Proprietatile Generale ale Marfurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Importanta cunoasterii proprietatilor marfurilor 1
2. Clasificarea proprietatilor marfurilor 2
3. Caracterizarea principalelor proprietati ale marfurilor 3
3.1. Proprietati fizice ale marfurilor 3
3.2. Proprietati chimice ale marfurilor 8
3.3. Proprietati organoleptice ale marfurilor 8
4. Bibliografie 11
5. Importanta cunoasterii proprietatilor marfurilor


Extras din proiect Cum descarc?

Progresele continue in domeniul stiintelor aplicate, reflectate in caracteristicile ofertei de marfuri, impun mentinerea invatamantului comercial la un nivel de actualitate tehnica suficient de apropiata de preocuparile producatorilor de marfuri, astfel incat viitorii specialisti din comert sa constituie parteneri competenti si cooperanti pentru specialistii din productie. Acest deziderat este realizabil prin studio tehnico-practic temeinic, singura modalitate de a crea abilitati si disponibilitate la comunicare profesionala. 
In marea majoritate a situatiilor, obiectul cercetarii marfrilor il constituie, cu prioritate, elementele tehnice, intrucat acestea sunt cele ce defines cu maxima obiectivitate cvasitotalitatea marfurilor, chiar si in cazul marfurilor imateriale. Aceasta dominant a aspectelor tehnice este evident nu numai in literatura de specialitate si material legislative-normativa, ci si in materialele comerciale uzuale care subliniaza prioritar informatia tehnica.
De altfel, civilizatia contemporana se caracterizeaza printr-o penetrare agresiva a elementelor tehnice in toate aspectele vietii, fapt care prilejuieste nenumarate avantaje, dar si motive de ingrijorare. Tehnicizarea vietii umane, la un nivel fara precedent in istoria omenirii, risca sa se deterioreze grav si ireversibil echilibre in organizarea sociala si indeosebi echilibre sensibile specific finite umane ca entitate biologica. 
Numeroase luari de pozitii si avertismente cu privire la viitorul omului indica printere factorii responsabili de aceasta stare de lucruri si contradictiile crescande dintre cerintele reale ale finitei umane si efectele directe si mai ales, cele tardive ale consumului exagerat de tehnice. O categorie importanta de efecte nedorite este generate de cunoasterea defectuoasa sau nerecunoasterea tehnicii care alcatuieste universul cotidian al omului modern. Se poate considera cu deplin temei ca intre lumea oamenilor si lumea tehnicii create de om pentru imbunatatirea conditiilor de viata se dezvolta un conflict care nu poate fi deposit decat printr-o reasezare de raporturi si o reconsiderare a nevoii de educatie tehnica perpetua la toate nivelurile sociale.
Specialistii din domeniul marfurilor si comertului in general, constituie factori notorii de armonizare a relatiilor om-tehnica printr-o judicioasa activitate de informare si educare a cumparatorilor si, respectiv, de colaborare cu producatorii in directia umanizarii maxime a elementelor tehnice care compun o buna parte a ofertei contemporane.
Satisfacerea cerintelor consumatorilor este posibila numai printr-o cunoas!tere temeinica a structurii marfurilor, a relatiilor dintre diferitele lor componente, a interactiunilor dintre marfa si mediu, dintre marfa si om. Toate aceste aspecte se reflecta in proprietatile marfurilor.
Proprietatile marfurilor sunt influentate in mod decisiv de mai multi factori: cerintele consumatorului, conceptia si proiectarea produsului, materiile prime folosite, procesul tehnologic de prelucrare, ambalajul, sistemul de transport, pastrare-depozitare etc.
6. Clasificarea proprietatilor marfurilor
Multitudinea si complexitatea produselor si serviciilor existente pe piata genereaza o varietate deosebita de proprietati, iar practica economica ii obliga pe specialisti sa le defineasca in relatie directa cu cerintele consumatorului.
Proprietatile marfurilor pot fi clasificate in functie de mai multe criterii:
a) in functie de nivelul de relevanta a proprietatilor pentru calitatea marfurilor:
- proprietati critice (contribuie cu circa 40-50% la asigurarea calitatii
marfurilor, iar numarul acestor proprietati este relativ mic), de exemplu: rezistenta la uzura a unui covor, continutul de substante nutritive al produselor alimentare etc;
- proprietati importante (contribuie cu 30-40% la asigurarea calitatii marfurilor), de exemplu: proportia fibrelor naturale intr-un amestec de fibre textile, capacitatea cilindrica la un autoturism, indicele de refractie la unele produse alimentare etc;
- proprietati minore (aportul lor la asigurarea calitatii marfurilor este redus, nedepasind 10-20%, dar aceste proprietati sunt cele mai numeroase), de exemplu: dimensiunile, masa etc. in practica exista si situatii in care proprietatile considerate de regula ca fiind minore detin o pondere importanta in asigurarea calitatii, in functie de specificul produsului.
Intre importanta si numarul proprietatilor exista o relatie invers proportionala, respectiv cu cat o categorie de proprietati este mai importanta pentru calitatea marfurilor, cu atat numarul acestor proprietati este mai mic.
b) in functie de natura proprietatilor:
- proprietati fizice (structurale, optice, termice, mecanice, electrice etc);
- proprietati chimice (compozitia chimica, stabilitatea la actiunea agentilor chimici etc);
- proprietati biologice (potentialul nutritiv etc.);
- proprietati economice (consumul de energie si carburanti, cheltuielile de montaj, de utilizare, de intretinere etc.);
- proprietati estetice (linia, forma, aspectul, armonia cromatica, designul, stilul etc);
- proprietati organoleptice (culoarea, mirosul, gustul, aroma, buchetul, consistenta, tuseul etc);
- proprietati ergonomice (confortul in utilizare etc);
- proprietati ecologice (gradul de poluare a mediului).
c) in functie de modalitatea de masurare si apreciere a proprietatilor:
- proprietati apreciate direct cu ajutorul aparatelor si instrumentelor de laborator;
- proprietati apreciate prin intermediul simturilor (proprietati organoleptice, proprietati estetice).


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatile Generale ale Marfurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!