Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize

Proiect
4.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 4 fișiere: doc, ppt
Pagini : 83 în total
Cuvinte : 13582
Mărime: 3.11MB (arhivat)
Publicat de: Cerasela Rotariu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Botescu Ion

Cuprins

  1. Cap I : Paradisurile fiscale 1
  2. 1.1. Conceptul de paradis fiscal 1
  3. 1.2. OCDE si paradisurile fiscale 3
  4. Cap II : Companiile offshore 5
  5. 2.1. Prezentarea companiilor offshore 5
  6. 2.2. Reglementarea si functionarea societatilor offshore 6
  7. 2.3. Formele juridice de infiintare a societatilor offshore : LLC si IBC 7
  8. 2.4. Inregistrarea unei companii offshore 8
  9. 2.5. Avantajele constituirii unei companii offshore 10
  10. 2.6. Dezavantajele companiilor offshore 14
  11. 2.7. Organizarea unei companii offshore 14
  12. 2.7.1. Costurile functionarii unei companii offshore 14
  13. 2.7.2. Directorii, proprietarii companiilor offshore 15
  14. 2.7.3. Publicarea datelor directorilor sau ale proprietarilor 15
  15. 2.7.4. Directori / proprietari nominalizati 15
  16. 2.7.5. Obligativitatea tinerii contabilitatii si regimul capitalului social 16
  17. 2.8. Utilizari tipice ale companiilor offshore 17
  18. Cap III : Companiile offshore din Belize 19
  19. 3.1. Belize – Prezentare generala 19
  20. 3.2. Formalitati de constituire a companiilor offshore 20
  21. 3.3. Restrictiile unei societati offshore din Belize 24
  22. 3.4. Ce este un Belize IBC? 24
  23. 3.4.1. Caracteristicile si avantajele societatii IBC Belize 25
  24. 3.4.2. Taxe pentru IBC Belize 29
  25. 3.5. Trusturile din Belize 30
  26. 3.5.1. Beneficiile unui trust din Belize 33
  27. 3.6. Bancile din Belize 33
  28. Cap IV : Studii de caz (privind folosirea metodelor de evaziune
  29. fiscala legala prin intermediul paradisurilor
  30. fiscale) 34
  31. 4.1. Trucuri de evitare a impozitului pe venit cu ajutorul companiilor offshore 34
  32. 4.2. Metode de sustragere a profitului de la impozitare 39
  33. Concluzii 44
  34. Bibliografie 46
  35. Anexe 47

Extras din proiect

CAPITOLUL I – PARADISURILE FISCALE

1.1. Conceptul de paradis fiscal

Un anumit stat este paradis fiscal daca, prin legislatia sa fiscala favorizeaza deschiderea de companii offshore, care sa-şi desfaşoare activitatea comerciala in afara granitelor respectivei tari.

Denumirea de paradis fiscal, folosita intr-un domeniu larg in ultimii ani ai secolului douazeci, tinde din ce in ce mai mult sa fie inlocuita prin aceea de paradis financiar sau, mai bine zis, de centru financiar international. In prezent, cand se pune accent in tot mai multe tari pe masuri antiparadis, aceşti termeni apar intr-adevar mai putin provocatori şi mult mai discreti.

Paradisurile se impart in cinci tipuri: se poate alege aici domiciliul fiscal, locul de instalare a bazei de lucru, se poate trai aici, se pot caştiga bani sau se poate obtine cetatenia. Aceste tari se adreseaza fie persoanelor fizice, fie persoanelor juridice, fie ambelor in acelaşi timp. Statele considerate ca fiind paradisuri fiscale reprezinta un refugiu pentru toate tipurile de societati cu scopul de a permite beneficiarilor sa reduca şi respectiv chiar sa suprime in totalitate taxele la care sunt supuşi, in deplina legalitate şi de o maniera practic imposibil de controlat de catre serviciile fiscale din tara de origine.

O parte a doctrinei existente in aceasta materie prezinta ca alternativa a societatilor comerciale offshore "evaziunea fiscala legala". Constituirea unei astfel de societati comerciale intr-unul din statele denumite curent "paradisuri fiscale" reprezinta o tehnica de evitare a politicii fiscale practicate de statul in care au constituita o alta societate comerciala, prin care isi deruleaza, in fapt, activitatea comerciala.

Faptul ca o societate comerciala - a carei firma este de notorietate - plateste impozite pe profit foarte mici sau nu plateste deloc astfel de impozite nu trebuie sa ne conduca la concluzia ca aceasta societate nu este profitabila. Intr-o astfel de situatie este interesant de observat daca aceasta nu are deschisa o filiala intr-unul din paradisurile fiscale binecunoscute, prin intermediul careia repatriaza profitul sau, cu scopul de a nu plati impozit.

Societatile comerciale offshore sunt strict legate de paradisurile fiscale: Alderney, Andorra, Anguilla, Anjouan, Antigua si Barbuda, Antilele Olandeze, Aruba, Bahamas, Bahrein, Barbados, Belize,Bermuda, British Virgin Islands, Cayman Islands, Cipru, Cook Islands, Costa Rica, Delaware, Dominica, Dubai, Elvetia, Gibraltar, Grenada, Guernsey, Irlanda, Isle of Man, Jersey, Labuan, Liberia, Liechtenstein, Luxemburg, Madeira, Malta, Marshall Islands, Mauritius, Monaco, Montserrat, Nauru, Nevis, Niue, Panama, Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, Seychelles, Singapore, Turks si Caicos, U.S. Virgin Islands, Uruguay, Vanuatu.

In lume exista aproximativ 70 de pardisuri fiscale. Unele, dupa ce au disparut, aşa cum este cazul Libanului, renasc din propria cenuşa. Altele, aşa cum este cu Elvetia, sunt pe cale de disparitie sau au disparut de curand, cum este Hong Kong-ul. Concomitent, in alte locuri se nasc paradisuri noi. Subiect fierbinte prin excelenta, paradisurile fiscale sunt uneori “la o bataie de puşca” şi binecunoscute de turişti: Andorra, “seducand” odata in plus, Austria este vestita pentru secretul sau bancar, fara a uita Monaco-ul sau Gibraltarul.

Altele, sunt totodata adevarate paradisuri de vacanta : Arhipeleagul Caraibelor numara un numar mare de state cu o fiscalitate privilegiata, insulele Caïmans poseda o banca pentru fiecare 60 de locuitori, iar insulele Cook ii fac sa viseze pe bancheri.

In Bahrein, de exemplu, nu se percep impozite decat in cazul veniturilor obtinute in industria petroliera (in cuantum de 45%). Asadar, impozitele pe cladiri, pe terenuri, pe dividende etc. nu sunt cunoscute.

Structurile juridice şi financiare indispensabile, uneori complexe, tineau pana de curand intreprinzatorii mici şi mijlocii departe de utilizarea paradisurilor fiscale. Dar constrangerile din ce in ce mai grele ale fiscalitatii excesive din anumite state, ii imping chiar şi pe cei cu resurse limitate sa foloseasca paradisurile fiscale pentru a-şi proteja veniturile.

Paradisurile fiscale pot fi clasificate in trei categorii, in functie de sistemul de impunere al acestora:

• tari in care veniturile realizate in strainatate sunt scutite total de impozitul pe profit, platindu-se o taxa anuala fixa – Insulele Virgine, Belize etc.i

• in alte tari baza de impozitare nu este profitul realizat, ci valoarea capitalului social. De exemplu, compania offshore de tip “Stiftung” inregistrata in Lichtenstein datoreaza un impozit egal cu 0,1% din valoarea capitalului social, dar nu mai putin de 1000 de franci elvetieni.

• impozitarea in sistem liniar – indiferent de valoarea profitului realizat se impune un procent fix. Cel mai cunoscut paradis fiscal care utilizeaza acest sistem este Cipru, unde firmele offshore platesc un impozit de 4,25% din profitul realizat.

In concluzie, paradisurile fiscale pot fi utilizate pentru a realiza profituri mari, pentru protectia bunurilor, şi pentru a scapa de taxele prea numeroase.

Totodata, nu se realizeaza controale valutare, iar bancile au interdictia legala de a percepe dobanzi (la credite etc.)

1.2. OCDE si paradisurile fiscale

Organizatia pentru Cooperare Economica şi Dezvoltare (OCDE) a identificat trei factori-cheie in considerare daca o jurisdictie este un paradis fiscal:

1. taxele fiscale de impozitare zero sau numai nominala (in general sau in circumstante speciale) suntutilizate de catre nerezidenti pentru a scapa de impozitele mari in tara lor de reşedinta.

2. protectia informatiilor financiare personale. Paradisurile fiscale au de obicei legi sau practici administrative in care intreprinderile şi persoanele fizice pot beneficia de reguli stricte si paravane impotriva controlului exercitat de catre autoritatile fiscale din strainatate. Acest lucru impiedica transmisia de informatii despre contribuabilii care beneficiaza de impozite scazute.

3. Lipsa de transparenta. O lipsa de transparenta in modul de functionare a dispozitiilor legislative, juridice sau administrative, este un alt factor utilizat pentru a identifica paradisurile fiscale. OCDE este ingrijorat de faptul ca legile trebuie sa fie aplicate in mod deschis şi consecvent, şi ca informatiile necesare de catre autoritatile fiscale straine pentru a determina situatia unui contribuabil sunt disponibile. Lipsa de transparenta intr-o tara poate face dificil, daca nu imposibil, pentru autoritatile fiscale sa aplice alte legi in mod eficient.

Preview document

Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 1
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 2
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 3
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 4
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 5
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 6
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 7
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 8
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 9
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 10
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 11
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 12
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 13
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 14
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 15
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 16
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 17
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 18
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 19
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 20
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 21
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 22
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 23
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 24
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 25
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 26
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 27
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 28
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 29
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 30
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 31
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 32
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 33
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 34
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 35
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 36
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 37
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 38
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 39
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 40
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 41
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 42
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 43
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 44
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 45
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 46
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 47
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 48
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 49
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 50
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 51
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 52
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 53
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 54
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 55
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 56
Paradisurile Fiscale și Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • cuprins.doc
  • Paradisurile Fiscale si Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize.doc
  • prima pag.doc
  • Paradisurile Fiscale si Companiile Offshore - Studiu de Caz - Belize.ppt

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Paradisul Fiscal

Introducere Paradisurile fiscale au cunoscut dezvoltarea începând cu anii 1970. S-au constituit în special la periferia statelor industrializate...

Paradisurile Fiscale

1. Definiţie Paradis fiscal Paradisurile fiscale sunt ţări sau teritorii in care persoanele fizice sau juridice stabilite aici sunt supuse unui...

Analiza comparativă a paradisurilor fiscale

I INTRODUCERE 1.1. Conceptul de paradis fiscal Termenul propriu-zis de paradis fiscal este preluat din limba engleza, de la cuvântul tax-haven,...

Ai nevoie de altceva?