Analiza Senzoriala a Calitatii Laptelui

Cuprins proiect Cum descarc?

Cuprins
INTRODUCERE pag 3
Capitolul 1.Caracterizarea generala a laptelui pag 4
1.1.Clasificarea laptelui in cadrul grupei si subgrupei pag 4
1.2.Caracteristicile de calitate ale laptelui:fizico-chimice,organoleptice,
microbiologice pag 6
Capitolul 2. Selectarea si descrierea caracteristicilor senzoriale ale laptelui pag 20
2.1.Alegerea a doua marci din produs si prezentarea unor date reprezentative despre acestea pag 20
2.2.Selectarea celor mai reprezentative 5 caracteristici senzoriale ale produsului pag 21
2.3.Descrierea pe baza observatiilor personale a caracteristicilor senzoriale pentru fiecare dintre cele 2 marci alese pag 22
Capitolul 3.Analiza senzoriala a produsului prin metoda punctajului pag 23
3.1 Stabilirea schemei de analiza prin punctaj pag 23
3.2.Completarea fiselor individuale de analiza senzoriala pentru fiecare marca pag 24
3.3Completarea fiselor centralizatoare de analiza senzoriala pentru fiecare marca pag 28
CONCLUZII pag 29


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Prin analiza senzoriala a produselor alimentare se intelege examinarea facuta cu ajutorul organelor de simt (vaz, miros, gust,pipait) in urma unui control al capacitatii reale de apreciere a analistului si al preciziei rationamentului acestuia, urmata de o apreciere a impresiilor senzoriale inregistrate si de prelucrarea statistica a datelor obtinute. Analiza senzoriala a produselor alimentare este practic la fel de veche ca insasi omenirea, insa progrese s-au inregistrat abia in ultimele trei decenii prin intensificarea cercetarilor stiintifice in scopul obiectivizarii ei. Acest interes deosebit pentru analiza senzoriala a alimentelor, are ca sursa progresele deosebite din domeniile fizicii, chimiei, microbiologiei, biochimiei, histologiei, tehnologiei, merceologiei si din alte domenii ale stiintei si tehnicii.
Analiza senzoriala a laptelui este o metoda de apreciere a calitatii acestui produs (rol si importanta ). 
Laptele sau zaharul din lapte, datorita bacteriilor aflate in intestin se transforma in acid lactic cu influenta benefica asupra organismului.Laptele contine elemente minerale importante. In afara de calciu si fosfor, laptele contine iod, astfel incat o alimentatie bogata in acest produs poate preveni aparitia gusei. Datorita valorii nutritive ridicate si a gradului inalt de asimilare, laptele este recomandat batranilor si convalescentilor iar pentru copii pana la un an este considerat un aliment complet. 
Cel mai cunoscut, din cele mai vechi timpuri, este laptele de vaca. Insa, nu toate popoarele agreau in aceeasi proportie laptele de vaca; de exemplu, grecii preferau laptele si produsele lactate de capra, pe cand in Italia se consuma foarte mult laptele de oaie. Laptele a fost folosit din cele mai vechi timpuri ca aliment principal in hrana diferitelor popoare, cum ar fi asirieni, babilonieni, greci si romani. Este un aliment complex, hranitor si usor de asmiliat de catre organism.
Laptele sau "sangele alb" asa cum mai este denumit contine peste o suta de substante nutritive: aminoacizi, acizi grasi, lactoza, vitamine, proteine, minerale.
Laptele poate fi consumat ca atare sau sub forma altor produse lactate, fiind important pentru mentinerea sanatatii organismului uman.
Prin metoda folosita, cea a punctajului, s-a avut drept scop inregistrarea si interpretarea impresiilor fiecarui membru al echipei, precum si compararea acestor perceptii individuale.Calitatea senzoriala a laptelui s-a apreciat folosindu-se o scara de punctaj cu 20 de puncte.Metoda punctajului este o metoda de natura analitica.
Capitolul 1.Caracterizarea generala a laptelui
1.1.Clasificarea laptelui in cadrul grupei si subgrupei
Conform Sistemului criterial de ordonare a grupelor de marfuri utilizat in clasificarea merceologica, acceptat in mare masura pe plan international,laptele de consum este inclus in grupa a VI-a denumita "Lapte si produse rezultate din prelucrarea laptelui".
In conformitate cu Nomenclatura Sistemului Armonizat, laptele este incadrat in sectiunea I "Animale vii si produse ale regnului animal", capitolul 4 "Lapte si produse lactate, oua si pasari, miere naturala ,produse comestibile de origine animala". 
Clasificarea laptelui se face dupa: 
- continutul de grasime, 
- lapte gras cu 6 si 4% grasime;
- laptele normalizat, cu un continut de grasime de 3,0 si 3,5%. Prin lapte normalizat, se intelege laptele adus la un continut de grasime prestabilit, prin adaugare de lapte smantit sau partial smantit;
- laptele smantit (cu continut redus de grasime) este laptele din care s-a extras grasimea prin separare mecanica. Are un continut de grasime de 2,5, 1,5 si 1,0%.
- prospetimea laptelui:
- laptele crud este laptele care nu a fost supus unui tratament fizic: filtrare, omogenizare, separare, centrifiigare, incalzire, racire), modificat chimic si are temperatura laptelui din momentul iesirii din uger (cca 40?C);
- laptele pasteurizat este laptele obtinut in urma incalzirii la o temperatura de cca 70 - 72?C, intr-un timp scurt de 14 - 15 secunde (HTST-High Temperature Short Time) la temperaturi de 85 - 90?C timp de 20 secunde sau 85 - 90?C timp de 1-2 secunde in instalatii specifice acestui scop. Pasteurizarea laptelui se face pentru a distruge bacteriile patogene;
- laptele sterilizat este laptele imbuteliat ermetic, supus unui tratament termic de cca 115 - 120?C timp de 20 - 30 minute, prin care sunt distruse atat bacteriile patogene cat si sporii acestora. Exista si tratament UHT (Ultra High Temperature) la temperaturi de 135?C, timp minim de o secunda, ambalare aseptica si flux continuu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Senzoriala a Calitatii Laptelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!