Citadela

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7367
Mărime: 3.17MB (arhivat)
Publicat de: Visarion-Dinu Varga
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Privind citadela ca o artÎ de spatii creatoare si forme,utilizând masa careia îi reprezinta formele în spatiu prin intermediul luminii observam ca dubla substanta a citadelei este corpul,spatiul,plinul si golul.

Definind citadela ca fortareata a unui oras ce serveste ca rezistenta,regasim în aceasta cetate mareata puterea de aparare.

În citadela ca simbol spatiul se pierde în corp iar corpul asemenea unui perete învinge spatiul,se pierde în culoare si lumina.Calea duce de la lumina spre întuneric,de la deschis spre închis,de la larg la îngust,de la profan spre sacru.

Fiecare îsi cladeste citadela spatiului interior.Organizarea subtilitatii spatiale e greu de descifrat,astfel apartinem unui orizont spatial,un spatiu matrice caracteristic culturii spiritului.Citadela reprezinta centrul lumii în cuprinsul ei întâlnim zone personale,sociale,publice.Traim în universul citadelei si axele sale spirituale alcatuiesc structuri cosmice.

Un ritual compus din pasiune,soare,este ea ciatdela ce îsi gaseste identificarea în toate civilizatiile.Unirea între înauntru si afara se creeaza prin spatiul întreg al citadelei.

Transpunerea citadelei din realitate în întregime are loc prin stilizari,transformari geometrice care cladesc universul.Simbolul ei este lumea care se identifica cu toate civilizatiile,culturile si religiile.Chevalier explica conceptul fortaretei în dictionarul de simboluri,spunând ca reprezinta eul interior,asemenea pesterii sufletului si locul privilegiat al comunicarii cu absolutul.În Bhagavad –Gita fortareata cu noua porti este imaginea corpului care este închis catre perceptiile exterioare,deci conservÎ concentrarea propriului spirit.

CalÎtoria catre vârful bazei devine punctul spre care suntem aruncati,dincolo de portile fortÎretei noastre proprii.Are loc calÎtoria spre finalul eliberarii a marginilor interioare,sacrificiile oferite sunt spulberate.Citadela exprima inspiratia prin spatiul larg ce-l ofera,este asemenea unei veritabile Mecca ce îti ofera libertatea vizuala, este mereu asemenea unei porti deschise,ce e cuprinsa de istoria fiecÎrei culturi în parte.În aceastÎ citadela a lumii complex structuratÎ spre care urcam si coborâm coridoarele create pentru diseminarea anumitor informatii sub formÎ de litere si cuvinte, începem sÎ cunoastem care sunt formele existentei când de fapt trÎim în ea si ne contopim cu viziunea citadelei,pÎsim încÎperile ei,interactionÎm cu civilizatiile europene.Prin prelungirea fondului antic imperial în centrele din Estul si Nordul Europei,s-au transmis germenii umanismului medieval,care au transformat fata întregului Occident.

În timp ce Chartrers si Amiens înaltÎ figurile pe fatade,plaseazÎ capitelurile, portalurile, frizele,volumele se umflÎ si se fÎrâmiteazÎ.

Cultura lumii o putem interpreta ca o activitate de organizare a spatiului ,un spatiu conceput de gândirea noastrÎ,modelul mental al realitÎtii, iar realitatea se numeste stiintÎ si filozofie.

Esenta artisticÎ a obiectului înseamna structurarea spatiului,iar clasificarea operelor de artÎ trebuie sa tinÎ seama despre asta.Grafica se bazeaza pe senzatii dinamice.

Domeniul ei este o atitudine fatÎ de lume.Universul e influentat de forma arhitecturala a spatiului.Prin sintetizarea formei spatiului valoarea cognitivÎ creste. Analizând stilul gotic ce face trecerea de la spatiul obiect la spatiul continÎtor al Renasterii ,adâncimea spatiului e exploratÎ de navele gotice.Materia se pierde în spatiul architectural.Stiinta anamorfozelor si iluziilor obtinute prin fenomenul de oglindire îsi dÎ toatÎ mÎsura(Baudelaire).

Perceptiile simultane a interiorului si exteriorului corespund golurilor si plinurilor.Spatiile utopice,vÎzute din interiorul lor ajung sÎ fie reprezentate sub forma perspectivei descendente,îndepÎrtata în timp.

Citadela este clÎdita în inima omului.ExistÎ un timp al creatiei,dar exista si un altul pentru ceea ce creezi.ExistÎ un timp pentru fulgerul vinetiu,ce rupe stavilile cerului ,dar existÎ si un altul pentru rezervoarele în care se vor aduna apele dezlantuite.Si ca o citadelÎ a lumii observam cel mai ales catedrala realizatÎ în stil gotic Notre Dame din Paris,turnul Eiffel,Tower Bridge,palatul din Kremlin din Moscova,faimosul Colloseum din Roma,Turnul înclinat din Pisa.

Preview document

Citadela - Pagina 1
Citadela - Pagina 2
Citadela - Pagina 3
Citadela - Pagina 4
Citadela - Pagina 5
Citadela - Pagina 6
Citadela - Pagina 7
Citadela - Pagina 8
Citadela - Pagina 9
Citadela - Pagina 10
Citadela - Pagina 11
Citadela - Pagina 12
Citadela - Pagina 13
Citadela - Pagina 14
Citadela - Pagina 15
Citadela - Pagina 16
Citadela - Pagina 17
Citadela - Pagina 18
Citadela - Pagina 19
Citadela - Pagina 20
Citadela - Pagina 21
Citadela - Pagina 22
Citadela - Pagina 23
Citadela - Pagina 24
Citadela - Pagina 25
Citadela - Pagina 26
Citadela - Pagina 27
Citadela - Pagina 28
Citadela - Pagina 29
Citadela - Pagina 30

Conținut arhivă zip

Te-ar putea interesa și

Stațiuni și Obiective Turistice în Egipt

CAPITOLUL I 1. Componenta mediu-fizico-geografică 1.1 Aşezare geografică Egiptul, cu o suprafaţă de 1.002.000 km2, leagă colţul nord-estic al...

The romanian Black Sea coast

The Romanian Black Sea Coast Have you ever been to the Romanian seaside? If not, the following notes may encourage you to do so. If yes, they...

Potențialul turistic al orașului Ankara

Capitolul 1. Potenţialul turistic antropic 1.1.Potenţialul cultural-istoric A.Scurt istoric Ankara (cunoscută sub numele de Angora până în 1930,...

Tehnica operațiunilor de turism - trasee turistice Croația

Ziua 1. București Belgrad - Ne imbarcam in autocar la ora 6 30 dimineata din Autogara Centrala București și plecam pe ruta Craiova Drobeta...

Egipt - perla Africii - circuit turistic

1.Program turistic Tipul programului turistic: circuit 1.1. Egipt- imaginea unei civilizatii misterioase 1.2. Tara in care se deruleaza...

Baza tehnico-materială a Județului Cluj

Baza tehnico-materială a turismului, numită generic şi structuri de primire turistice, cuprinde totalitatea mijloacelor materiale de care se...

Villages with Fortified Churches în Transylvania

Transylvania, with its name coming from Latin – ultra silvam (beyond the forest), is one of the most interesting and surprising regions of Romania....

Studiu Privind Calitatea Serviciilor la Pensiunea Citadela Sighișoara

STUDIU PRIVIND CALITATEA SERVICIILOR LA PENSIUNEA CITADELA SIGHIȘOARA Tipologie: Pensiune Număr de stele: 3 Poziție: Deal Cazare: Cameră...

Ai nevoie de altceva?