Introducere 2 1. Caracterizarea generala a produsului 3 1.1. Clasificarea produsului: 3 1.2. Caracteristici de calitate ale beri: 4 2. Selectarea si descrierea caracteristicilor senzoriale ale berii 6 2.1. Ursus VS Silva: 6 2.2. Cinci caracteristici senzoriale: 6 2.3. Observatii personale 7 3. Analiza calitatii senzoriale a produsului prin metoda punctajului 7 3.1. Stabilirea schemei de analiza prin punctaj pentru bere: 8 3.2 Completarea fiselor individuale de analiza senzoriala: 8 3.3 Completarea fisei centralizatoare de analiza senzoriala: 11 Concluzii 13 Bibliografie 14
Introducere Probabil ca toti am savurat cel putin o data in viata gustul berii. Berea a fost descoperita cu mii de ani in urma, ea a devenit in ziua de astazi un aliment foarte des consumat pentru gustul sau placut si racoritor, dar mai ales ca motiv de interactiune sociala, de intalnire cu prietenii, deconectare, relaxare. Pe parcursul acestei lucrari vom puncta aspecte care privesc caracterizarea generala a berii, selectarea si descrierea caracteristicilor senzoriale ale berii. Pentru cele doua marci de bere am ales sa prezentam cinci caracteristici senzoriale pentru a putea efectua analiza si sa prezentam parerile personale. Am ales aceste produse (Ursus si Silva) pentru ale efectua analiza senzoriala deoarece sunt doua bauturi alcoolice consumate de majoritatea persoanelor, astfel consideram ca fiecare a savurat cel putin odata una din cele doua beri. Berea este o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea alcoolica a mustului de malt. Ingredientele de baza sunt: orzul, hameiul, apa si drojdia de fermentatie. Calitatile organoleptice ale berii confera acestui produs o gama larga la mai multe categorii de consumatori, este un produs de masa, se consuma indiferent de momentul zilei si indiferent de stare. 1. Caracterizarea generala a produsului 1.1. Clasificarea produsului: a) Din punct de vedere al continutului de alcool, berea se clasifica in: - fara alcool; - slab alcoolizata: 0,5-1,5% vol; - obisnuita: 3, 4, 5% vol; - bere cu peste 4,5% vol b) Din punct de vedere al fermentatiei berea se clasifica in doua categorii: - berea de tip ALE - bere de fermentatie superioara, cu continut de alcool mai ridicat si un contiunut de dioxid de carbon mai scazut, cu arome complexe si puternice. - berea de tip LAGER: bere de fermentatie inferioara, cu continut mai mic de alcool si culoare, in general, deschisa, aurie. ALE 1. Porter: este o bere de culoare inchisa, bruna, uneori bruna, cu gust amar, cu arome fructate si cu spumare persistenta; 2. Stout: este o bere de culoare bruna pana la neagra, gustul este variabil, de la foarte amar la dulceag, iar spuma este cremoasa; 3. Trapista: este o bere obtinuta prin refermentare in sticla, cu un continut de alcool ridicat de alcool, cu arome de fructe si cu culoare galbena; 4. Alba: este o bere obtinuta din grau, cu gust mai putin amar si cu un continut mai ridicat de dioxid de carbon si alcool; 5. Lambic (fermentatie spontana): este o bere cu un gust acru acid, cu un continut variabil. LAGER 1. Pilsner: este o bere de culoare galben-pai, puternic hameiata si spumare intense; 2. Dortmund: este o bere de culoare galben aurie, mai slab hameiata; 3. Munchen: este o bere de culoare bruna, mai slab hameiata si mai dulceaga unde predomina gustul de malt.
1) Diaconescu, I., Ardelean, D., Diaconescu, M., 2007. Merceologie alimentara: Calitate si siguranta. Bucuresti : Editura Universitara. 2) Diaconescu, I., Paunescu, C.M., 2003. Analiza senzoriala in societatile comerciale. Bucuresti: Uranus. 3) Dragnea, M., 2012. Historia: Originea berii, [e-journal]. Disponibil prin: <https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/originea-berii>. [Accesat 10 Decembrie 2018]. 4) Pascu, E. ed., 2010. Marfuri alimentare si siguranta consumatorului. Bucuresti: Editura Universitara. 5) Sescu. M., 2008. Pozitionarea brandurilor romanesti de bere. [online] Disponibil la: <https://mariussescu.ro/pozitionarea-brandurilor-romanesti-de-bere/>. [Accesat 11 Decembrie 2018]. 6) Sorin Apostu, Ancuta M. Rotar, Carmen R. Pop Microbiologia produselor alimentare - Lucrari practice Vol.III . Editura: RISOPRINT Cluj Napoca. 7) Tanase, M., 2017. Vara aceasta se poarta nepasteurizata, [e-journal]. Disponibil prin: <https://www.trendshrb.ro/business/vara-aceasta-se-poarta-nepasteurizata>. [Accesat 11 Decembrie 2018]. 8) Tudor, D., 2008. Romania enters global top 10 for beer consumption. Ziarul Financiar 23 9) Voinea, L. ed., 2009. Stiinta alimentelor : o abordare din perspectiva consumatorului. Bucuresti: Editura ASE.
Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.
Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.