Exportul Vinului - Studiu de Caz

Extras din proiect Cum descarc?

1.1 Exportul
Exportul reprezinta o trimitere,o expediere a produselor nationale peste granita in vederea vanzarii sau a schimbului cu alte marfuri.De asemenea,exporturile se mai pot defini ca operatii cu caracter comercial prin care o parte din marfurile produse,prelucrate,completate sau reparate intr-o tara se vand pe piata altor tari.
Exportul reprezinta o modalitate de intrare mai putin riscanta pe pietele externe deoarece necesita un nivel mai scazut de investitii fata de alte modalitati de intrare, cum ar fi investitiile straine directe.
Alegerea acestei strategii este de multe ori influentata de strategia adoptata de concurenti. Companiile care produc bunuri intensive in capital si cercetare, cum ar fi automobilele si produsele farmaceutice exporta pentru a obtine economii de scara. Un alt motiv al exportului poate fi rezolvarea problemei excesului de capacitate pe piata interna.
Numeroase firme folosesc exportul ca o strategie de diversificare, ceea ce permite firmei sa foloseasca cresterea de pe o piata pentru a contrabalansa pierderile de pe alte piete. Prin export se poate realiza si o extindere a ciclului de viata a produsului, faza de introducere si crestere permitand stabilirea unor preturi ridicate
In Romania este evidenta necesitatea perfectionarii ansamblului de instrumente si parghii de natura sa dinamizeze exportul romanesc.Aceasta cu atat mai mult cu cat,comparativ cu alte tari,ponderea acestuia in exportul mondial s-a redus.Dezvoltarea si diversificarea unui export in conditiile de eficienta sporita reprezinta un factor deosebit de puternic al relansarii cresterii economice,ceea ce inseamna mai multe locuri de munca,dinamism,mobilitate,preocupare pentru ridicarea competitivitatii marfurilor,o rentabilizare,restructurare si privatizare viabila.Totodata,se remediaza dezechilibrele macroeconomice externe si se reduce deficitul bugetar.
Pentru exportul pe pietele externe, exportul se poate face direct sau prin intermediari (exportul indirect):.
Exportul direct reprezinta acea forma de export in care producatorul incheie contracte de vanzare internationala direct cu principalii clienti externi. Aceasta presupune folosirea unor structuri organizatorice proprii din tara de origine sau crearea unor structuri in strainatate, dependente si controlate de exportatori.
Exportul direct se poate realiza prin urmatoarele forme:
o exportul prin structuri interne;
o utilizarea unui reprezentant in strainatate;
o constituirea de birouri comerciale, sucursale si filiale.
Exportul indirect sau exportul prin intermediari se realizeaza prin intermediul
comisionarilor, agentilor comerciali, si al caselor de comert.
Comisionarul este un intermediar care pe baza unui contract de comision incheiat cu un comitent efectueaza operatiuni in nume propriu dar pe contul comitentului respectiv. Acest comisionar se poate implica in operatiunile de export, vamuire si chiar de transporturi. 
Principalele sale atributii sunt:
- prospecteaza pietele internationale
- urmareste relatia cu clientii externi
- contracteaza importuri sau exporturi de marfuri
- primeste comenzi pe care le transmite producatorilor
Comerciantii lucreaza in nume si pe cont propriu. Acestia cumpara marfa de la diversi producatori si o revand in strainatate. Ei castiga diferenta intre pretul de cumparare si cel de revanzare. Sunt implicati si in actiuni de reexport. In acest caz, producatorii nu isi asuma riscuri legate de vanzarea marfii pe pietele externe. Comerciantul se implica in contractarea clientilor, negocierea si incheierea contractelor si chiar derularea contractelor. Ei pot sa apeleze la alti intermediari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Exportul Vinului - Studiu de Caz.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!