Comerțul electronic - studiu de caz

Cuprins proiect

Capitolul I: Comerţul Electronic 3
1.1 Introducere. Scurt istoric 3
1.2. Definire 4
1.3. Avantaje şi dezavantaje 4
1.4 Modele de comerţ electronic 5
1.5 Sistemele de plată electronică 7
1.6. Modele de afaceri pe Internet 8
1.7. Comerţ tradiţional vs. Comerţ electronic 10
1.8. Cum se atrag clienţii“online”? 11
1.9. Evoluţia comerţului electronic şi perspective în România 12
Capitolul II:Studiu de caz: Casa de Comenzi 13
Concluzii: 17
Bibliografie: 18


Extras din proiect

Capitolul I: Comerţul Electronic
1.1 Introducere. Scurt istoric
Comerţul electronic se poate defini ca fiind o activitate comercială în care o firmă (comerciant) foloseşte Internetul pentru a-şi prezenta şi vinde produsele către clienţii săi.
Primele forme de comerţ electronic existente de câteva decenii se bazau pe reţele private, telefonice şi reţelele între companii. Etapa următoare a comerţului electronic datează din anii ’95-’96 şi reprezintă vânzarea cu amănuntul către consumatori. Din 1995, companii cu nume de rezonanţă precum Dell, Cisco şi Amazon au pornit o campanie agresivă de utilizare comercială a Internet-ului. Au apărut primele site-uri Web comerciale care ofereau acces rapid şi facil la informaţii despre produse, dar nimic mai mult, fiind doar nişte vitrine mobile, fără legătură, din cyberspaţiu. Un alt val al evoluţiei comerţului electronic a adus posibilitatea de a trimite comenzi sigure, utilizând cărţi de credit. În această perioadă au fost integrate aplicaţiile de reţea cu bazele de date oferind consumatorilor posibilitatea de a accesa o cantitate considerabilă de informaţii şi de a furniza opţiuni convenabile pentru achiziţii. Nivelul actual al comerţului electronic a devenit posibil datorită dezvoltării produselor software, a marilor producători de baze de date care şi-au orientat produsele către Web, a legăturilor din ce în ce mai performante dintre browser-e şi bazele de date precum şi a perfecţionării protocoalelor de securitate.
În general procesul de vânzare-cumpărare online se desfăsoară astfel: 
Comerciantul îşi deschide un site de Internet pe care îşi prezintă detaliat produsele şi condiţiile comerciale (preţuri, termene de livrare, garanţie etc.) 
Cumpărătorul intră pe acest site, găseşte produsul căutat şi transmite o comandă către comerciant, specificând produsele, cantităţile comandate, modalitatea de plată şi adresele de livrare şi de facturare. În cazul plăţii cu card, pe o pagină securizată, cumpărătorul îşi introduce şi datele cardului. 
După verificarea veridicităţii datelor din comandă, comerciantul livrează marfa către cumpărător, încasând contravaloarea acesteia fie de pe cardul cumpărătorului, fie la livrarea produselor sau chiar în avans în unele cazuri.(1) 
Mulţi oameni consideră comerţul electronic ca fiind orice tranzacţie comercială condusă electronic pentru cumpărarea unor produse cum ar fi cărţi, CD-uri, bilete de călătorie şi altele. Dar, comerţul electronic se referă nu numai la noile achiziţii comerciale, ci şi la totalitatea activităţilor care susţin obiectivele de marketing ale unei firme şi care pot include, spre exemplu, publicitate, vânzări, plăţi, activităţi post-vânzare, servicii către clienţi, etc. Această evoluţie are un impact major asupra economiei, în ceea ce priveşte crearea de noi întreprinderi, diversificarea celor existente şi, în special, asupra potenţialului pieţei forţei de muncă şi a gradului de ocupare a acesteia în viitor.
1.2. Definire
Prin comerţ electronic (e-commerce) se înţelege managementul activităţilor de comerţ care foloseşte echipamente electronice şi posibilităţile oferite de acestea pentru a mări aria de afaceri ale clienţilor, în parteneriatul lor cu producătorii”. 
Potrivit Organizaţiei Economice de Cooperare şi Dezvoltare (OEDC), comerţul electronic repreyintă “desfăşurarea unei afaceri prin intermediul reţelei Internet, vânzarea de bunuri şi servicii având loc on-line sau off-line”. 
În accepţiunea tradiţională, comerţul electronic reprezintă “utilizarea în reţele cu valoare adăugată a unor aplicaţii de tipul transferului electronic de documente (EDI) a comunicaţiilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere a postei electronice” 
1.3. Avantaje şi dezavantaje
Avantaje
- Este convenabil, site-urile fiind operaţionale 24 ore pe zi, 7 zile pe săptămână; 
- Costuri interne mici, comerţul electronic eliminând interacţiunea dintre cumpărător şi intermediarii tranzacţiei;
- Creştere substanţială a vitezei procesului de vânzare. Companiile de e-commerce recepţionează veniturile mai rapid decât în sistemul tradiţional;
- Spaţiul nelimitat - siturile de e-commerce putând afişa/indexa un număr nelimitat de bunuri şi servicii;
- Promovarea produsului - se poate realiza printr-un contact direct şi interactiv cu clienţii, primul avantaj fiind posibilitatea de a oferi informaţii recente şi ample despre produs;
- Noi canale de vânzare - produsele existente pot fi livrate pe o arie largă fără a mai fi nevoie de întreţinut un magazin cu existenţă fizică. Mai mult, limitele geografice dispar în toate zonele unde există Internet, o afacere poate fi desfăşurată în toată lumea la un singur centru de comandă dotat cu mijloace computerizate;
- Economii la vânzarea/cumpărarea produsului - generate de suprimarea costului deplasării până la vânzător, eliminarea cheltuielilor necesare pentru a întreţine un magazin clasic, reducerea timpului afectat tranzacţiei, etc. ;
- Timpul redus de acces la produs - este un avantaj pentru servicii cu un ciclu de viaţă scurt;
- Service mai bun pentru clienţi- consultanţa poate fi disponibilă non-stop, relaţiile interumane fiind mai strânse;
Dezavantaje
- Securitatea;
- Acceptarea noilor modalităţi de plată;
- Infrastructura adecvată de telecomunicaţii - insuficienţa lărgimii de bandă;
- Asistenţă - gradul de informaţii referitoare la un produs poate fi insuficient
- Grad înalt de transparenţă dat de motoarele de cautare, care fac posibile comparaţia directă, îndeosebi preţul, etc.. ;
- Favorizarea competiţiei;
- Dificultatea de integrare a Internet-ului şi a software-ului de comerţ electronic cu unele aplicaţii şi baze de date;
- Unele produse software de comerţ electronic nu se potrivesc cu unele sisteme hardware şi sisteme de operare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Comertul Electronic - Studiu de Caz.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!