Piata Vinurilor in Romania

Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 
Romania este o tara cu o bogata traditie in producerea vinului. Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in Romania exista un numar de 37 podgorii, din care fac parte 123 de centre viticole, la care se mai adauga 40 de centre viticole independente, situate in afara podgoriilor.
Suprafata de vie cultivata in Romania este de 198.000 hectare si este impartita in opt mari regiuni viticole: Podisul Transilvaniei, Dealurile Moldovei, Dealurile Munteniei si Olteniei, Banat, Crisana si Maramures, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii, Nisipuri si Alte Terenuri Favorabile din Sudul Tarii. Patrimoniul viticol ocupa 1.8% din patrimoniul agricol al Romaniei si 2.8% din suprafata arabila. Din aceasta suprafata, care situeaza Romania pe locul 5 in Europa si pe locul 6 la productia de struguri, doar 14.800 hectare sunt destinate producerii de vinuri cu denumire de origine controlata (DOC) 
Partea I : Normele legale care guverneaza piata vinului in Romania
Principalele LEGI care guverneaza industria vinului in Romania sunt dupa cum urmeaza:
1. Legea nr. 244 din 29 aprilie 2002 (Legea viei si a vinului)
Aceasta lege reprezinta principala reglementare in domeniu. Am extras cateva dintre cele mai importante articole:
Art. 5 
(1) Evidenta plantatiilor viticole se realizeaza prin Registrul plantatiilor viticole, care cuprinde datele de identificare a tarlalelor, parcelelor viticole si suprafetelor pe soiuri din fiecare parcela, pe persoana fizica si juridica detinatoare, intocmit in baza cadastrului agricol si a planurilor cadastrale actualizate. 
Art. 11 
(1) In arealele viticole sau in extravilanul localitatilor din afara arealelor viticole infiintarea de plantatii de vita-de-vie pe o suprafata de peste 0,1 ha de operator economic sau de familie si extinderea peste aceasta limita a celor existente se pot face numai in baza autorizatiei de plantare, eliberata de directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi. Pentru obtinerea autorizatiei de plantare pe suprafete mai mari de 3 ha este necesara prezentarea de catre solicitant a unui proiect de infiintare a plantatiei viticole, avizat de unitatea de cercetari vitivinicole din zona. 
Art. 23 
Vinurile si produsele pe baza de must, vin si subproduse vinicole, importate sau destinate exportului, trebuie sa corespunda criteriilor calitative si de compozitie stabilite prin normele interne de productie si de consum, precum si prin normele internationale. Pentru produsele destinate exclusiv exportului, la solicitarea sau cu acceptarea clientului extern se pot folosi si alte practici si tratamente oenologice, precum si alte limite de compozitie, autorizate in tara importatoare. 
Art. 35
In vederea indeplinirii atributiilor legate de orientarea activitatilor din domeniul viticulturii si vinificatiei, precum si pentru indrumarea si controlul tehnic de specialitate in realizarea productiei vitivinicole se infiinteaza si functioneaza: 
a) Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol; 
b) Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri;
c) Oficiul National al Viei si Vinului. 
2. Legea nr. 467/2002, pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 22/1992 privind finantarea ocrotirii sanatatii
Art. 31. - Taxele prevazute la art. 1 lit. d) se suporta de catre: 
a) persoanele juridice care realizeaza incasari din actiuni publicitare la produsele din tutun, la tigari si la bauturi alcoolice, in cota de 12% din valoarea acestor incasari; 
b) persoanele juridice care realizeaza venituri din productia de produse din tutun, de tigari si de bauturi alcoolice, in cota de 2% din veniturile obtinute dupa deducerea accizelor si a taxei pe valoarea adaugata; comerciantii care realizeaza venituri din vanzarea acestor produse datoreaza o cota de 2% din adaosul comercial practicat la aceste produse; 
c) prevederile lit. b) nu se aplica persoanelor juridice care realizeaza venituri din vanzarile produselor din bere."


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Vinurilor in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!