Citadela

Extras din proiect Cum descarc?

Privind citadela ca o artI de spatii creatoare si forme,utilizand masa careia ii reprezinta formele in spatiu prin intermediul luminii observam ca dubla substanta a citadelei este corpul,spatiul,plinul si golul.
Definind citadela ca fortareata a unui oras ce serveste ca rezistenta,regasim in aceasta cetate mareata puterea de aparare.
In citadela ca simbol spatiul se pierde in corp iar corpul asemenea unui perete invinge spatiul,se pierde in culoare si lumina.Calea duce de la lumina spre intuneric,de la deschis spre inchis,de la larg la ingust,de la profan spre sacru.
Fiecare isi cladeste citadela spatiului interior.Organizarea subtilitatii spatiale e greu de descifrat,astfel apartinem unui orizont spatial,un spatiu matrice caracteristic culturii spiritului.Citadela reprezinta centrul lumii in cuprinsul ei intalnim zone personale,sociale,publice.Traim in universul citadelei si axele sale spirituale alcatuiesc structuri cosmice.
Un ritual compus din pasiune,soare,este ea ciatdela ce isi gaseste identificarea in toate civilizatiile.Unirea intre inauntru si afara se creeaza prin spatiul intreg al citadelei.
Transpunerea citadelei din realitate in intregime are loc prin stilizari,transformari geometrice care cladesc universul.Simbolul ei este lumea care se identifica cu toate civilizatiile,culturile si religiile.Chevalier explica conceptul fortaretei in dictionarul de simboluri,spunand ca reprezinta eul interior,asemenea pesterii sufletului si locul privilegiat al comunicarii cu absolutul.In Bhagavad -Gita fortareata cu noua porti este imaginea corpului care este inchis catre perceptiile exterioare,deci conservI concentrarea propriului spirit.
CalItoria catre varful bazei devine punctul spre care suntem aruncati,dincolo de portile fortIretei noastre proprii.Are loc calItoria spre finalul eliberarii a marginilor interioare,sacrificiile oferite sunt spulberate.Citadela exprima inspiratia prin spatiul larg ce-l ofera,este asemenea unei veritabile Mecca ce iti ofera libertatea vizuala, este mereu asemenea unei porti deschise,ce e cuprinsa de istoria fiecIrei culturi in parte.In aceastI citadela a lumii complex structuratI spre care urcam si coboram coridoarele create pentru diseminarea anumitor informatii sub formI de litere si cuvinte, incepem sI cunoastem care sunt formele existentei cand de fapt trIim in ea si ne contopim cu viziunea citadelei,pIsim incIperile ei,interactionIm cu civilizatiile europene.Prin prelungirea fondului antic imperial in centrele din Estul si Nordul Europei,s-au transmis germenii umanismului medieval,care au transformat fata intregului Occident.
In timp ce Chartrers si Amiens inaltI figurile pe fatade,plaseazI capitelurile, portalurile, frizele,volumele se umflI si se fIramiteazI.
Cultura lumii o putem interpreta ca o activitate de organizare a spatiului ,un spatiu conceput de gandirea noastrI,modelul mental al realitItii, iar realitatea se numeste stiintI si filozofie.
Esenta artisticI a obiectului inseamna structurarea spatiului,iar clasificarea operelor de artI trebuie sa tinI seama despre asta.Grafica se bazeaza pe senzatii dinamice.
Domeniul ei este o atitudine fatI de lume.Universul e influentat de forma arhitecturala a spatiului.Prin sintetizarea formei spatiului valoarea cognitivI creste. Analizand stilul gotic ce face trecerea de la spatiul obiect la spatiul continItor al Renasterii ,adancimea spatiului e exploratI de navele gotice.Materia se pierde in spatiul architectural.Stiinta anamorfozelor si iluziilor obtinute prin fenomenul de oglindire isi dI toatI mIsura(Baudelaire).
Perceptiile simultane a interiorului si exteriorului corespund golurilor si plinurilor.Spatiile utopice,vIzute din interiorul lor ajung sI fie reprezentate sub forma perspectivei descendente,indepIrtata in timp.
Citadela este clIdita in inima omului.ExistI un timp al creatiei,dar exista si un altul pentru ceea ce creezi.ExistI un timp pentru fulgerul vinetiu,ce rupe stavilile cerului ,dar existI si un altul pentru rezervoarele in care se vor aduna apele dezlantuite.Si ca o citadelI a lumii observam cel mai ales catedrala realizatI in stil gotic Notre Dame din Paris,turnul Eiffel,Tower Bridge,palatul din Kremlin din Moscova,faimosul Colloseum din Roma,Turnul inclinat din Pisa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Citadela.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!