Negocierea

Extras din proiect Cum descarc?

DEFINITIE
Negocierea este o comunicare specializata, care necesita invatare, experienta si talent. Negocierea este forma de comunicare ce presupune un proces comunicativ, dinamic, de stabilire a acordului in cazul aparitiei unor conflicte de interese, prin care doua sau mai multe parti, avand obiective proprii, isi mediaza pozitiile pentru a ajunge la o intelegere satisfacatoare 
DE CE NEGOCIEM?
Dintre toate formele de comunicare, negocierea este singura care recunoaste urmarirea unui interes. Actiunile care tin de negociere trebuie sa admita, ca nu este nimic mai normal pentru partener sau parteneri sa urmareasca acelasi lucru, dar fiecare apreciaza din punctul sau de vedere. Trebuie precizat insa ca nu exista egalitate intre negociere si negustorie, si cu atat mai putin intre acestea si inselatorie. Pentru Gary Johns negocierea este un proces decizional intre parti interdependente care nu impartasesc preferinte identice Mai exact, negocierea este activitatea prin care se incearca a se ajunge la un schimb satisfacator intre parti.
Negocierea este o forma democratica de a te confrunta cu adversarul/oponentul. In cadrul acesteia comunicarea are loc intre egali - tinand cont de faptul ca invinsul nu are ce negocia, el nu poate ridica pretentii, tot ce i se ofera e cadoul invingatorului. Stefan Prutianu afirma ca comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri, iar tranzactiile care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare. Din punct de vedere practic idealul realizarii unui raport de deplina egalitate intre interlocutori este utopic 
Negocierile au o multitudine de fatete, dintre acestea precizam negocieri: in procesul afacerilor, in relatiile de munca, intre sef si subordonati, intre intreprinderi sau institute, intre ministere, intre guvern si parlament, intre state suverane.
BAGAJUL NEGOCIATORULUI
Fiecare individ are anumite calitati. Negocierea poate fi considerata o calitate nativa, insa numai o instruire temeinica poate asigura succesul unui negociator modern. Astfel, negocierea devine o activitate care se invata. Bagajul unui negociator specializat ar trebui sa includa:
- O diploma universitara in domeniu - reprezinta autoritatea de a sustine si practica o profesie. Diploma este personalizata si garantata de doua persoane juridice cu prestigiu: tara si institutia de invatamant;
- Un titlu stiintific care sa-i gireze calitati suplimentare fata de un absolvent obisnuit (master, doctorat);
- Cunoscator de istorie (economica, nationala);
- Cunoscator de geografie nationala, europeana si chiar mondiala - de cele mai multe ori, fie ca o recunoastem sau nu, suntem incantati atunci cand cei cu care discutam se pot raporta la lucruri, regiuni cunoscute ori in discutie. Notiunile geografice fac parte din bagajul necesar unui negociator. Altfel, negociatorul poate fi apreciat ca ,,nepregatit", iar orice negociator care vine slab pregatit, va reactiona la eveniment, dar nu-l va conduce ;


Fisiere in arhiva (1):

  • Negocierea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Deac, Ioan, Introducere in teoria negocierii, Editura Paideia, Bucuresti, 2002. 
Johns, Gary, Comportament organizational, Editura Economica, Bucuresti, 1998.
Kennedy, G., Negicierea perfecta, Editura National, Bucuresti, 1998.
Nicodim, Liliana, Nistoreanu, Puiu, si Vasile, Dragos, Tehnici de comunicare si negociere an afaceri, Editura Exponto, Constanta, 2007.
Prutianu, Stefan, Manual de comunicare si negociere in afaceri, Editura Polirom, Iasi, 2000.
Stanciulescu, Elisabeta, Teorii sociologice ale educatiei. Producerea eului si constructia sociologiei, Editura Polirom, Iasi, 1996.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!