a lungul ultimului sfert de secol poate fi explicata prin rate ale investitiilor ridicate si migrarea lucratorilor de la ferme de subzistenta, unde productivitatea lor marginala se apropie de zero, catre fabrici mai productive in industrie. Dar cresterea economica a Chinei nu se bazeaza doar pe forta de munca ieftina: salariile sunt mai mici in India si Vietnam. China are de asemenea avantajele unei infrastructuri bune, a unei forte de munca educate, a unei rate a economisirii disponibila pentru investitii financiare si, cel mai important, are o economie extrem de deschisa. 
Taxele vamale ale Chinei au scazut de la 41% in 1992 la 6% dupa ce s-a alaturat Organizatiei Mondiale a Comertului in decembrie 2001, facand disponibila cea mai scazuta taxa de protectie din toate tarile in curs de dezvoltare.
Multe bariere non-tarifare au fost deasemenea demolate. Mai mult decat atat, China a permis intrarea investitiilor straine, care au sprijinit cresterea prin sporirea stocului de capital fix si prin furnizarea de tehnologie noua si know-how managerial. Societatile asociate cu firme straine produc 27% din produsule industriale al Chinei. Guvernul chinez vizeaza in special SUA, ca principala sursa de capital si tehnologie. Produsele chinezesti sunt prezente in marile supermarketuri americane sau europene, iar companiile chineze achizitioneaza firme renumite si incep sa patrunda tot mai mult pe piata mondiala. SUA si Japonia, tari care au dominat piata mondiala in ultima jumatate a secolului XX, inregistreaza in ultimii ani incetiniri ale cresterii economice. In prezent incep sa se afirme noi economii in crestere, ca cea a Chinei, a Rusiei sau a Indiei.
China a avut de infruntat multe obstacole pana la cresterea economica: sistemul bancar fragil, lipsa unui sistem legal transparent, coruptia, riscul unor nelinisti sociale si politice cauzate de extinderea inegalitatilor in privinta venitului sau abuzul drepturilor omului, cat si poluarea grava a mediului. 
Principala constrangere asupra cresterii economice a Chinei este inabilitatea sistemului sau financiar sa aloce capitalul in mod eficient, cu riscul asociat al unor imprumuturi proaste in sistemul bancar. Au existat cu siguranta investitii excesive in anumite sectoare, cum ar fi industria de automobile, otel si imobile, deci inevitabil unele proiecte s-au dovedi neprofitabile. Sistemul financiar trebuie sa fie reformat pentru a imbunatati deciziile legate de investitii. Listarea bancilor de stat la bursa din Hong Kong este o solutie buna pentru a schimba structura si managementul acestora, dar privatizarea efectiva ar fi si mai utila. Discrepantele de la nivelul politic, diferenta intre teoria comunista si dreptul la proprietate nu permit lasarea unui sector vital pentru guvernul chinez in mainile unor persoane juridice, fie ele si autohtone.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea de Comert Exterior a Chinei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!