Politica Comerciala a Suediei

Extras din proiect Cum descarc?

Date generale Suedia
Suprafata: 449.964 km2 
Asezare geografica: Suedia este un stat in Europa de Nord, situat in partea estica a peninsulei Scandinave, la tarmurile Marii Baltice (Golful Botnic).
Populatia: 8.635.000 locuitori
Densitatea populatiei: 19 locuitori/km2
Capitala si orasul cel mai mare: Stockholm, 1.471.000 locuitori
Limba oficiala: suedeza
Produse importate: masini, produse petrochimice, autovehicule, materiale textile, fonta, otel si neferoase, imbracaminte, titei si alimente.
Produse exportate: masini, produse chimice, fonta si otel, hartie si carton, celuloza, autovehicule, cherestea, vapoare, minereu de fier.
Moneda oficiala: Corona suedeza SEK
Produs intern brut (PIB): 137.660 milioane dolari SUA
Forma de stat: regat
Agricultura
Din suprafata tarii circa 7 % este cultivata si inca 1 % este utilizata ca pasune. Principalele suprafete agricole sunt in sudul tarii, aici clima fiind mai calda si solul mai fertil. Principalele produse agricole: orzul, sfecla de zahar, graul, cartoful, rapita si secara, dar in cea mai mare parte a suprafetei agricole se cultiva furaje. Productia animaliera se cifreaza la 2 milioane de capete de porci, aproape 2 milioane de capete de vaci si mai mult de 10 milioane de pui. Marile gospodarii din sud produc in mod excedentar lapte, unt, cascaval si grane. Gospodariile din nord sunt mai mici si produc pentru nevoile locale produse lactate si cartofi. O ramura importanta este si pescuitul, mai ales in apele deschise langa coasta de sud.
Economia forestiera
Din suprafata tarii 64% este acoperita de paduri. Majoritatea padurilor sunt de brad, care numai in partea de sud se asociaza cu cateva paduri de foioase. Suedia este cel mai important furnizor de cherestea si celuloza a Europei. Comertul cu produse lemnoase se concentreaza in partea de sud a tarii, pentru ca aici ritmul de crestere al padurilor este mai mare. Pentru a mentine un bazin forestier constant, suprafetele exploatate se reimpaduresc.
Mineritul
Suedia este unul dintre cei mai mari furnizori de minereu de fier. O parte din cel 1 milion de tone minereu extras se foloseste in industria autonoma iar trei patrimi din aceasta cantitate se exporta. Cele mai importante regiuni miniere in nord sunt Kiruna si Gallivare, in sud Grangesburg si Strassa. Principalele extracte miniere sunt pirita, zincul, argintul si plumbul. In Suedia se afla 15% din zacamintele de uraniu cunoscute pe plan mondial.
Productia de Energie
40% din energie este produsa in hidrocentrale, restul in centrale atomo-electrice si in termocentrale. In 1988 40% din necesarul de energie electrica era produsa in centrale electrice, dar pana in 2010 toate centralele atomice vor fi oprite.
Industria
Baza industriei consta in cantitatea imensa de material lemnos, in zacamintele minerale si in energia apelor curgatoare. Principalele ramuri industriale se leaga de prelucrarea metalelor, renumite fiind otelurile produse in Domnarvet si produsele industriei constructoare de masini din centrale industriale din Stockholm, Goteborg si Malmo. Sunt foarte renumiti rulmentii, avioanele si autovehiculele produse. O importanta mare o au si produsele chimice, mai ales cele petrochimice. Din valorificarea produselor lemnoase se incaseaza 20% din veniturile industriei prelucratoare. Produse specific suedeze sunt articolele electrotehnice si marfurile legate de telecomunicatii. In anii " 70 Suedia era pe locul doi pe plan mondial in privinta constructiilor navale (dupa Japonia) dar in ultimii ani aceasta ramura industriala a inregistrat un regres.
Transportul
Lungimea totala a cailor ferate este de 11236 km, din care 60% sunt electrificate. Reteaua de drumuri are o lungime totala de 130834 km, iar numarul de automobile raportat la numarul de locuitori este cel mai mare din Europa: 3,3 milioane, adica un automobil pentru 2.6 locuitori. Transportul intern de persoane se desfasoara in majoritate pe calea aerului. Transportul de marfuri se face in parte pe calea ferata, iar marfurile de tonaj mare , cum ar fi minereul de fier, fierul si masa lemnoasa pe apa. In lunile de iarna, spargatoarele de gheata asigura navigabilitatea Marii Baltice.
Orase
64% din populatie traieste la orase. Principalul centru comercial si administrativ este Stockholmul, cu multe unitati industriale. Al doilea oras ca marime este Goteborgul, centru comercial si port, cu 431.000 de locuitori. acest oras, ca si Malmo, este inconjurat de paduri si de mari suprafete agricole. Centre comerciale importante mai sunt: Uppsala, Orebro, Norrkoping si Vasteras.
Profil economic
Principalul scop al politicii economice a guvernelor social-democrate care au guvernat Suedia dupa '30 a fost: mentinerea unui nivel scazut al somajului, generarea de cresterea economica, promovarea unei distributii echilibrate a veniturilor in cadrul economiei, mentinerea unui echilibru economic la nivel regional si asigurarea stabilitatii preturilor.
Principalele resurse pe care se bazeaza economia suedeza sunt lemnul, hidro-energia si minereul de fier. Industria prelucratoare mai detine o pozitie importanta datorita existentei materiei prime, 17% din totalul angajatilor fiind incadrati in companii din acest sector. Totusi, sectoarele traditionale, precum agricultura si industria forestiera, si-au pierdut in timp din importanta, in prezent numai 3% din forta de munca activand in aceste domenii


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Suediei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!