Lemnul Incleiat - Alternativa Performanta

Extras din proiect Cum descarc?

Rezumat
Lucrarea isi propune sa realizeze o scurta incursiune in problematica lemnului incleiat abordand chestiuni generale precum : criterii de selectie a aditivilor utilizati , criterii de realizare a imbinarilor incleiate , particularitati constructive . Se prezenta un studiu al comportarii unei grinzi de lemn incleiat cu deschiderea de 15 m , realizata in colaborare cu facultatea noastra .
Prin modalitatile de realizare , prin comportarea sa performanta si nu in ultimul rand prin aspectul estetic deosebit , lemnul incleiat se impune ca o varianta fiabila pentru realizarea unor elemente de constructie care acopera deschideri mari , indeplinind exigentele de rezistenta si arhitecturale ale unei game largi de constructii . In viitorul apropiat se estimeaza o explozie a utilizarii si pe piata romaneasca , in domeniul constructiilor civile , industriale sau agrozootehnice .
1. Introducere
Lemnul a constituit din cele mai vechi timpuri un material de baza in orice constructie , incepand cu cele de mica amploare care se realizau integral din lemn si continuand cu cele care atingeau dimensiuni impresionante si prezentau o conceptie arhitectonica deosebita in cadrul carora lemnul juca numai un rol secundar .
Odata cu aparitia unor noi materiale de constructii precum otelul sau betonul , lemnul a fost aruncat intr-un nemeritat con de umbra . Evident , exigentele de rezistenta ale acestor materiale nu vor putea fii egalate de lemn , care prin insasi natura sa organica prezinta o serie de dezavantaje . Dar , tehnologia actuala permite ca pentru o larga varietate de constructii lemnul sa se dovedeasca sub toate criteriile de analiza , fie ele economice sau estetice , alegerea cea mai potrivita .
1) Student anul IV , Sectia Constructii Civile , Industriale si Agricole , Facultatea de Constructii si Instalatii , Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
2) Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca.
Binemeritata revitalizare a utilizarii acestui material de constructie a devenit realitate odata cu utilizarea adezivilor la realizarea elementelor de constructii din lemn incleiat . Pana la inceputul secolului al XX - lea , s-au utilizat adezivii naturali , care nu au permis realizarea unor elementele structurale in maniera imbinarii unor pachete de scanduri sau dulapi . Acestia au fost inlocuiti dupa 1930 cu aditivii sintetici obtinuti in industria chimica . Printre acestia se remarca adezivii sintetici de tipul fenolformaldehidic , rezocinoformaldehidic , melaminoformaldehidic . 
2. Caracteristici ale imbinarilor incleiate
2.1 Generalitati
Imbinarile incleiate lucreaza , in general , la forfecare in lungul rosturilor incleiate , fara impingeri transversale . Se asigura astfel o comportare monolita a pieselor si se inlatura posibilitatea deformatiilor independente ale pieselor componente . 
Elementele din lemn incleiat executate rational au proprietati elastice si mecanice superioare elementelor realizate din lemn obisnuit . Sporul de rezistenta se realizeaza pe seama unei dispuneri corecte a materialului lemnos de diferite clase de calitate ( I ; II ; III ) in alcatuirea sectiunii transversale permitand folosirea pieselor cu sectiuni mici pentru alcatuirea elementelor cu sectiuni mari .
Elementele de constructie lemn incleiat se realizeaza numai din lemn ecarisat . Tipurile de elemente de constructie incleiate pot fi foarte variate : grinzi drepte sau curbe , arce , cadre , ferme etc.
2.2 Date constructive
Imbinarile incleiate de prelungire se realizeaza in urmatoarele moduri :
- cap la cap 
- pe suprafete tesite 
- in forma de dinti sau dinti pana
Imbinarile incleiate in noduri se pot realiza prin intermediul unor saibe metalice .
Imbinarile cap la cap se folosesc la elementele comprimate si in zona comprimata a acestora , precum si in zona centrala , slab solicitata .
Imbinarile pe suprafete tesite sau in dinti pana se folosesc in zonele intinse si pentru 
elementele intinse .
Intr-o singura sectiune transversala a unui element de constructie realizat prin incleiere, numarul scandurilor sau dulapilor intrerupti va fi de 1 / 4din sectiune .
Lungimea minima a scandurilor sau dulapilor din pachetul care alcatuieste elementul de constructie realizat prin incleiere se recomanda de 2,50 m , iar grosimea acestora de cel mult 50 mm la elementele liniare si cel mult 1 / 300 din raza de curbura la elementele curbe .
Imbinarea pe suprafete tesite se face pe 0,10 - 0,15 din inaltimea sectiunii ( h ) , in zona intinsa a elementelor liniare , panta tesiturii fiind de 1 / 10 , iar la elementele curbe 
( arce ) imbinarea pe suprafete tesite se face atat in zona intinsa cat si in zona comprimata a acestora , panta tesiturii fiind de 1/6. La elementele curbe ( arce ) avand R / a >300 , imbinarea se va face in dinti pana pe o adancime de 0,10 h atat in zona intinsa cat si in zona comprimata ( R este raza de curbura iar a grosimea scandurii sau dulapului ).
Distanta minima dintre doua imbinari cap la cap invecinate ( pe randuri succesive in pachet ) este de 20 a ; distanta similara dintre doua imbinari pe suprafete tesite este de
min 10a .
Asezarea scandurilor sau dulapilor in sectiunea elementelor incleiate se va face astfel incat inelele anuale sa fie in acelasi sens , spre a se evita solicitarea cleiului la intindere datorita contragerii si umflarii lemnului .


Fisiere in arhiva (1):

  • Lemnul Incleiat - Alternativa Performanta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!