Migrația

Cuprins proiect Cum descarc?

1) INTRODUCERE.
2) ANALIZA SUCCINTA A COMPARTIMENTELOR STUDIULUI.
3) CONCLUZII.
4) RECOMANDARI PERSONALE PRIVIND DIMINUAREA PROBLEMEI ABORDATE IN STUDIU.


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE:
Migratia este unul dintre procesele sociale care a influentat si influenteaza profund societatea actuala, milioane de cetateni de diferite nationalitati, din tarile de emigrare aleg calea
migratiei. Migratia persoanelor din Republica Moldova este una dintre principalele migratii
dinspre estul spre vestul continentului, o migratie foarte dinamica, a carei abordare necesita
o viziune diferentiata si complexa.
Scopul principal al cercetarii il constituie identificarea impactului migratiei in Republica Moldova din punct de vedere al dinamicii, de asemenea stabilirea cauzelor si consecintelor dezvoltarii acestui fenomen la nivel local precum si stabilirea unor solutii pentru combaterea problemei migratie exagerate.
Obiectivele temei sunt:
1.Evolutia problematicii migratiei nationale.
2.Studierea detaliata a temei abordate.
3.Motivatiile de migrare.
4.Impactul migrarii asupra tarii de origine si tarii-gazda.
5.Implimentarea din partea statului a unor masuri de prevenire a migratiei.
Aria de acoperire a cercetarii
Incepand cu ultimul deceniu al secolului trecut si pana in prezent, Republica Moldova se confrunta cu un puternic flux de migratie a populatiei. Cetatenii Republicii Moldova, de multe ori tineri apti de munca, pleaca in strainatate, fie din cauza saraciei, fie a lipsei de perspective, in cautarea unei vieti mai bune si a unui loc de munca mai bine platit peste hotarele tarii.
Exista multe dispute referitor la migratia populatiei si consecintele sale asupra tarii si a familiilor,unii considera ca migratia trebuie privita ca fiind un proces ce trebuie bine gestionat, altii vad migratia ca o problema care trebuie solutionata.
In Republica Moldova, migratia reprezinta un fenomen de amploare si de importanta majora, dat fiind faptul ca o pondere semnificativa din persoanele apte de munca sunt implicate in acest proces, iar remitentele constituie peste 1/3 din PIB1 . Cu toate acestea, nu dispunem de o informatie adecvata si completa privind numarul exact al migrantilor care lucreaza in strainatate. Una dintre principalele cauze este lipsa unui sistem eficient si durabil de evidenta a fenomenului migrationist. De asemenea, un impact negativ asupra procesului evidentei il exercita lipsa de control national unificat asupra hotarelor de est ale tarii, ca urmare a solutionarii conflictului transnistrean. Mai mult ca atat, practic guvernul Republicii Moldova nu dispune de informatii privind miscarea migratorie a populatiei din Transnistria; aceasta regiune, din 1992, nu este efectiv controlata de autoritatile de la Chisinau.2 Din aceste considerente, toate datele prezentate in aceasta lucrare se refera la Republica Moldova, excluzand partea transnistreana.
In mass-media figureaza cifre de la 340 de mii pana la 1 milion de imigranti. Rezultatele sondajelor sociologice si ale recensamantului populatiei din 2004 atesta ca in migratia fortei de munca sunt implicati in jur de 600 mii persoane, sau fiecare a treia persoana apta de munca din tara. 
Conform datelor preliminare ale Biroului National de Statistica (BNS), la inceputul anului 2019, in Republica Moldova locuiau 2,68 milioane persoane cu resedinta obisnuita. In ultimii ani locuitorii tarii au fost masiv implicati in migratia internationala, astfel, in 2017, din tara au emigrat in jur de 160 mii persoane, iar 110 mii persoane au imigrat in tara, majoritatea dintre ei fiind migrantii reintorsi.
Acestea sunt doar cateva dintre rezultatele ce au fost facute publice astazi, 11 iulie, de Ziua Mondiala a Populatiei, in cadrul evenimentului de prezentare a numarul revizuit al populatiei Republicii Moldova si a datelor despre migratia internationala pentru perioada 2014-2018.
Cea mai numeroasa prezenta a migrantilor moldoveni se inregistreaza in Rusia (60%), Italia (20%), Portugalia (5%), Spania, Turcia, Grecia, Franta, Romania, Ucraina. Dupa caracterul muncii si preferintele de gen, se deosebesc tari de destinatie ,,masculina" (Rusia, Ucraina, Spania, Portugalia -  constructii) si ,,feminina" (Italia, Turcia -  sectorul serviciilor).
In acelasi timp, se observa tendinta de concentrare a migrantilor in orasele mari, megapolisuri. In 10 orase (Moscova, Roma, Sankt-Peterburg, Istambul, Odesa, s.a.) s-au concentrat practic  3/4  din numarul total de migranti moldoveni.
Desi Republica Moldova este o tara caracterizata preponderent de emigrare, de asemenea se inregistreaza si fenomenul de imigrare. Conform recensamantului desfasurat in Republica Moldova in octombrie 2004, in republica locuiau 180.255 (mai putin de 5,4%) migranti externi conform tarii de resedinta precedente si duratei de sedere permanenta in Republica Moldova. Majoritatea (173.200 persoane) au sosit din tarile CSI. Durata aflarii si sederii permanente pe teritoriul Republicii Moldova a celor mai multi dintre ei atesta faptul ca acestia au sosit in perioada sovietica.


Fisiere în arhivă (1):

  • Migratia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!