Interviu cu un Revolutionar

Extras din proiect Cum descarc?

SPUNETI-MI, VA ROG, CUM A INCEPUT TOTUL?
(Dupa cateva momente de gandire, si-a fixat privirea asupra televizorului pornit, apoi a inceput sa vorbeasca)
Pai pe fiecare seara, pe fiecare seara, pe fiecare zi si pe fiecare ora au inceput sa dispara militari, grupuri de militari, grupuri de companie, grupuri de militari care erau luati si dusi la Timisoara, pentru, pentru contra manifestantilor alora care deja incepusera la Timisoara. Asta se intampla pe 16, ca militia avea deja ordine atunci, (asta stie si taica-tu perfect, dar nu vrea tie sa iti zica, el avea deja ordine atunci, dar nu stii tu) intelegi? Deci pe 16 se intamplau deja toate astea. Pana in data de 19 au inceput sa dispara soldati, companiii intregi de adica nu companii, grupuri de soldati, plutoane de soldati au inceput sa dispara din unitate. Ii lua si ii ducea la Timisoara. Si se intreba toata lumea :"Domne dar unde-i duce pe toti astia? Ce se intampla?", ,,Unde sunt, ba, astia?". Deja lumea incepuse sa se intrebe : ,,Unde sunt astia? Unde e ala? Unde e ala?". Ca ii cunoasteau pe oameni stii cum e nu? Ne cunoasteam intre noi ,,Unde sunt?" intelegi? Si atuncea aia spuneau: ,,pai nu cvumva sa spuneti familiilor, sau sa spuneti ca ceva se intampla la Timisoara". Deci ei nu aveau voie sa zica nimic! Nimeni nu trebuia sa afle! Adica erau deja destui care stiau, nu trebuia sa se duca vorba mai departe. Spuneau ca 
Spuneau asa sunt niste d-astea din afara, niste grupuri din afara care ataca Romania in partea de vest, in zona Banatului, in Timisoara. Care vor sa dea comunismul, socialismul din Romania jos, regimul lui Ceausescu, adica sa-l inlature, sa scapam de el.
Si erai obligat sa nu spui nimic familiilor acasa, sau ceva legat de ce se intampla acolo si nici sa asculti Europa Libera sau Vocea Americii, care erau, pe timpul ala, singurele posturi care anuntau tot si care transmiteau ce se intampla la Timisoara, transmiteau manifestatiile oamenilor impotriva regimului. Si atunci, se duceau si ofiteri si soldati din toate unitatile militare din capitala si astea mai ales de la comandamentul militar, catre Timisoara ca sa anihileze demonstratiile. Asta s-a intamplat pana pe 20.
Intelegi tu?
In perioada asta, Ceausescu nu era in tara, nu era, era plecat in vizita in Iran. A venit din Iran exact pe 20 sau cand?, cand deja erau toate gata. Timisoara deja se declarase ,,Oras Independent", liber de de comunism. In Timisoara pe 20. Deci intre 16 si 20 astia au scos tancurile in Timisoara, cu soldati de la Bucuresti, cum era atuncea, si de la comandament si de la unitati, intelegi si-au scos acolo la in Piata Operei din Timsoara. Manifestatii ale oamenilor muncii. Ei apoi la Bucuresti spuneau catre cadrele militare adica catre soldati si toate alea, ca sunt grupuri din afara tarii care vor sa, sa, sa care vor sa acapareze Banatul si zona Timisoarei, ca sunt impotriva lui Ceausescu si a regimului comunist.
La Bucuresti, se auzea in cardre militare si astea, in cercurile miltare si asa mai departe, ca NU populatia civila din Timisoara are demonstratii impotriva regimului, si impotriva lui Ceausescu, ci aia din Ungaria, Servicii Secrete, alt stat, alti oameni din alta parte, veniti la Timisoara si faceau dezastru, spargeau tot, spargeau magazine, atacau fortele de ordine din Timisoara, si asa mai departe. Dar acolo erau manifestatii romanesti, care numai daca sscultai Europa Libera si Vocea Americii se putea afla de ele. Deci nimeni h-abar n-avea ce se intampla acolo. Doar oamenii care ascultau posturile astea erau informari corect. Nu?
Si dupa 20, cand Timisoara deja s-a declarat oras liber de comunism, da, si pusese mana pe putere 
Deci hai sa-ti explic, ca nu e asa simplu. Nu e vorba doar ca s-au luptat aia pe strada pe acolo si gata, Timisoara a devenit oras independent, adica, ma rog, liber de comunism. Nu iubita mea!
Deci, hai sa-ti zic: Laszlo Tokes pe data de 16, adica atunci cand a inceput toata nebunia, ca atuncea a inceput, dupa data de 16, 16 decembrie a fost, a vrut sa fie luat, a fost luat cu forta, si sa fie dus in alt judet, in alta parte, pentru ca el la Biserica Catolica Reformata din Timisoara, el tinea prelegeri in biserica contra regimului ceausist. Asa intelegi da?
Si s-au dus securistii sa-l scoata cu forta. La care populatia care era in biserica in momentul ala, populatie maghiara, ca de obicei maghiara era acolo in zona aia, in biserica reformata, s-au opus. La care a inceput sa intervina si populatia Timisoarei, a inceput sa intervina si populatia cealalta, si studentii, si toata lumea ca vroia sa-l ia p-asta cu forta, pe Laszlo Tokes, vroia sa-l ia cu forta de aclolo, cu familia, sa-l mute in alta parte, in alt judet, ca sa nu mai poata sa mai sa mai tina prelegerile alea.
Intelegi? Deci ei n-au incercat sa-l omoare. Intelegi? Deci ei n-aveau cum, pentru ca Laszlo Tokes era cunoscut in afara tarii ca un dezident impotriva regimului. Si n-ai cum sa faci un dezident d-asta impotriva regimului sa dispara, ca n-ai cum, ca astea internationale imediat se opuneau. Deci au vrut sa il mute in alta parte a tarii, in al judet, ca sa nu mai aiba contacte cu enoriasii direct, intelegi, ca ei deja cum ar fi aia erau revoltati ca ,,n-avem caldura, n-avem mancare, n-avem aia, n-avem ailalta", sa facem ceva cu regimul asta, sa facem ceva cu Ceausescu", ,,sa facem ceva dracu' cu socialistii astia". Deci oricum populatia Romaniei nu trebuia invrajbita, pentru ca era ea deja destul de invrajbita, ca nu traia bine. Deci asta nu le baga el tampenii in cap la romani, pentru ca populatia deja se saturase de traiul pe care il avea. Saracii nu manca, nu mai avea dupa ce bea apa, n-avea de incalzit, n-avea televizor, n-avea de niciunele, n-avea nimic, da? Era un regim totalitar Si astia, in momentul in care au auzit ca astia vor sa-l dea pe Laszlo Tokes de acolo, au sarit prima data enoriasii reformati, si dupaia populatia civila din Timisoara, dup'aia au inceput studenti La studenti, dup'aia au inceput astia, fortele de ordine sa faca mai tare, securitatea si armata sa intervina, d-asta s-aduceau plutoane de la Bucuresti, ca sa nu fie cunoscuti, sa fie timisorenii soldati, sau cineva din zona aia, sa se afle ceva din zona aia, sa nu se cunoasca soldatii cu populatia, intelegi? 
Ca sa nu se raspandeasca zvonul si sa ajunga pe la urechile populatiei civile din toata Timisoara, ca d-asta erau astia adusi de la Bucuresti. Aducea din alte zone ca sa poata sa ii opreasca p-aia, sa-i omoare, sa-i opreasca, sa le faca ceva. Si Ceasusescu, si regimul lui Ceausescu anunta pe toate posturile ca si la televiziune, si pe radio si pe alea, ca oameni din afara tarii ataca Timisoara. Intelegi, deci ei minteau. Dar de fapt, era populatia civila din Timisoara, care manifesta impotriva regimului, ,,ca s-a spart magazine, s-a devastat orasu' ", dar nu se intampla treaba asta, numai era dezinformare, catre restul tarii, ca sa nu se ridice si ailaltii la revolta, sa nu-i incite si pe ei, intelegi?
Si pana in 17, 18 decembrie deci a inceput pe 16, si in zilele astea pe 17, 18, incepuse pe fiecare zi sa iasa in Piata Operei si sa strige impotriva comunismului ,,jos comunismu', jos regimu', jos Ceausescu", ,,vrem libertate" nu stiu ce si in 3 zile au reusit de au pus mana pe putere, in Timisoara. Manifestantii au pus mana pe putere. Asta au scos tancurile, au omorat oameni, intelegi? Au iesit pe strazi si au inceput sa traga


Fisiere in arhiva (1):

  • Interviu cu un Revolutionar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!