Sistemul Comercial International Vamal

Extras din proiect Cum descarc?

"Avand in vedere importanta comertului exterior
pentru Comunitate se cuvine a suprima sau, cel putin a limita 
atat cat este posibil formalitatile si controalele vamale." 
Introducere
Un sistem economic intr-o lume aflata in plin proces de globalizare nu va putea functiona fara sincope atata timp cat tehnicile de vamuire nu vor fi in mod rapid simplificate, modernizate si adaptate noului context.
De aceea, in tarile civilizate rolul vamii este regandit, dezideratul eliminarii pe cat posibil a formalitatilor vamale si a procedurilor greoaie de vamuire fiind in linii mari realizat.
Existenta unor reguli si discipline convenite urmareste sa evite,in cel mai inalt grad posibil la un moment dat, aparitia unor contradictii majore intre obiectivele diferitelor state , astfel incat promovarea unora sa nu aduca atingeri majore materializarii altora. 
Tendinta catre sistemul comercial multilateral este determinata de evolutia adincirii proceselor economice internationale, a interdependentelor in productia si circulatia marfurilor, in cadrul diviziunii internationale a muncii, sub incidenta si impactul progresului tehno-stiintific. In aceste conditii, politicile comerciale promovate de diverse state dobandesc forme, dimensiuni si valente noi. 
Existenta unui set de reguli reduce incertitudinea inerenta intr-o lume caracterizata printr-un ritm accelerat al schimbarii, inducand stabilitate si previzibilitate in comportamentul actorilor in sistemului comercial international.
Primul mare efort de adoptare a regulilor care sa guverneze relatiile comerciale internationale a fost facut de unele tari imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, cind a aparut necesitatea crearii unui organism care sa vegheze, sa controleze si sa se implice direct in desfasurarea comertului international. Aceste eforturi au condus la adoptarea in 1948 a Acordului General pentru Tarife si Comert (GATT), regulile sale aplicandu-se comertului international cu bunuri. In decursul timpului, textul GATT a fost modificat pentru a include noi prevederi, in special pentru a trata problemele comerciale ale tarilor in curs de dezvoltare. In plus, a fost adoptat un numar de Acorduri conexe care detaliaza cateva din prevederile principale ale GATT. Regulile GATT si Acordurile conexe au fost in continuare revizuite si imbunatatite in timpul mai multor runde de negocieri, cea mai importanta fiind Runda de la Uruguay care a durat din 1986 pina in 1994.
RUNDE ALE GATT
Nume Oras Data
I Geneva 1947
II Annecy 1949
III Torquay 1950-1951
IV Geneva 1955-1956
V "Runda Dillon" Geneva 1960-1961
VI "Runda Kennedy" Geneva 1964-1967
VII "Runda Tokio" Tokio 1973-1979
VIII "Runda Uruguay" Geneva 1986-1994
GATT avea un caracter provizoriu si un camp de actiune care excludea tarile din blocul sovietic, dar succesul sau in dezvoltarea comertului mondial de-a lungul a 47 de ani este de necontestat. Reducerile continue ale tarifelor au stimulat in deceniile 1950, 1960 cresterea comertului mondial, care a atins rate foarte inalte (in jur de 8% anual pe termen mediu). Ritmul de crestere al comertului mondial a fost intotdeauna superior cresterii productiei pe vremea cand exista GATT. Afluenta de noi membrii in timpul rundei Uruguay, dupa prabusirea sistemului economic sovietic, a fost o proba de recunoastere ca sistemul multilateral comercial constituia un suport de dezvoltare si un instrument de reforma economica si comerciala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Comercial International Vamal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!