Joaca de-a Etica prin Intermediul Publicitatii si a Fotoreportajului

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 - Idee de responsabilitate sociala .2
1.1 Corporatia si societatea .2
1.2 Obligatiile fata de stakeholderi: consumatori si comunitate.3
1.3 Responsabilitatea in publicitate .4
1.4 Responsabilitatea sociala aduce profit? .5
1.5 Studiu de caz: Brand-uri romanesti care pun in aplicare conceptul de responsabilitate sociala .8
1.6 Reactia neateptata a unei campanii de CSR, cazul Greenpeace vs. Unilever .14
Capitolul 2 - Etica fotoreportajului .14
2.1 Cazul 1 .15
2.2 Cazul 2 .16
Bibliografie .18


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1 - Ideea de responsabilitate sociala in publicitate
"Secolul XXI va fi etic sau nu va fi deloc"
G.Lipovetsky, Amurgul datoriei 
CSR (Corporate Social Responsibility) este o conceptie referitoare la contributia pe care trebuie sa o aiba companiile la dezvoltarea societatii moderne. De-a lungul timpului, aceasta contributie a fost teoretizata diferit de mai multe curente de gandire. Initiativele "responsabile" ale companiilor au fost denumite printr-o varietate de termeni: corporate citizenship, corporate philantropy, corporate societal marketing, community affairs, community development, etc. 
Pe masura ce statele si institutiile internationale si-au dat seama ca adoptarea principiilor de CSR de catre companii serveste obiectivelor de dezvoltare durabila, a aparut si nevoia unor standarde internationale pentru a defini ce inseamna un "comportament corporativ dezirabil". 
Natiunile Unite, Uniunea Europeana si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica sunt trei dintre cele mai importante institutii care s-au implicat in elaborarea unui cadru care sa defineasca CSR si sa stabileasca indicatorii prin care poate fi evaluat in mod transparent. 
1.1 Corporatia si societatea:
Responsabilitatea sociala a devenit recent conceptul central in etica afacerilor. Acest concept a iritat numerosi entuziasti traditionali ai economiei de piata si a provocat aparitia unui numar de argumente gresite sau de natura sa induca in eroare. Cel mai faimos dintre acestea este probabil cel rezumat de catre economistul Milton Friedman, publicat in The New York Times pe 13 septembrie 1970: "Responsabilitatea sociala a unei afaceri este sa isi sporeasca profitul". Autorul ii numeste pe oamenii de afaceri care apara ideea responsabilitatii sociale "marionete inconstiente a acelor forte intelectuale care au subminat si continua sa submineze bazele unei societati libere" si ii acuza ca "predica un socialism pur si nediluat". Argumentul lui Friedman este ca managerii unei corporatii sunt angajatii actionarilor si, in aceasta calitate, ei au rolul de a maximaliza profitul acestora. Acesta este sustinut si de Peter Drucker in influenta sa carte asupra managementului, insa se presupune ca ar avea sens atata vreme cat corporatiile se implica in proiecte de inginerie sociala care le depasesc intr-adevar calitatile; este oare insa nevoie de capacitati si cunostinte speciale pentru a fi preocupat de angajari sau promovari discriminatorii din cadrul companiei tale sau de efectele devastatoare ale deseurilor produse de tine asupra mediului in care traiesti? Raspunsul aduce in discutie introducerea categoriei de stakeholderi, respectiv toate acele parti beneficiare ale CSR-ului corporatiei, inclusiv actionarii. Stakeholderii sunt toti cei afectati de actiunile unei companii, toti cei care au asteptari si drepturi legitime legate de aceasta, incluzandu-se aici angajatii, consumatorii, furnizorii precum si comunitatea sau societatea din care acea companie face parte. Astfel, responsabilitatea sociala nu este o povara in plus pentru corporatie, ci o parte a intereselor ei esentiale, de a raspunde nevoilor si de a fi corecta nu numai fata de investitori/proprietari, ci si fata de angajati, clienti, parteneri de afaceri, vecini sau alte persoane afectate de activitatile cerute si recompensate de sistemul economiei de piata.
1.2 Obligatiile fata de stakeholderi: consumatori si comunitate
Scopul unei corporatii este acela de a servi publicul, furnizand produse si servicii cautate si de calitate, nedaunand comunitatii si cetatenilor ei. De exemplu, o corporatie nu indeplineste acest scop daca polueaza aerul sau apa, daca ingreuneaza traficul sau iroseste resursele comunitare, daca promoveaza (chiar si indirect) rasismul si prejudecatile, daca distruge frumusetea naturala a mediului sau ameninta bunastarea sociala si financiara a cetatenilor. 
Inteligenta si responsabilitatea consumatorului sunt, de asemenea, implicate atunci cand este vorba despre publicitate, impotriva careia se indreapta multe critici. Argumentul clasic in favoarea pietei libere e ca acest sistem satisface cererea existenta.Dar daca producatorii creeaza cererea pentru produsele lor, atunci acest argument este subminat. 
Conotatiile sexuale, seducatoare si adesea fatise, sunt folosite pentru a vinde orice produs, de la guma de mestecat la automobil; sunt sugerate false promisiuni de succes si acceptabilitate sociala daca se cumpara un anumit sapun sau pasta de dinti; se folosesc imagini jignitoare la adresa femeilor si a minoritatilor doar pentru a vinde produse fara de care ne-am descurca perfect.


Fisiere in arhiva (1):

  • Joaca de-a Etica prin Intermediul Publicitatii si a Fotoreportajului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!