Principalele Regimuri Vamale Practicate in UE

Extras din proiect Cum descarc?

1. Definitia si clasificarea regiunilor vamale
In general, notiunea de regim vamal desemneaza totalitatea dispozitiilor legale cu privire la taxele vamale si celelalte instrumente vamale, precum si formalitatile de aplicare a lor, care definesc in ultima instanta statutul juridic al marfurilor supuse operatiunii de vamuire. 
Notiunea de "vamuire" desemneaza ansamblul operatiunilor efectuate de autoritatea vamala, incepand cu controlul mijloacelor de transport si al bunurilor prezentate in vama si pana la acordarea liberului de vama.
In principal, Codul Vamal al UE defineste doua categorii de regimuri vamale:
- regimuri vamale definitive si
- regimuri vamale suspensive
In grupa regimurilor vamale definitive se inscriu :
a) regimul vamal aplicat importurilor in UE si
b) regimul vamal aplicat exporturilor din UE.
Regimurile vamale suspensive, numite si regimuri economice, se aplica urmatoarelor tipuri de operatiuni:
a) tranzitul vamal
b) antrepozitul vamal
c) admiterea temporara la import si export
d) perfectionarea activa si pasiva
e) transformarea sub control vamal 
De la 1 ianuarie 1993, aceste regimuri se aplica numai schimburilor comerciale cu tertii. Regimurile vamale definitive sunt acordate automat si presupun aplicarea in maniera completa si cu titlu definitiv a procedurilor, masurilor si instrumentelor de politica vamala si comerciala. Aplicabile operatiunilor de import si celor de export, ele reprezinta regimurile vamale de baza practicate in UE.
Regimul vamal la importul in UE este principalul regim vamal al UE. Importul definitiv consta in intrarea in teritoriul vamal al UE a marfurilor provenind din tarile terte, in scopul introducerii lor in circuitul economic, dupa efectuarea formalitatilor vamale si plata taxelor vamale la bugetul comunitar.
Caracterul definitiv al regimului vamal al importurilor decurge din urmatoarele doua aspecte:
- marfurile nu sunt introduse in spatiul comunitar temporar, ci definitiv, fiind destinate folosirii ca bunuri de productie, de investitie sau de consum si
- autoritatea vamala efectueaza procedura de vamuire in forma completa, aplicand toate masurile de politica comerciala si incasand datoria vamala.
In UE, d.p.d.v. cantitativ, importul de marfuri este liberalizat. Totusi anumite categorii de marfuri sunt supuse unor restrictii cantitative sau regimului de control, in conformitate cu angajamentele internationale asumate. 
Lista marfurilor supuse regimului licentelor se stabilesc periodic prin hotarari ale autoritatilor comunitare. 
Agentii economici din UE sunt obligati sa realizeze importul in concordanta cu obiectul lor de activitate si sa ia masurile necesare pentru vamuirea marfurilor in vederea introducerii imediate a acestora in circuitul economic.
Metodele si formalitatile de vamuire prevazute in reglementarile europene se inscriu in normele si principiile generale convenite in GATT/OMC.
In cazul regimului de import, procesul de vamuire se deruleaza in forma cea mai completa, parcurgandu-se toate etapele, de la prezentarea marfii in vama, pana la acordarea liberului de vama.
In principal, in cazul acestui regim, autoritatile vamale realizeaza trei activitati :
- vamuirea marfurilor 
- incasarea taxelor vamale si
- aplicarea masurilor de politica comerciala a UE.
Impozitarea vamala a marfurilor importate este de regula compusa din : taxe vamale, TVA, accize si alte impozite indirecte.
In principiu, datoria vamala se plateste in momentul vamurii. Dar in cazul UE situatia este diferita. Piata interna unica n-a eliminat pana in prezent frontierele fiscale. Tarile membre continua sa-si gestioneze in mod autonom regimurile de TVA. Aceasta particularitate face ca, in frecvente cazuri, datoria vamala sa poata fi platita fractionat : taxa vamala este exigibila la intrarea marfii pe teritoriul vamal comunitar ; dar TVA-ul, fiind un impozit national pe consum, se percepe la intrarea marfii pe piata unui stat membru. In consecinta, regimul vamal de import in UE se diferentiaza in doua variante :
- punerea marfurilor in libera practica si 
- punerea marfurilor in consum.
Varianta "punerii marfurilor in libera practica" se aplica atunci cand un import dintr-o tara terta este efectuat de catre o tara UE, dar marfurile in cauza nu sunt supuse consumului intern. In acest caz, importatorul achita doar taxele vamale din TARIC si poate cere exonerarea de la plata TVA. Marfii respective i se acorda regimul de "punere in libera practica", ceea ce inseamna ca:
- marfa este eliberata de obligatiile de plata fata de vama europeana 
- marfa poate sa circule fara constrangeri in spatiul compus din cele 27 de tari membre ale UE ca orice alta marfa schimbata intre firme din state membre diferite.
Dar marfa in cauza nu poate fi oferita spre consum sau comercializata intr-un anumit stat membru decat dupa plata TVA si a altor taxe interioare aplicate in tara respectiva.
- Regimul sau avizul de "punere in consum" se acorda dupa plata TVA-ului si a taxelor interioare nationale. Acordarea acestui regim presupune ca marfa este eliberata de orice obligatii de plata a taxelor vamale europene si a taxelor nationale.
Regimul vamal aplicat exporturilor din UE In sens strict, exportul definitiv cuprinde totalitatea marfurilor expediate in tarile terte, pe baze contractuale si destinate sa ramana permanent in afara teritoriului vamal comunitar. Prima conditie pentru ca marfurile sa poata fi exportate este ca ele sa dispuna de libera circulatie, adica sa nu faca obiectul unor restrictii sau prohibitii. Sunt considerate prohibite toate marfurile al caror export este interzis sub orice titlu prin reglemetarile legale.
Restrictionarile presupun doar indeplinirea unor conditii sau a unor formalitati speciale in vederea exportului (prezentarea de autorizatii speciale sau de licente etc.) ; in cazul neindeplinirii acestor conditii sau formalitati marfurile sunt tratate ca prohibite.
In principiu, exportul marfurilor din UE este liberalizat : la exportul din UE nu se percep taxe vamale, nu se aplica TVA si nici limitari cantitative. Fac exceptie insa :
- anumite marfuri supuse unor restrictii cantitative ;
- marfurile supuse regimului de control in conformitate cu angajamentele internationale asumate de UE privind neproliferarea armelor de distrugere in masa si a rachetelor purtatoare de incarcatura nucleara, precum si orice alte marfuri supuse controlului ;
- marfurile restrictionate cantitativ temporar in scopul asigurarii echilibrului pietei, securitatii generale, protectiei patrimoniului cultural si artistic, precum si conservarii resurselor naturale apuizabile.
In UE exportul de marfuri poate fi efectuat de catre persoane juridice, cu sediul intr-un stat comunitar, in al caror obiect de activitate sunt prevazute astfel de operatiuni.
Marfurile exportate sunt supuse unor proceduri de vamuire complete, dar mai simplificate comparativ cu importurile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Regimuri Vamale Practicate in Ue.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!