Suplimentele Alimentare si Nutritive - Importanta Etichetelor

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Etichetarea si importanta etichetarii 2
1.1 Scopul etichetarii 2
1.3 Legislatia privind etichetarea generala a alimentelor 5
2.Suplimentele alimentare 6
2.1 Ce sunt suplimentele alimentare 7
2.2 Conditii generale privind suplimentele alimentare 7
2.3 Etichetarea suplimentelor alimentare 7
2.4 Legislatie privind suplimentele alimentare .8
2.5 Compozitia suplimentelor alimentare 9
3. E-urile in suplimentele alimentare 14
3.1 Scurta prezentare a E-urilor 14
3.2 E-rile in suplimentele alimentare- Studiu de caz 34
3.3 Concluzii .44
Bibliografie 45


Extras din proiect Cum descarc?

1.Etichetarea si importanta etichetarii
1.1 Scopul etichetarii
Scopul etichetarii produselor alimentare este de a garanta accesul consumatorilor la informatii complete cu privire la continutul si compozitia produselor, pentru a proteja sanatatea si interesele acestora. Alte informatii pot oferi detalii despre o caracteristica specifica a produsului, cum ar fi originea sau procedeul de fabricatie. Unele produse alimentare, cum ar fi organismele modificate genetic, alimentele alergenice, alimentele destinate sugarilor sau chiar diverse bauturi fac, de asemenea, obiectul unor reglementari specifice.
1.2 Continutul etichetei
Etichetarea anumitor produse nealimentare trebuie sa contina informatii specifice, pentru a garanta siguranta utilizarii si pentru ca utilizatorii sa poata efectua o reala alegere. In plus, ambalarea produselor alimentare trebuie sa respecte anumite criterii de fabricatie, pentru a se evita contaminarea acestora.
Acest subiect este tratat in directiva 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 martie 2000 privind apropierea legislatiilor statelor membre referitoare la etichetarea si prezentarea produselor alimentare, precum si la publicitatea acestora.
Directiva se aplica produselor alimentare destinate a fi livrate ca atare consumatorului final sau restaurantelor, spitalelor, cantinelor si altor colectivitati similare. Ea nu se aplica produselor destinate a fi exportate in afara Uniunii Europene (UE).
- MENTIUNI OBLIGATORII DE ETICHETARE 
Etichetarea produselor alimentare trebuie sa contina anumite mentiuni obligatorii. Aceste mentiuni trebuie sa fie usor de inteles si usor vizibile, lizibile si sa nu poata fi sterse. Anumite mentiuni trebuie sa figureze in acelasi camp vizual.
Atunci cand produsele alimentare sunt preambalate, mentiunile obligatorii figureaza pe preambalaj sau pe o eticheta atasata acestuia.
Mentiunile obligatorii acopera:
a.denumirea de comercializare;
b.lista ingredientelor care sunt enumerate in ordinea descrescatoare a ponderii lor si sunt desemnate prin denumirea lor specifica, in conformitate cu anumite derogari prevazute in anexele I, II, III si IIIBis. In cazul ingredientelor care apartin mai multor categorii, este indicata categoria care corespunde functiei sale principale in cazul produsului alimentar respectiv.
In anumite situatii, mentionarea ingredientelor nu este solicitata in cazul: 
1. fructelor si legumelor proaspete;
2. apelor gazoase;
3. oteturilor de fermentatie;
4. branzeturilor, untului, laptelui si smantanii fermentate;
5. produselor care contin numai un singur ingredient, cu conditia ca denumirea de comercializare sa fie identica cu numele ingredientului sau sa permita stabilirea naturii ingredientului fara riscul de a fi confundat.
Anumiti aditivi si anumite enzime nu sunt considerate ingrediente; este vorba de componentii care sunt utilizati ca auxiliari tehnologici sau care sunt continuti intr-un ingredient fara a mai indeplini nicio functie tehnologica in produsul finit;
c.cantitatea ingredientelor sau a categoriilor de ingrediente exprimata in procente. Aceasta mentiune se aplica atunci cand ingredientul sau categoria de ingrediente: 
6. figureaza in denumirea de comercializare sau sunt in general asociate cu denumirea de comercializare de catre consumator;
7. sunt puse in evidenta in etichetarea prin cuvinte, imagini sau o reprezentare grafica sau;


Fisiere in arhiva (2):

  • Suplimentele Alimentare si Nutritive - Importanta Etichetelor
    • Anexa proiect.doc
    • Proiect Caepa-Etichetele suplim alim.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!