Proiect Pamanturi pentru Terasamente Rutiere

Extras din proiect Cum descarc?

Prin terasamente rutiere se inteleg lucrarile de constructii constand din sapaturi si umpluturi de pamant/agregate naturale prin care se modifica suprafata terenului natural, pentru a permite executarea suprastructurii drumului, cu respectarea elementelor geometrice proiectate.
Terenul pe care se executa terasamentele este considerat teren de fundare, iar pamantul si agregatele naturale folosite sunt denumite materiale pentru terasamente. In continuare, atat pentru pamanturi, cat si pentru agregatele naturale se va folosi denumirea generica de pamanturi.
Calitatea unui terasament este definita de stabilitatea si rezistenta in timp, sub actiunea factorilor climatici si a traficului rutier.
1.1. CARACTERISTICILE PAMANTURILOR FOLOSITE IN TERASAMENTELE RUTIERE
La elaborarea proiectelor si la executia terasamentelor, rolul studiilor geotehnice este esential, pentru a permite limitarea miscarii terasamentelor si adoptarea, dupa caz, a solutiilor de ameliorare a caracteristicilor fizico-mecanice ale pamanturilor.
Caracteristicile fizico-mecanice ale pamanturilor folosite la realizarea terasamentelor determina forma profilului transversal, sistemul de colectare si evacuare a apelor de suprafata/adancime, precum si alegerea utilajelor si a metodelor de executie.
Pentru cunoasterea comportarii pamanturilor din terasamentele rutiere trebuie parcurse 3 etape si anume:
1. Identificarea geotehnica, care permite corelarea comportarii previzibile a pamantului studiat cu comportarea, general cunoscuta, a unei categorii de pamanturi. Aceasta etapa se bazeaza pe clasificarea pamanturilor in functie de anumite criterii.
2. Studiul caracteristicilor de stare, pentru fiecare categorie de pamanturi, parametrii de comportare sunt specifici si este necesara raportarea la valori de referinta, in ceea ce priveste modul de comportare in raport cu apa.
3. Evaluarea capacitatii portante, prin incercari conventionale.
1.2.1. Clasificarea pamanturilor din punct de vedere geotehnic
Din punct de vedere geotehnic deosebim:
a. roci compacte, care pentru a putea fi utilizate necesita o prealabila dislocare; pot fi:
o stancoase;
o semistancoase.
b. roci dezagregate:
o pamanturi necoezive (pietroase/nisipoase);
o pamanturi coezive.
1.2.1.1. Clasificarea pamanturilor in functie de granulozitate
Granulozitatea reprezinta repartitia procentuala a particulelor de pamant, dupa marimea lor. Fractiunile granulometrice ale pamanturilor sunt grupe de fragmente solide avand dimensiunile cuprinse in intervale determinate. Denumirea fractiunilor si limitele intervalelor sunt prezentate in tabelul 1.1.
Tabel 1.1. Fractiunile granulometrice
Denumirea fractiunilor Dimensiuni limita ale particulelor
in mm.
argila < 0,005
praf 0,005 ... 0,05
nisip 0,05 ..... 2,00
pietris 2,00 ....20,00
balast 0,05 ....20,00
bolovanis 20,00...200
blocuri > 200


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Pamanturi pentru Terasamente Rutiere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!