Evaluarea Calitatii Produsului Vin

Extras din proiect Cum descarc?

Scurta introducere
O cana de vin fiert, o figurina de martipan sau o scena a Nasterii, construita din lemn si paie, pe fundal de colinde, asa arata atmosfera ce cuprindea standurile targului de Craciun de la Bran. Atrase de aroma mirodeniilor, de cea a vinului fiert am hotarat ca subiectul lucrarii noastre la disciplina ,,Marfuri alimentare si securitatea consumatorului" sa fie vinul rosu. Zis si facut 
Atfel, lucrarea noastra ,,Caracterizarea generala a vinului rosu" are ca scop evidentierea celor mai importante aspecte legate de acest produs cat si descrierea pietei acestuia. 
Principalul obiectiv urmarit este realizarea unei lucrari bine inchegate si informarea corecta a auditoriului despre acest produs.
Cu totii stim numerose informatii despre aceasta bautura, care, pentru majoritatea dintre noi, reprezinta ceva simplu si obisnuit.
Insa, in urma confruntarii cu prima provocare intampinata, si anume documentarea necesara, am putut intelege marele orizont al acestei bauturi. Acest pas se refera la consultarea unei vaste bibliografii, deoarece, cum spunea si Radu Anton Roman in cartea sa ,,Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", vinul este o arta. Mai mult decat un simbol divin sau supranatural, vinul si mai ales cunoasterea sa au devenit in lumea intreaga simbolul unei arte: arta de a trai bine.
Asadar, pentru deslusirea misterelor acestei arte vom recurge in primul rand la literatura de specialitate, urmand actele normative dar si internetul.
Capitolul 1 - Caracterizarea generala a vinului rosu - 
1.1 Prezentarea vinului rosu
Vechea mentalitate romaneasca considera painea si vinul rosu ,,hrana totala". Intr-o varianta veche a legendei despre Baba Dochia, aceasta ii cere lui Dumnezeu mancare, intelegand prin acest termen paine si vin rosu ca elemente definitorii ale mancarii omului. 
Astfel, urmarind sirul acestor povestiri si indepartandu-ne de miturile traditionale, istoria ne opreste in anul 4000 i.H. in zona Egiptului Antic, unde papirusurile din mormintele faraonilor atesta existenta vinului. O alta atestare a vinului este subliniata de documentele religioase si anume in Vechiul Testament apare un pasaj unde se povesteste despre Noe, despre podgoria care o detinea si despre arta lui in a face vin. Ulterior, vinul a devenit important pentru biserica Romano-Catolica, intrucat era folosit la oficierea sfintei liturghii. 
Insa, trecand la dovezile stiintifice, acestea ne duc cu mult inainte de anul 4000 i.H Prima dovada a existentei strugurilor o reprezinta descoperirea unor podgorii fosilizate ce dateaza de acum 60 milioane de ani.
Din punct de vedere al definitiei vinului, specialistii au redat mai multe modele de definitii, toate conchizand catre cea adoptata de Oficiul International al Viei si Vinului.
Conform Oficiului International al Viei si Vinului, vinul este definit ca fiind o bautura obtinuta pe calea fermentarii spirtoase integrale sau partiale a mustului de struguri. De asemenea, conform legislatiei romane, si anume Legea Nr. 67 din 25.04.1997, vinul este bautura obtinuta exclusiv prin fermentarea alcoolica, completa sau partiala, a struguritor proaspeti, zdrobiti sau nezdrobiti, ori a mustului de struguri.
Potrivit modelului clasificarii stiintifice merceologice, acceptat in mare masura pe plan international, vinul se incadreaza in grupa a patra si anume: "Produse gustative" In aceasta grupa intalnim ca subgrupe condimentele, stimulentele, bauturile alcoolice si nealcoolice, vinul rosu incadrandu-se in subgrupa bauturilor alcoolice alaturi de vin alb, bere, cognac etc.
Se cunosc peste 4.000 de soiuri de vita de vie, din care cele mai multe sunt producatoare de struguri de vinificatie. Dintre soiurile producatoare de struguri pentru vinurile rosii evidentiem: Babeasca, Cadarca, Negrul moale, Negrul vartos, iar dintre cele care produc vinuri tari de calitate superioara se remarca: Traminer, Feteasca neagra, Pinot Noir, Merlot, Cabernet, Cabernet, Sauvignon, Burgund mare si altele


Fisiere in arhiva (1):

  • Evaluarea Calitatii Produsului Vin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!