Comert International

Extras din proiect Cum descarc?

Cap.1 
Aspecte generale privind desfasurarea comertului 
international
1.Explicatie preliminara
Relatiile economice, indeosebi comertul international ocupa un rol important in viata internationala, in care cooperarea si colaborarea dintre state se manifesta si trebuie sa se manifeste ca un mijloc de promovare a pacii si securitatii internationale, de cunoastere reciproca si apropiere intre popoare.
In epoca noastra, nici o tara, indiferent de marimea sau bogatiile sale, nu-si poate asigura toate produsele de care are nevoie, numai din productia proprie. Ca urmare, fiecare tara este nevoita sa desfasoare o activitate de comert exterior. Activitatea de comert exterior cuprinde raporturile cu strainatatea, privind vanzarea-cumpararea sau schimburile de marfuri, prestarile de servicii, transporturile si expeditiile internationale, proiectarea si executarea de lucrari, asistenta sau colaborare tehnica si in general, orice acte sau fapte de comert. Cresterea economica a oricarei tari este rezultatul actiunii conjugate a doua categorii de factori: interni si externi.Cei interni, legati de eforturile pe care le face fiecare popor pentru a-si dezvolta economia, au un scop determinant. Cei externi, legati de participarea tarilor la circuitul economic mondial influenteaza cresterea economica in mod nemijlocit, prin intermediul factorilor interni, multiplicindu-le sau diminuindu-le forta. Printre factorii externi, un rol deosebit de important si in continua crestere are comertul exterior. Influenta acestui factor asupra cresterii economice se exercita sub mai multe forme.
In primul rand, comertul exterior asigura infaptuirea realizarii produsului social chiar si in conditiile in care structura cererii difera de structura ofertei. Astfel, daca oferta depaseste capacitatea de absorbtie a pietei interne, asigurarea unei productii eficiente impune apelarea la piata externa. Pe de alta parte, anumite produse, fie ca nu pot fi obtinute in productia interna, fie ca nu se justifica din punct de vedere economic a se obtine din productia interna. Si intr-un caz si in celalalt aceste produse se pot obtine numai de pe productia externa. In al doilea rand, comertul exterior determina sporirea sau diminuarea venitului national produs in exterior, in functie de raportul dintre valoarea nationala si valoarea internationala a marfurilor care fac obiectul comertului extrior.
Comertul exterior are menirea de a contribui la ridicarea nivelului de trai a populatiei, precum si imbunatatirea continua a climatului politic international, creind conditii de buna vecinatate, pace si securitate intre popoare.
Dezvoltarea schimburilor cu strainatatea este o consecinta a dezvoltarii intregii economii nationale, a promovarii principiilor economiei de piata, ceea ce impune perfectionarea structurilor organizatorice ale comertului international, promovarea unor metode si mijloace care sa asigure cresterea eficientei activitatii de comert exterior. Obiectivele colaborarii dintre state sunt promovarea comertului reciproc si a relatiilor economice dintre state, imbunatatirea nivelului de trai, a conditiilor de munca si a cresterii productivitatii si stabilitatii financiare. Autoritatile statului urmaresc inlaturarea barierelor din calea comertului, dezvoltarea armonioasa si expansiunea comertului international. 
Cerintele progresului economic general, interesele dezvoltarii economice ale tuturor statelor si cele ale rezolvarii problemelor viitorului impun o noua organizare a relatiilor economice, precum si necesitatea infaptuirii unei noi ordini economice internationale. Problema conceptului de noua ordine economica internationala, a precizarii concrete, nu numai a principiilor de drept, ci si a practicii in care acestea se pot concretiza, constituie o preocupare actuala pentru organizatiile economice internationale, in special pentru Organizatia Natiunilor Unite. Statele semneaza acorduri de cooperare si isi afirma angajamentul lor ferm pentru democratia bazata pe respectarea regulilor de drept, a libertatilor fundamentale ale omului, exprimindu-si disponibilitatea de a coopera pentru a gasi cai si mijloace de intarire a economiei de piata si a relatiilor economice dintre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comert International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!