Transport Aerian

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Cea mai dinamica modalitate de transport este cea aeriana. Traficul international de marfuri s-a dublat la fiecare 5 ani. La acestea au contribuit in primul rand operativitatea si rapiditatea derularii expeditiei, dar si reducerea in mod constant a pretului de transport, confortabilitatea primirii si expedierii marfurilor, siguranta si nu in ultimul rand cooperarea existenta intre companiile aeriene ceea ce simplifica foarte mult activitatea beneficiarilor de transport.
Transporturile civile internationale se organizeaza si se deruleaza in baza unor Conventii guvernamentale internationale sub egida Organizatiei Aviatiei Civile Internationale ca organism specializat al ONU.
Atat transporturile aeriene pe curse regulate cat si transporturile aeriene pe curse charter cunosc anumite particularitati si structurari care trebuie cunoscute avand in vedere faptul ca implica diferentieri de organizare si derulare precum si costuri si preturi diferite.
2. Evolutia pietei de Transport Aerian
Transporturile aeriene moderne presupun, prin importanta lor, si servicii auxiliare cum ar fi: intretinerea aeronavelor si motoarelor, pregatirea personalului care include pilo aeronavelor si motoarelor, pregatirea personalului care include pilotii, insotitorii de bord, echipajele de sol.
In ultimele doua decenii s-au intensificat tot mai mult preocuparile constructorilor de avioane pentru cresterea capacitatii de transport a avioanelor. In medie, la fiecare 5 ani a aparut o noua generatie de avioane, cu o capacitate de doua ori mai mare decat a celor din generatia precedenta. Astazi, un avion tip Boeing 747 poate transporta 490 pasageri, respectiv 115 tone de marfa.
Pentru transportul de marfuri se folosesc atat avioane de pasageri si marfuri, marfurile fiind incarcate in cala avionului, aflata sub puntea pe care sunt montate scaunele pentru pasageri, cat si avioane construite special pentru transportul marfurilor, sau adaptate la astfel de transporturi. Tendinta principala este insa aceea a utilizarii tot mai largi a avioanelor specializate. Cele mai multe permit o incarcare si descarcare rapida a marfurilor, in principal a celor incarcate intr-un container special. Acestea sunt usoare si rezistente, sunt construite de obicei din aluminiu, fibre de sticla sau fibre lemnoase, permitand un inalt grad de mecanizare a operatiunilor de incarcare-descarcare. Coada sau botul rabatabil ale acestor avioane specializate permit accesul usor si rapid al marfurilor containerizate in interiorul avionului. Containerele au impulsionat intr-o mare masura dezvoltarea traficului combinat, in special al celui aerian-auto. S-a creat astfel posibilitatea unui transport rapid al marfurilor ,,din poarta in poarta", in care marfurile sunt aduse la aeroport si sunt preluate la aeroportul de destinatie, cu ajutorul autovehiculelor.
Progresul tehnic este factorul cel mai important care sta la baza dezvoltarii transporturilor aeriene. Realizarile in crearea de noi materiale, mai usoare si mai rezistente, introducerea unor procese tehnologice perfectionate, precum si a tehnicii electronice de calcul au permis in ultimii ani o puternica dezvoltare a parcului de avioane pe plan mondial. Astfel, pe langa cresterea capacitatii avioanelor, au crescut permanent distantele de zbor, viteza si randamentul avioanelor.
Viteza avioanelor cargo a crescut in perioada postbelica de 3-3,5 ori, apropiindu-se de viteza sunetului. Cresterea a fost mai mare la avioanele cu reactie si mai mica la avioanele dotate cu motor cu piston sau turbina. Acestea din urma sunt inlocuite treptat de avioanele cu reactie, mai sigure si mai puternice, mai robuste in functionare si mai economice. Perioada dintre doua reparatii la unele motoare cu reactie se ridica pana la 12000 ore de zbor, fata de 500-1200 ore la motoarele cu piston si 1000-4000 ore la motoarele cu turbina. 
Ca rezultat al cresterii vitezelor de zbor, a razei de actiune a avioanelor, a capacitatii lor de transport si a vitezei operatiunilor de incarcare - descarcare, a crescut permanent randamentul avioanelor, respectiv capacitatea lor de a realiza intr-o unitate de timp, un anumit volum de transport, exprimat in tone-km sau pasageri-km. In perspectiva perfectionarea avioanelor va merge in continuare pe linia cresterii randamentului acestora, a constructiei avioanelor mari subsonice pentru transportul marfurilor si al pasagerilor, precum si a avioanelor supersonice, pentru pasageri.
Diversificarea mijloacelor de transport a aparut din necesitatea de a folosi noi cai de comunicatie, din caracteristicile specifice ale acestora, care hotarasc eficienta transportului. Mijloacele de transport aerian poseda mai multe caracteristici specifice, si anume: rapiditate, convertibilitate, oportunitate, confort, siguranta, accesibilitate si economicitate.
3. Aeronavele de transport
Aeronava reprezinta orice corp, conceput si realizat de om, care cantareste mai mult de 5 kilograme si este capabil sa execute o evolutie aeriana cu sau fara mijloace de propulsie la bord.
Avioanele utilizate in transportul de pasageri si marfa, anumite avioane de linie, au in general, capacitatea de transport de peste 50 de locuri, iar viteza de deplasare de 500-950km/h. Utilizarea avioanelor supersonice, ca avioane de line, desi a luat o amploare mare, este influentata de solutiile care sunt gasite pentru reducerea consumului de combustibil si a poluarii fonice. Elicopterul este mai putin utilizat in transporturile comerciale si mai mult in alte domenii de activitate. Dirijabilul vine in atentia transportului aerian prin faptul ca, fata de avion, nu necesita terenuri mari pentru decolare-aterizare, iar fata de avion si elicopter, este cu mult mai superior in privinta poluarii, are autonomie de zbor nelimitata, iar capacitatea de ridicare are valori apropiate fata de cele ale avionului si elicopterului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transport Aerian.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!