Calitatea Mierii

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Mierea de albine a fost prima substanta dulce folosita de om, fiind pretuita in special de preoti in cadrul diverselor ritualuri. Exista suficiente marturii ca in civilizatiile antice mierea era folosita, printre altele, la prepararea unei bauturi alcoolice la care se adauga polen si levuri din faguri, insa, cele mai vechi documente referitoare la miere sunt doua fragmente scrise in limba sumeriana. 
De la egipteni au ramas marturii privind modul de recoltare si folosire a mierii. Babilonienii si diferitele civilizatii stravechi din India si China, utilizau mierea atat ca medicament cat si la ritualuri si ceremonii.
In Vechiul Testament gasim scris "miere" de peste 60 ori. In Grecia antica s-a scris mult despre producerea de miere. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastrointestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor. Dioscoride, autorul unei carti in cinci volume, ,,De Materia Medica", trata plagile fistulizate folosind mierea in aplicatii locale. Pliniu indica mierea in asociere cu untura de peste la tratarea ranilor infectate.
Musulmanii foloseau mierea ca un leac bun pentru orice boala. Folosirea mierii in alimentatie (ca hrana, bautura, conservant), in medicina, in ritualurile religioase a fost in continua crestere pana la descoperirea zaharului din trestie si sfecla. In anul 1871 a fost descoperita invertaza, (o enzima care grabeste conversia zaharului in glucoza si fructoza).
Capitolul I . Caracteristici generale ale mierii
Prin definitie, mierea este "substanta dulce produsa de albine melifere din nectarul florilor sau din secretiile care provin din parti vii ale plantelor sau care se gasesc pe acestea, pe care le culeg, le transforma si le combina cu substante specifice si le inmagazineaza in fagurii din stup". Mierea poate proveni din nectarul florilor si din mana produsa de purici (mierea de mana), si este produsul doar al albinelor.
Nu putem deci folosi cuvantul,, miere" pentru a desemna produse obtinute prin hranirea albinelor cu zahar industrial si nici produsele dulci provenind de la insecte, altele decat albina melifera, ca de exemplu meliponele sau bondarii. 
In functie de origine, se distinge mierea de nectar sau mierea de mana. Dupa cum mierea se afla in faguri sau extrasa, este categorizata ca miere in faguri, miere centrifugata, miere stoarsa, miere scursa. In practica, aceste definitii sunt putin folosite.
Proprietatile fizice ale mierii 
In momentul recoltarii de catre apicultor, mierea este in general, perfect fluida. Ca atare proprietatile fizice mentionate mai jos, nu se refera decat la produsul proaspat extras, epurat si necristalizat.
Masa volumica 
In functie de noile norme ale unitatilor de masura, masa volumica trebuie exprimata in kilograme pe metru cub (kg/m3). Pentru miere, ea este in medie de 1422,5 la 20?C.
In raport cu apa pura, densitatea mierii este de 1,4225. Este deci un produs relativ dens.
Variatiile de densitate provin mai ales din variatiile continutului in apa. Cu cat mierea este mai bogata in apa, cu atat este mai putin densa. Practic ne putem servi de densitate ca mijloc de a stabili continutul in apa al mierii. Astfel, densitatea medie indicata mai sus corespunde unui continut de aproximativ 17,2% apa.
Vascozitate 
Majoritatea mierilor au o vascozitate normala, adica ele se conformeaza legii lui Newton cu privire la scurgerea fluidelor. Vascozitatea lor depinde in principal de continutul in apa si de temperatura. Depinde mult mai putin de compozitie ; se constata mici variatii de vascozitate care depind probabil de prezenta "dextrinelor", in cantitati mai mult sau mai putin importante in functie de originea florala a mierilor ; aceste variatii sunt destul de mici asa incat se poate considera ca valorile critice observate se aplica practic tuturor mierilor newtoniene. Daca se traseaza curba vascozitatii in functie de temperatura, se observa un punct de flexiune catre 35?C. Aceasta inseamna ca vascozitatea mierii este ridicata la temperatura obisnuita, ca ea scade rapid intre 30 si 40?C si nu mai variaza mult la temperaturi superioare. Este deci inutil sa incalzim mierea mai mult de 40?C pentru a o face foarte fluida. 
Continutul in apa influenteaza mult vascozitatea mierii. Cu cat o miere contine mai multa apa, cu atat este mai fluida. Ne putem folosi de vascozitate pentru a masura continutul in apa al unei mieri, dar metoda este foarte delicata. 
Mierile considerate newtoniene sunt mieri cu vascozitate anormala. Cel mai cunoscut caz este cel al mierii de iarba neagra (Calluna), care este tixotropa. in repaos ea este rigida, are o consistenta gelatinoasa si nu curge. Pentru a rupe aceasta stare fizica, este suficient sa o amestecam cu o spatula ; ea devine fluida si curge in mod normal. Redevine rigida daca nu este miscata. Aceasta vascozitate anormala pune probleme apicultorilor pentru extragere si prelucrare. 
Caldura specifica 
In functie de noile norme referitoare la unitatile de masura ar fi bine sa transformam datele de care dispunem in unitati din sistemul international. Aceasta operatiune nu este indispensabila amintindu-ne caldura masala a mierii care este egala cu 0,54 din cea a apei la 20?C, cand mierea contine 17% apa. Aceasta inseamna ca este nevoie de aproximativ doua ori mai putina energie (jouli) pentru a incalzi mierea, decat pentru a incalzi acelasi volum de apa.
Aceasta cifra este foarte importanta pentru a calcula instalatiile pentru prelucrarea mierii.
Conductivitate termica 
Conductivitatea termica a mierii nu este foarte diferita de cea a apei. Ea a fost calculata pentru o miere fin cristalizata. Valoarea gasita arata ca mierea este rea conducatoare de caldura. Conductivitatea termica variaza in functie de continutul in apa si temperatura. Aceasta proprietate este foarte importanta pentru tehnologia mierii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Calitatea Mierii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!