Comerțul cu condimente

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In trecut, se credea ca condimentele aduc noroc in dragoste sau vindecare grabnica celor care le foloseau. Multe condimente -  cum ar fi piperul sau vanilia -  valorau greutatea lor in aur, iar acest lucru a dus la numeroase conflicte intre diferite popoare pentru gasirea celui mai bun furnizor sau a celei mai bune rute de mirodenii.
Dar ce sunt, de fapt, condimentele? Substante de natura minerala ori vegetala, sau un preparat din acestea care, adaugate unor produse alimentare sau preparate culinare, le confera un gust sau o aroma specifice, contribuie la conservarea acestora, precum si la stimularea apetitului si a digestiei.
Aromate, parfumate, colorate, iuti sau dulci, amare sau acre, in pulberi sau seminte, frunze sau scoarta de arbusti, flori sau muguri, condimentele si mirodeniile au fost intotdeauna cautate si apreciate, indiferent de traditiile culinare ale popoarelor care le foloseau. Fie ca au fost folosite in bucatarie, fie in medicina populara, ori doar ca au parfumat incaperile si trupurile, mirodeniile au avut un mare rol in dezvoltarea economica, in istoria si in cultura multor popoare. Nu e de mirare ca au ramas si in vocabular, prin expresii de tipul "ca sarea in bucate", "e sarea si piperul ".
Intre trecut si prezent
Inca din anul 3500 i.Hr., vechii egipteni foloseau condimentele pentru aromatizarea mancarurilor si la prepararea cosmeticelor si a lotiunilor cu care isi imbalsamau mortii. Ei credeau ca spiritul se intoarce in corpul celui decedat, asa incat corpurile faraonilor, ale reginelor si ale altor nobili erau mumificate si ingropate alaturi de bogatii si comori lumesti, dintre care nu lipseau niciodata mirodeniile.
Din Biblie aflam ca Regina din Saba a calatorit din tara ei natala, Etiopia, pentru a-l vizita pe Regele Solomon, in Ierusalim, si ca a fost impresionata de intelepciunea si bogatia acestuia care, printre altele, provenea atat din comertul cu condimente, cat si din darurile in mirodenii si condimente pe care le primea: "toti cei care il cautau pentru a-i asculta vorbele intelepte aduceau cadouri scumpe si intotdeauna si condimente". (Regii, 10:25)
Istoria lui Iosif e de asemenea legata de comertul cu condimente. Fratii lui gelosi s-au hotarat sa-l ucida, "dar un grup de ismaeliti coborau din Gilead cu camilele lor, carand condimente, balsam si mir si ducandu-le spre Egipt." Fratii l-au vandut pe Iosif pentru 20 de arginti si s-au intors la tatal lor, Iacov, cu haina patata de sange. Iacov a fost bolnav de durere. In cele din urma, Iosif a devenit slujitor al curtii cu rang foarte inalt. Talentul lui de a interpreta visele faraonului a salvat tara sa adoptiva de foamete. Mai tarziu, a avut imensa satisfactie de a vinde porumb fratilor sai, care nu l-au recunoscut. Ei i-au adus, in schimb, daruri cuvenite precum balsam, miere, condimente, mir, nuci si migdale.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comertul cu condimente.pptx

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!