Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2214
Mărime: 19.93KB (arhivat)
Publicat de: Ana Deaconu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Schiopu

Extras din proiect

Introducere

Vinul este una dintre primele creaţii ale umanităţii; cultura viţei de vie şi a vinului se interferează cu istoria omenirii de aproape 7000 de ani. Acestora li se datorează şi descoperirea primelor reacţii chimice, fermentarea şi oxidarea. Strugurele este singurul fruct cu un conţinut bogat de zahăr şi suc abundent care are tendinţa naturală de a fermenta.

În evul mediu, când Europa a ieşit din vremurile "tulburi", mănăstirile şi catedralele deţineau în jurul lor importante suprafeţe cu viţă de vie, pe care călugării au continuat să le amelioreze, au selecţionat cele mai bune plante, au experimentat tăierea, au studiat solul, au ales amplasamente ferite de îngheţ pe care să se producă struguri bine copţi, ceea ce le-a permis să producă cantităţi de vin, nu numai pentru ritualul religios ci şi pentru vânzare. Extinderea suprafeţelor cu viţă de vie a dus nemijlocit la sporirea cantităţilor de vin produse şi implicit la înflorirea comerţului cu vinuri şi apariţia unor drumuri comerciale şi flote ale vinului.

Bautura extrem de populara si preferata bucatariilor europeana si mediteraneana, vinul rosu este un produs gasit in multe varietati, reflectand diversitatea solului, a climatului si a culturii din care face parte.

Subiect de nesfarsite dezbateri medicale, importanta vinului rosu pentru sanatate se pare ca a fost totusi stabilita: consumul a 1 - 2 pahare zilnic reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene. Totusi, lipsa de masura duce la grave afectiuni, ca in general in cazul bauturilor alcoolice.

Vinul contine antioxidanti, in special resveratrolul - care este gasit in samburii si pielita strugurilor. Importanta antioxidantilor este recunoscuta de mult - ei lupta cu radicalii liberi si protejeaza astfel celulele sanatoase impotriva atacului acestora.

Concentratia mare de resveratrol din vinul rosu se datoreaza procesului de fermentatie - in care contactul prelungit dintre zeama de struguri, pielita si samburi face ca in final produsul finit sa contina un nivel ridicat de antioxidanti.

Resveratrolul are un rol important si in subtierea sangelui. El actioneaza prompt, impiedicand trombocitele (celulele implicate in formarea cheagurilor de sange) sa se alipeasca. Prin acest mecanism, resveratrolul poate impiedica aparitia infarctului.

2.Caracterizarea generală a vinului roşu

2.1.Clasificare

Vinul face parte din grupa băuturilor moderat alcoolice ( 8,5-22% ) şi este o băutură naturala , nedistilata , digestivă , obtinuta prin fermentarea mustului de struguri. Prin continutul in saruri minerale ( P , K , Fe , Mg etc) , substante proteice , tanin , acizi , vitamine ( C , B1 , B6 , PP ) , vinul reprezinta o valoare alimentara si terapeutica importanta , consumat in cantitati limita, admisa de organismul omului.

Analiza fizico-chimica a vinului se realizeaza in laboratoare specializate in baza certificatului de calitate , eliberat de producator , si care se determina : Densitatea , concentratia in alcool , aciditatea , dioxidul de sulf liber si total , continutul de zahar si tannin .

Clasificarea comerciala a vinurilor . In functie de material prima folosita in procesul de vinificare si tehnologiile aplicate , sortimentele comerciale de vin sunt:

Vinul tulburel – este vinul provenit din musturile proaspete incomplete fermentete , cu gust acrisor , intepator , datorita dioxidului de carbon ce il contine si dulceag datorita prezentei zaharului in produs.

Vinurile curente de masa – in aceasta grupa intra vinurile de vita hibrida si de vita altoita si indigena . Concentratia de alcool este de maxim 8-9,5 pentru vinurile de vita altoita si indigena.

Vinurile de Regiune si Regiune Superioara – Aceste sortimente de vinuri provin de soiuri de vita altoita si indigena .

Vinurile superioare – In aceata grupa sunt cuprinse vinurile de “soiuri pure” din podgoriile consecrate acestui sortiment.

Clasificarea viurilor in functie de culoare – Culoarea viurilor este determinate de culoarea strugurilor supusi procesului ed vinificatie , de tratamente aplicate in fluxul tejnologic , clasificare ce se poate grupa astfel:

-vinuri albe ( galben pai , galben chihlimbar );

-vinuri rosii ( rosii deschise , rozeuri si rosii inchise , rosii ruvinii)

Clasificarea vinurilor in functie de continutul in zahar – Din punct de vedere al continutului de zahar , vinurile pot fi grupate in:

- vinuri seci – cu continut in zahar de pana la 10 g/l , de culoare galben

- vinuri demiseci – cu continut in zahar cuprins intre 10-50g/l , in functie de sortimentul vinului si podgorie proveniente , de culoare galben pai si rosii.

Preview document

Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 1
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 2
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 3
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 4
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 5
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 6
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 7
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 8
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 9
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 10
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 11
Analiza Calității Senzoriale a Vinului Roșu - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Calitatii Senzoriale a Vinului Rosu.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Analiza senzorială a vinului

Cap 1.Introducere Produsele alimentare poseda un ansamblu de proprietatei senzoriale, specifice si variabile ca numar si intensitate, ce...

Analiza calității senzoriale a vinului - mărfuri alimentare

Istoricul vinului Istoria vinului este la fel de lungă ca istoria civilizaţiei umane. Vinul îl însoţeşte pe om încă din zorii istoriei, fapt...

Evaluarea Calității Vinului Roșu

The evaluation of red whine quality Cuvinte cheie: vin roşu, defect, calitate, falsificare, proprietate, sortiment (Abstract): Extremely...

Control Tehnic de Calitate al Vinului Roșu Pinot Noir

I. Memoriu justificativ Am ales acest proiect deoarece vinul este considerat un aliment valoros în industria alimentară. Are numeroase calităţi...

Tehnologia de obținere a vinurilor roșii seci

1. Cotnari Cotnari este o localitate în județul Iași, Moldova, România, reședință a comunei cu același nume. Regiunea Cotnari este cunoscută...

Vin Roșu

ARGUMENT Vinul este o băutură alcoolică, obţinută prin fermentarea mustului de struguri proaspeţi sau stafidiţi. Obţinerea vinului este un proces...

Controlul calității produselor alimentare - apa minerală Borsec

Introducere Peste 200 de ani de imbuteliere industriala Acum 2000 de aniâ Cunoasterea izvoarelor Borsecului dateaza inca de pe vremea romanilor,...

Materii Prime și Auxiliare Folosite la Obținerea Vinurilor Rosii

Prepararea vinurilor roşii Consideraţii generale Aceste vinuri se prepară din struguri negrii ,cu zeamă colorată sau necolorata,prin fermentarea...

Ai nevoie de altceva?