Activitatea Bancilor Comerciale privind Operatiunile de Incasari si Plati Fara Numerar

Extras din proiect Cum descarc?

ROLUL INCASARILOR SI PLATILOR
FARA NUMERAR IN DERULAREA
ACTIVITATILOR BANCARE
1.1. Viramentul-procedeu tehnic bancar si instrument de plata
Platile fara numerar se concretizeaza, din punct de vedere al tehnicii si evidentei bancare, cu virari de sume dintr-un cont in altul, in urma livrarilor de marfuri, executarilor de lucrari, prestarilor de servicii sau altor drepturi de creanta in care intervin atat platitorul cat si beneficiarul sumei datorate, ceea ce generic poarta denumirea de operatii de viramente sau decontare.
Efectuarea viramentelor fiind posibila numai prin intermediul conturilor deschise la banci, organizarea operatiilor de incasari si plati este un atribut al operatorului bancar. 
In ce priveste organizarea operatiilor de plati si incasari fara numerar, un rol important ii revine Bancii Nationale a Romaniei care are sarcina de a elabora codul normativ si de a concentra la dispozitia sa si operatiile de viramente ale celorlante banci comerciale, devenind astfel centru unic de decontare al economiei nationale.
Unitatile bancare au sarcina de a participa la activitatea de organizare a platilor si incasarilor fara numerar, urmarind anumite directii:
1. sa determine pe titularii de conturi in a utiliza cele mai potrivite forme si instrumente de plata, care sa duca la accelerarea decontarilor;
2. sa urmareasca modul de indeplinire a obligatiilor contractuale si de plati.
Astfel, bancile au posibilitatea sa supravegheze ca incasarile si platile fara numerar sa se efectueze in conformitate cu procesele economice reale si cu obligatiile contractuale dintre participanti.
Bancile pot respinge de la plata documentele de decontare care nu reflecta cauze economice reale, care nu corespund din punct de vedere al necesitatii, oportunitatii si eficientei.
Asa se pot preveni deturnarile de fonduri si formarea de imobilizari. Aceste sarcini ce revin sistemului bancar sunt corelate cu faptul ca societatea romaneasca se gaseste in plin proces de tranzitie spre economia de piata existand un cadru normativ in care sunt numeroase disfunctionalitati. 
3. urmaresc ca titularii de conturi sa efectueze operatii fara numerar, cu respectarea stricta a dispozitiilor legale, a normelor metodologice bancare, evitandu-se intarzierea nejustificata a platilor.
4. perfectionarea in permanenta a tehnicilor privind operatiile fara numerar.
Astfel, pe linia perfectionarii decontarilor se impun, cu prioritate, efectuarea platilor in limita fondurilor, respectiv a disponibilitatilor evidentiate bancare , ceea ce determina pe titularii de conturi sa-si administreze cat mai eficient mijloacele banesti ce le au la dispozitie.
Atunci cand se inregistreaza o epuizare a mijloacelor banesti , agentii economici isi pot continua platile numai in limita incasarilor. Pentru a asigura o buna "fluiditate" a platilor se recomanda agentilor economici o mai larga utilizare a creditului, ca forma de asigurare cu anticipatie a mijloacelor de plata. Se pot utiliza si instrumentele de plata adecvate cum ar fi: dispozitia de plata, cecul de decont, scrisoarea de garantie, adeverinta de disponibil.
Pentru ca platile sa se desfasoare in conditii optime a platilor si incasarilor fara numerar intre agentii economici, acceptarea platii si depunerea documentelor de decontare, se impune sa se faca in cadrul unor termene dinainte stabilite si care sa poata fi urmarite.
In ce priveste efectuarea operatiilor de plati fara numerar, majoritatea au la baza consimtamantul platitorului, adica acceptarii.
Alaturi de aceasta modalitate de decontare, in relatiile de plati dintre agentii economici, se foloseste ca forma de asigurare cu anticipatie a platilor, deschiderea de acreditive in favoarea furnizorilor sau eliberarea de scrisori de garantie platitorului pe seama creditelor bancare.
Agentii economici au posibilitatea sa-si organizeze in conditii mai bune activitatea de desfacere, facturare si depunere a documentelor, inclusiv activitatea de receptie a marfurilor, lucrarilor sau serviciilor, in vederea incasarii cat mai repede a contravalorii acestora, contribuind la accelerarea vitezei de circulatie a banilor.
Dezvoltarea bancilor si atragerea treptata a firmelor si persoanelor in cadrul clientelei bancilor a dus la extinderea si generalizarea celei mai importante simplificari ale relatiilor de plati, la generalizarea viramentelor ca modalitate de efectuare a platilor .
Prin existenta in cadrul aceleiasi banci a conturilor celor doua subiecte ale raportului de plati, devine posibila efectuarea platii printr-o simpla operatie scriptica: trecerea sumei intr-un cont (din contul persoanei platitoare) in alt cont (al persoanei beneficiare).
Deci, viramentul se caracterizeaza ca un procedeu special de plata care se infaptuieste prin transferul sumei dintr-un cont in altul, respectiv prin debitarea contului platitor si creditarea contului beneficiar. 
Viramentul reprezinta un procedeu bancar. Astfel , in conditiile in care bancile nu existau, singurul procedeu de plata era plata in bani efectivi, in numerar. Aparitia si dezvoltarea bancilor a modificat esential structura numeralului-structura sa predominanta fiind formata de bancnote dar a determinat si aparitia viramentului.
Cu timpul, viramentul devine predominant un procedeu al platilor, oricare ar fi instrumentele de plata folosite.
Ca procedeu de infaptuire a platilor, viramentul poate fi diferit, in functie de sensul din care se dispune si se efectueaza plata. Tipul predominant este viramentul de credit (credit transfer) prezent in majoritatea situatiilor.
In acest sistem operatiile se deruleaza in ordinea urmatoare:
1. platitorul ordona bancii sale (banca platitoare) sa promoveze ordinul de plata catre beneficiarul dat;
2. banca platitoare preia suma din contul platitorului si efectueaza plata catre banca creditorului;


Fisiere in arhiva (8):

 • Activitatea Bancilor Comerciale privind Operatiunile de Incasari si Plati Fara Numerar
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • CAPITOLUL I.doc
  • CAPITOLUL II.doc
  • CAPITOLUL III.doc
  • CAPITOLUL IV.doc
  • concluzii.doc
  • cOPERTA.doc
  • INTRODUCERE CUPRINS .doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!