Screwball comedy - un gen cu succes garantat

Extras din proiect Cum descarc?

1. Un scurt istoric
Pentru a intelege mai bine genul "screwball comedy" vom face referire la originea termenului de "screw-ball". Conform dictionarului, prin "screw-ball" intelegem ceva nebalansat, anapoda, irational, neconventional si usor vulgar. Aceste caracteristici se aplica si filmelor care se incadreaza in genul "screwball comedy". Aceste filme se evidentiau prin juxtapuneri si contraste: intre bogati si saraci, educati si needucati, inteligenti si prosti, femei si barbati etc. 
Comedia screwball, devenita genul dominant al anilor 1930-1940, are la origine comedia burleasca din epoca muta. Elementele slap-stick (bastoane si palme) au fost inlocuite in comedia sofisticata cu dialogul sclipitor, apelandu-se, nu de putine ori, la jocuri de cuvinte si la replici cu dublu inteles. In noul tip de comedie, vorbele de duh tin locul vechilor gang-uri, iar actiunea filmului se centreaza in jurul actorilor, care se remarca prin carisma si farmec personal. 
La nivel international, comedia screwball nu a avut succesul scontat de producatori. Acest lucru s-a datorat faptului ca, americanii au un umor aparte care nu a fost gustat de restul lumii, in special de europeni. Spectatorii englezi sau francezi ramaneau, de multe ori, indiferenti, la anumite situatii sau replici, pe care americanii le gaseau foarte amuzante. "Numai in America poti sa gasesti relatia dintre barbat si femeie prezentata cu o placere malefica. In conflictul dintre cei doi, fiecare incearca sa isi invinga sentimentele pe care le simt unul pentru celalalt, punand in acest lucru multa indarjire si pasiune. Numai in America poti sa vezi poveste unui cuplu care pare sa se urasca reciproc, care isi arata dragostea unul fata de altul prin tot felul de replica acide si atitudini defensive" . 
Povestea de dragoste dintr-un fim de tip screwball era una atipica: in cazul in care cei doi protagosnisti de sex opus sfarsiau prin a se indragosti unul de altul, se incapatanau sa se lase in voia sentimentelor, se impotriveau dragostei pe care o simteau si intrau in certuri aprinse deseori. De aceea, obisnuiau sa recurga la diverse minciuni si sa mimeze indiferenta. Cand unul dintre ei avea curajul de a-si da pe fata sentimentele, era luat, de cele mai multe ori, in ras si ironizat de catre partenerul sau. Insa, pentru a nu distruge clasica structura americana, happy-ending-ul isi facea simtita prezenta, asa ca, cele doua personaje-cheie sfarseau unul in bratele celuilalt. "Era o comedie fosilizata, psihic si de devenea de multe ori durerosa, insa detinea combinatia dintre cele mai inalt nivel intre sarcasmul inteligent si sofisticat, depinzand in totalitate de un dialog inventiv si elegant" . 
Printre filmele care s-au remarcat in perioada de glorie a comediei screwball se numara: Trouble in Paradise (1932), It Happened One Night (1934), Twentieth Century (1934), She Married Her Boss (1935), Hands Across the Table (1935), Mr. Deeds Goes to Town (1936), My Man Godfrey (1936), The Awful Truth (1937), Topper (1937), Nothing Sacred (1937), Bringing Up Baby (1938), You Can't take It with You (1938), Ninotchka (1939), His Girl Friday (1940), The Palm Beach Story (1942) etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Screwball comedy - un gen cu succes garantat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Bordwell, Davis, Kristin, Thompson, Film art: an introduction, McGraw-Hill, New York, 2008.
Cele Otnes; Elizabeth Hafkin, (2003) Cinderella dreams: the allure of the lavish wedding University of California Press.
Gehring, Wes. D., Screwball Comedy: Defining a film genre, Ball State University, Indiana, 1983.
Guyn, William (Editor), The Routledge Companion to Film History, Editata de n, Editura Routledge Taylor & Francis Group, Londra si New York, 2011.
Jacobs, Lewis, The Rise of the American cinema, Harcourt, New York, 1968.
Jenkins, Henry, What made pistachio nuts? Early sound comedy and the vaudeville aesthetic, New York, Columbia University Press, 1992.
Jacobs, Lea, The Wages of sin: centroship and the fallen woman films, 1029-1942, Madison: University of Wisconsin Press, 1991.
Laham Nicholas, American screen: how film and television deliver different laughs for changing times, McFarland, 2009.
Leger Grindon, The Hollywood romantic comedy: conventions, history and controversies, Blackwell Publishing, 2011.
Littera, George, Istoria filmului universal 1985-1945, UNATC Press, Bucuresti, 2010.
Mast, Gerald, A short history of the movies, Macmillan Pub. Comp., Maxwell Macmillan Canada, New York - Toronto, 1992.
Neale, Steve, Genre and Hollywood, Routledge, London, 2000.
Raymond, Carney, American vision: the films of Frank Capra, Cambridge University Pres, 1986.
Thompson, Kristin Davis Bordwell, Film History - An introduction, McGraw-Hill Highter Education, 2003.
Schatz, Thomas, Boom and Bust: American cinema in the 1940s, Berkeley, University of California Press, 1997.
Schatz Thomas, Hollywood Genres, Random House, New York, 1981.
Sikov, Ed., Screwball: Hollywood's Madcap Romantic Comedies, New York: Crown, 1989.
Vasey, Ruth, The world accordind to Hollywood, 1918-1939, Madison: University of Wisconsin Press, 1997.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!