Jurnalismul de Investigatie

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul I.Consideratii generale cu privire la jurnalismul de investigatie 3
1.2 Notiuni generale despre jurnalismul de investigatie 3
1.2. Sursele de informare. Caracteristici si clasificare 6
1.3. Efectuarea investigatiilor jurnalistice in domeniul economic, politic si social 13
Capitolul II.Metodele jurnalismului de investigatie 17
2.1 Metodica jurnalismului de investigatie 17
2.2. Procedeele jurnalismului de investigatie 20
Capitolul III. Studiu de caz. Analiza investigatiilor jurnalistice in domeniul social 25
Concluzii 35
Bibliografie 37


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei. In prezent tot mai des in presa, pe ecranele televizoarelor si la radio apar subiecte la rubrica ,,jurnalism de investigatie". Dar presa de investigatie din Republica Moldova inca se mai caracterizeaza prin articole nesemnate, lipsa interviurilor de confruntare sau relatarea unor investigatii realizate de institutii ale statului. 
Peste tot in lume, jurnalismul de investigatie se defineste prin cercetare originala asupra unor subiecte de interes public, dezvaluirea de informatii pe care anumite persoane incearca sa le tina ascunse adanc si pentru a-1 ajuta pe cititor sa inteleaga ceea ce se intampla in lumea noastra tot mai complicata.
Dorinta jurnalistului de a fi in serviciul societatii si de a lupta pentru adevar si dreptate sunt motivele de baza ale jurnalismului de investigatie. Aspectele pozitive ale investigatiei sunt posibilitatea jurnalistului de a castiga o reputatie buna, avansare in serviciu, un posibil castig financiar, de ex., de la publicarea unei carti despre rezultatele investigatiei. Pentru mijloacele de informare in masa -- reputatia unui aparator al valorilor sociale, posibilitatea de a obtine increderea cititorilor sai.
Asigurarea accesului la informatie este un atribut al unei guvernari democratice. Moldova se poate lauda ?u o lege privind accesul la informatie, adoptata inca in 2000, care corespunde cerintelor internationale. Cu toate acestea respectarea acestei legi, la fel ca si a multor altor, ramine a fi o corigenta, greu de depasit. Cetateanul simplu nu numai ca nu poate obtine informatia de interes public de la organele de stat si de la functionarii abilitati, dar nici nu ajunge sa fie ascultat. De ce sa vorbim de cetateanul de rind si accesul la informatie, daca ziaristii, cei care sint mai razbatatori, nu pot obtine de la diferite structuri de stat informatia de interes public, pentru a o prezenta cetatenilor. 
Din aceste considrente putem afirma ca tema aleasa este foarte importanta la momentul actual.
Lucrarea este structurata in trei capitole. Primul dintre acestea expune coordonatele jurnalismului de investigatie, de la definitii sau etapele parcurse de un articol de investigatie si pana la tipurile de surse de informare. 
Al doilea capitol pune bazele metodicii jurnalismului de investigatie.
Dincolo de teorie, aceasta lucrare s-a concentrat asupra aspectelor practice.
Partea practica a acestei lucrari, in Capitolul III, cuprinde o monitorizare efectuata asupra articolului de investigatie in domeniul social, publicat de Centrul de Investigatii Jurnalistice. Monitorizarea se organizeaza in jurul campurilor - titlul articolului, autor si sursa investigatiei. 
Capitolul I.
Consideratii generale cu privire la jurnalismul de investigatie
1.2 Notiuni generale despre jurnalismul de investigatie
Notiunea de ,,jurnalism de investigatie" a intrat doar recent in uzul profesionistilor. De aceea nu a fost creata deocamdata o teorie stiintifica solida in acest domeniu. Multi oameni de stiinta discuta pana in prezent daca jurnalismul de investigatie trebuie evidentiat ca o directie separata in dezvoltarea jurnalismului.
Jurnalism de investigatie - material bazat, de regula, pe lucrul si initiativa proprie, asupra unui subiect important pe care anumite persoane sau organizatii ar dori sa-1 pastreze in secret.
Trei elemente de baza ale jurnalismului de investigatie:
o jurnalistul efectueaza o investigatie care nu a fost realizata de nimeni altul (inclusiv, investigatia primara);
o tema articolului este destul de importanta pentru cititor sau telespectator si este prezumtiv legata de afaceri dubioase sau cu neglijenta, dar dovezi privind acest fapt nu exista;
o altii incearca sa ascunda publicului faptele care au fost elucidate pe parcursul investigatiei. 
Jurnalismul de investigatie nu poate aparea fara initiativa, ideile si eforturile ziaristului. Este un material, avand o inalta valoare de noutate si o importanta mare pentru societate. Investigarea se bazeaza pe o multime de izvoare de informatie - oameni, documente si observare personala. in multe cazuri ies la iveala materiale pe care autoritatile ar dori sa nu le dezvaluie. insa uneori in timpul investigatiilor se utilizeaza informatii primite nemijlocit de la reprezentantii puterii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Jurnalismul de Investigatie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!