Comertul Romaniei

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I - COMERTUL EXTERIOR AL ROMANIEI IN PERIOADA
POSTBELICA
I.1 ROMANIA - TARA MEMBRA A CONSILIULUI DE AJUTOR ECONOMIC RECIPROC.
Formarea blocului statelor socialiste a fost un important rezultat al celui de-al doilea razboi mondial, respectiv al impartirii lumii in sfere de influenta ale tarilor invingatoare principale ( URSS, SUA, si Anglia).
In sfera de influenta a URSS ( in principal Europa Centrala si de Rasarit) s-a incercat o politica de autoizolare a acesteia prin constituirea unei organizatii de colaborare economica si tehnico-stiintifica multilaterala intre tarile respective. Asa a luat fiinta, in ianuarie 1949, Consiliul de Ajutor Reciproc (CAER) ai carui membri fondatori au fost: Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Romania, Ungaria si URSS. Au mai aderat ulterior Albania ( din 1949- dar care nu a mai participat din 1962 la activitatile CAER), R.D. Germana (1950), R.P. Mongola(1962), Republica Cuba(1972) si R.S. Vietnam(1978).
In afara tarilor membre, CAER a intretinut legaturi de colaborare, pe baza de conventii, cu urmatoarele tari: R.S.F. Iugoslavia(1965), Finlanda(1973), Statele Unite Mexicane(1976), Irak (1976), Republica Nicaragua(1983), Republica Mozambic(1985) si R.D. Afganistan (1987).
La lucrarile CAER au participat in calitate de observatori sau invitati, si alte state, lista lor fiind diferita de la o sesiune la alta.
Daca pana la infiintarea CAER, colaborarea economica si tehnico-stiintifica dintre tarile care au devenit membre ale acestei organizatii se desfasura pe baze bilaterale, o data cu crearea acesteia au fost puse bazele si pentru colaborarea multilaterala dintre tarile membre.
In primul deceniu de activitate, CAER a functionat fara un statut, acesta fiind elaborat si adoptat abia in decembrie 1959 la Sofia.CAER avea ca scop sa contribuie, prin unirea si coordonarea eforturilor tarilor membre, la dezvoltarea planica a economiilor lor nationale, la accelararea progresului economic si tehnic in aceste tari, la ridicarea nivelului industrializarii tarilor cu o industrie mai putin dezvoltata, la cresterea continua a productivitatii muncii si la ridicarea permanenta a bunastarii popoarelor din tarile membre Organizatia a fost fondata pe baza egalitatii suverane a tuturor tarilor membre , iar colaborarea economica si tehnico-stiintifica dintre acestea se desfasoara potrivit principiilor egalitatii depline in drepturi, respectarii suveranitatii si intereselor nationale, neamestecului in afacerile interne ale altor tari ( principiu adaugat ulterior la insistentele Romaniei), avantajului reciproc si intrajutorarii tovarasesti. Nu exista o limba oficiala dar limba de lucru folositaa era rusa.
Cele mai importante atributii ale CAER erau : organizarea si colaborarea economica si tehnico-stiintifica multilaterala a tarilor membre ale CAER in directia folosirii cat mai rationale a resurselor naturale si accelerarii dezvoltarii fortelor de productie; contributia la perfectionarea diviziunii internationale socialiste a muncii prin coordonarea planurilor de dezvoltare economica si specializarea si cooperarea in productie a tarilor membre; luarea de masuri in vederea studierii problemelor economice si tehnico-stiintifice care prezinta interes pentru tarile membre; sprijinul acordat tarilor membre CAER la elaborarea si infaptuirea de masuri commune in domeniul dezvoltarii industriei, agriculturii, transporturilor, in construirea de obiective economice care prezinta interes pentru doua sau mai multe tari.
Ca si documente importante adoptate in cadrul CAER se pot enumera: Programul complex al adancirii si perfectionarii in continuare a colaborarii si dezvoltarii integrarii economice socialiste a tarilor membre ale CAER care a fost dezbatut si aprobat in iunie 1971 la Bucuresti. Acest program se prevedea a fi realizat pe etape in curs de 15-20 de ani. Pe linia infaptuirii unora dintre prevederile programului complex au fost adoptate o serie de programe speciale de colaborare pe termen lung, pana in anul 1990, in domenii de mare interes pentru tarile membre. Astfel, in sesiunea XXXII-a a CAER, care a avut loc la Bucuresti in iunie 1978, au fost adoptate trei astfel de programe in domeniile: a)energiei, combustibililor si materiilor prime; b)agriculturii si industriei alimentare; c) constructiilor de masini. Pe langa acestea au mai fost adoptate in 1979 la Moscova alte doua programe speciale de colaborare pe termen lung in domeniile: satisfacerii necesarului rational al tarilor membre ale CAER de marfuri industriale de larg consum si al dezvoltarii legaturilor de transport ale tarilor membre ale CAER


Fisiere in arhiva (1):

  • Comertul Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!