Comunicarea Non-Verbala - Limbajul Trupului

Extras din proiect Cum descarc?

Numit si comunicare nonverbala, limbajul trupului include toate acele forme de comunicare ce nu folosesc limbajul articulat adica expresiile emotionale precum mimica ( de exemplu miscarile ochilor, buzelor, sprancenelor, contactul vizual), pantomimica (pozitia corpului, mersul, gesturile), atingerile, schimbarile petrecute la nivelul vocii, in ceea ce priveste de exemplu intonatia, ritmul sau intensitatea si modificarile de natura vegetativa ce au efecte sesizabile precum inrosirea, transpiratia sau paloarea. Dar mai include si elemente precum aspectul fizic general, imbracamintea, mirosul sau spatiul vital.
Intr-o formulare cat mai concisa se poate afirma ca limbajul trupului foloseste in locul cuvintelor imagini, expresii, atitudini si comportamente, deoarece in permanenta emitem semnale incarcate de informatie. Cei care vor insa sa interpreteze cat mai corect acest limbaj trebuie sa stie de la bun inceput ca uneori, in lipsa unor informatii corecte si complete, el poate foarte bine sa induca in eroare in loc sa clarifice. 
Coduri
Ca orice alt limbaj, si limbajul trupului foloseste coduri a caror semnificatie trebuie sa fie deslusita. Printre limbaje se numara de exemplu si limba romana, care este inteleasa evident numai de catre vorbitorii acestei limbi, pentru cei care nu cunosc codurile folosite de ea fiind de neinteles. Alte exemple ar fi limbajele semnelor, codul Morse, matematica sau chiar notele muzicale. Pentru a intelege oricare dintre aceste limbaje, avem nevoie sa cunoastem codurile pe care ele le folosesc. Exista insa o diferenta semnificativa intre aceste limbaje si limbajul trupului. Daca de exemplu cuvintele, in calitate de cod al unei limbi, au o definitie exacta, unanim acceptata, modificandu-si uneori intelesul in functie de context, insa fiind in continuare interpretate corect de vorbitorii limbii respective, cu codurile comunicarii nonverbale lucrurile stau putin altfel.
Modele
La limbajul nonverbal nu exista, asa cum gresit s-a interpretat de multe ori, coduri secrete stricte. Oricine poate sa incerce sa interpreteze, cu sanse egale de reusita, insa mai intotdeauna trebuie sa tineti cont ca nu exista o singura interpretare corecta pentru acelasi simbol. Acest limbaj opereza mai degraba cu modele de intepretare, in care trebuie sa corelati diferitele simboluri si sa le incadrati in contextul general, iar rezultatul acestei operatii trebuie privit mai degraba ca o ipoteza si nu ca o certitudine.
Limbajul trupului este un mod de a comunica,nu se refera la cuvinte,ci doar la miscarile trupului. Daca toata lumea ar cunoaste acest mod de comunicare,oare ne-am mai putea simti liberi de a ne exprima sentimentele?Sau am deveni persoane nu cu doua,ci cu trei fete:una sa gandim,alta sa vorbim si alta sa gesticulam?
Am un exemplu propriu de expus,la un interviu pentru un job,in urma cu ceva vreme,dupa ce sfarsisem o carte despre limbajul minunat al trupului,m-am decis sa pun in practica cateva din cele ce citisem,o asezare pe scaun in dreapta sefului,nu in fata sa,o pozitie relaxata,dar nu confortabila,privindu-l drept in ochi in timpul conversatiei,iar la sfarsit o strangere de mana puternica,dar nu dureroasa,impresia facuta fiind din cele mai bune,impresie bazata din cate am observat pe acele mici detalii non-verbale.Postul era al meu,insa stiam ca nu voi ramane acolo,ca nu ii voi rasplati increderea acordata.Daca toate persoanele care incearca sa castige increderea altora insala aparentele si folosesc tehnici "subliminale" pentru a fi acceptati ei sau ofertele lor,nu ar fi o tragedie?
Limbajul trupului imprima si nota atmosferei in care are loc interactiunea.Un individ cu o mimica zambitoare, tonic, dinamic induce o stare de bine, in opozitie cu un individ apatic, lipsit de tonus si neingrijit.
In comunicarea interumana 35% reprezinta comunicarea verbala si 65% comunicarea nonverbala dupa unii autori ponderea fiind chiar de 90%. In mediul urban, persoanele active intalnesc zilnic zeci sau sute de persoane cu care comunica non verbal.
Limbajul corpului - In calitate de experiment au fost petrecute activitati pentru formarea mijloacelor neverbale de comunicare cu elevii scolii internat pentru orbi in anul 2001. Au fost selectati 35 de elevi orbi din clasele VI- XII, unii dintre ei aveau usoare dificultati motorii. Primele activitati au demonstrat ca nivelul indeplinirii actiunilor gestuale nu depind de varsta elevilor, ci de varsta la care acestia si-au pierdut vederea.
Limbajul corpului - Copii orbi din nastere nu erau capabili sa reproduca actiunile numite de pedagog. Iar elevii ce si-au pierdut vederea mai tarziu si au folosit vorbirea gestuala anterior nu indeplineau toate actiunile corect, dar totusi unele le reproduceau. La acesti elevi s-a observat o mimica si pantomimica putin dezvoltata, actiuni haotice, multiple perseveratii, sau lipsa actiunilor in general.
Pentru inceput s-a facut diagnosticarea capacitatii copiilor de a-si folosi "limbajul corpului". Dupa insarcinarea pedagogului elevii reprezentau diferite stari emotionale cu ajutorul mimicei si anume : zambetul, mirarea, durerea, parerea de rau, tristetea. Rezultatele au demonstrat ca cel mai accesibil pentru orbi este exprimarea bucuriei, in celelalte cazuri elevii intampinau mari dificultati.
La urmatoarea etapa elevii trebuiau sa reprezinte prin gesturi unele actiuni si idei, dintre care: " acesta-s eu", "da", "nu", "la revedere", "liniste", "vino incoace", "extraordinar", "nu e voie", "inchinarea". Cel mai simplu pentru elevi a fost gestul "da". In unele cazuri 2/3 din elevi refuzau indeplinirea actiunii, deoarece nu o cunosteau. 
In cercetarea experimentala s-a observat nivelul jos al calitatii limbajului gestual fata de mimica elevilor orbi. Acesta se explica prin faptul ca unele structuri mimice se formeaza in baza reflexelor, pe cand actiunile gestuale sunt rezultatul invatarii sociale si necesita un permanent control vizual.
Din aceasta cauza o atentie deosebita trebuie acordata limbajului gesturilor si mimicei in cadrul orelor si in afara lor. In acest scop se aduc unele recomandari:
- Multiple probleme din viata de zi cu zi apar din cauza ca oamenii nu stiau sa-si organizeze corect comunicarea. La elevii orbi, fara ajutor special, limbajul gestual spontan nu apare, de aceea dezvoltarea acestuia decurge mai usor cand se combina cu continutul lectiei. Insuficienta repertoriului neverbal al elevilor orbi se rasfrange negativ asupra integrarii lor in mediul vazatorilor. 
- Multi copii se nelinistesc, sunt neincrezuti si retraiesc in timpul comunicarii, din cauza ca nu stiu cum ii vor percepe cei din jur.


Fisiere in arhiva (2):

  • Comunicarea Non-Verbala - Limbajul Trupului.doc
  • Com.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!