Etapele Planului de Comunicare

Cuprins proiect

1. Conceperea planului de comunicare
2. Preliminariile planului de comunicare 
3. Formele planului de comunicare
4. Etapele planului de comunicare
5. Planurile in functie de statutul organizatiei
6. Planurile pe tinte
7. Planurile pe teme
8. Planurile legate de un proiect sau de un eveniment


Extras din proiect

1. Conceperea planului de comunicare
La nivelul unei firme atunci cand se doreste conceperea unui plan de comunicare eficient, trebuie gasite raspunsurile a 8 intrebari:
- Cine spune? Cine trebuie sa se exprime in firma?
- Ce? Care trebuie sa fie continutul mesajului?
- Cui? Care sunt tintele acestei comunicari?
- Cum? Prin ce canal trebuie sa se comunice?
- Cu ce effect? Care sunt consecintele acestei comunicari?
- Cand? In ce moment trebuie sa se comunice?
- Cu ce scop? Care este obiectivul acestei comunicari?
Planificare in cadrul unei firme este foarte importanta, iar una din conditiile cheie ale eficientei este flexibilitatea planificarii. Adica, ea trebuie sa integreze in propria metoda noi elemente, care sa poata pune sub semnul intrebarii alegerile strategice si sa constituie o axa de dezvoltate, nu o finalitate ce trebuie atinsa. 
Planul este concretizarea in forma scrisa a unei strategii. Exista mai multe tipuri de strategii si, prin urmare, mai multe metode pentru conceperea unui plan.
Strategiile militare
Potrivit unoe autori, conduita militara si cea din afaceri prezinta numeroase principii comune> libertatea de actiune, economisirea fortelor. Planificarea militara poate fi transpusa in comunicarea corpoatista. Construirea unei imagini se realizaeaza si prin selectionarea unui evantai de solutii in functie de strategiile si pozitionarea adversa, prin organizarea propriilor forte si conducerea actiunii.
Bernard Degenais spunea: „Un plan de comunicare este un plan de atatc, un plan de batalie si trebuie sa ramana secret. Tinta se afla acolo unde trebuie lovit ca sa se obtina schimbarea”.
Strategia militara presupune o mobilitate o mobilitate interna pein accentul pus pe termenii „dusman” – concurent, „atac”. Se pliaza foarte bine pentru organizatiile care apartin unui anumit grup.
Strategiile ludice
Aici trebuie facuta mai intai delimitarea intre ceea ce inseamna teoria jocurior si analogia cu jocurile strategice.
Teoria jocurilor
Aceasta teorie este folosita de numeroase prospectiste si studiaza relatiile dintre actorii unui sistem in raport cu o miza definita si ierarhizata. Demersul se efectueaza in 2 etape:
Prima faza de audit, adica de identificare a ceor mai reprezentativi actori ce intereactioneaza cu sistemul. Aceasta consta in evaluarea motivatiilor, constrangerilor, precum si a mijloacelor de actiune de care dispun pentru a-si atinge obiectivele in cadrul sistemului studiat.
A doua faza incearca sa detecteze strategia acestor actori, aliantele si conflictele, strategiile anterioare si proiectele lor. Ideea subdiacenta este aceea de a putea anticipa germenii de schimbre a strategiei actorilor si prin urmare, de a adapta propria conduita.
Teoria jocurilor este utilizata frecvent in planificare, mai ales prin finalitatea sa care constata in definirea unei strategii.
Jocurile de strategie
Conceperea unui plan este prin care un jucator exploateaza avantajele pozitiei sale, straduind-se totodata sa-i reduca la minim incovenientele, Pentru a garanta succesul, planul trebuie sa se bazeze intotdeauna pe un diagnostic obiectiv al particularittilor unei pozitii. Conceperea unui plan este cu atat mai dificila cu cat pozitia este mai echilibrata, dar mult faciliteaza atunci cand nu exista decat un singur plan susceptibil sa raspunda exigentelor pozitive.
Sahul
Sahul se bazeaza pe o percepere a pozitionarii adverse si pe notiunea de distrugere a echilibrului. Obiectivul final este urmarit printr-o serie de obiective intermediare, precum castigarea de spatiu, de imp sau de material. 
De asemenea, sahistii stiu ca o greseala tactica poate fi fatala chiar si atunci cand exista un dezechilibru strategic net favorabil, iar in comunitatea corporatista acest fapt s-ar putea traduce printr-o operatie de relatii publice prost gestionata.
Go-ul
Este un joc de pozitionare, de miscare si de incercuire, bazandu-se pe crearea si mentinerea unor avantaje relative decat pe o vointa afirmata de dominare. Comunicarea nu vizeaza denigrarea concurentului, ci promovarea valorilor pozitive. Go-ul presupune si alianta cu noi parteneri pentru consolidarea unei imagini globale


Fisiere în arhivă (1):

  • Etapele Planului de Comunicare.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!