Analiza Activitatii Agentilor Economici pe Baza Situatiilor Financiare

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I: SITUATIILE FINANCIARE - PRINCIPALA SURSA DE INFORMARE A MANAGEMENTULUI 2
1.1. Scopul situatiilor financiare in vederea fundamentarii deciziilor 2
1.2. Informatiile economice comunicate prin prisma situatiilor financiare 4
1.3. Situatiile financiare - obiectiv fundamental al contabilitatii 6
1.4. Rolul, functiile si obiectul situatiilor financiare 7
1.5. Utilizatorii info furnizate de SF 10
CAPITOLUL II: SITUATIILE FINANCIARE ELABORATE DE CATRE ENTITATILE ECONOMICE 12
2.1. Reglementari contabile conforme cu D.E.E. adoptare de entitatile economice 
din Romania 12
2.2. Principii de elaborare a situatiilor financiare 16
2.3. Criterii de identificare a elementelor in situatiile financiare 18
2.4. Aprobarea, verificarea si prezentarea situatiilor financiare 20
CAPITOLUL III: SITUATII FINANCIARE ELABORATE DE ENTITATILE ECONOMICE 22
3.1. Bilantul contabil 22
3.2. Contul de profit si pierdere 24
3.3. Situatia modificarii capitalurilor proprii 25
3.4. Tabloul fluxurilor de numerar 27
3.5. Notele explicative la situatiile financiare 29
CAPITOLUL IV: STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA ACTIVITATII AGENTILOR ECONOMICI PE BAZA SITUATIILOR FINANCIARE LA S.C. AURORA S.A 37
4.1. Prezentarea generala a entitatii 37
4.2. Analiza situatiei financiare - calculul indicatorilor 40
4.2.1. Analiza structurii financiar-patrimoniale a intreprinderii 40
4.2.1.1. Analiza ratelor de structura ale activului 40
4.2.1.2. Analiza ratelor de structura ale pasivului 43
4.2.2. Analiza bonitatii financiare a intreprinderii 45
4.2.2.1. Analiza lichiditatii intreprinderii 45
4.2.2.2. Analiza solvabilitatii intreprinderii 46
4.2.3. Analiza echilibrului financiar al intreprinderii 47
4.2.3.1. Analiza echilibrului financiar pe termen lung 47
4.2.3.2. Analiza echilibrului financiar pe termen scurt 49
4.2.3.3. Analiza trezoreriei nete 49
4.2.4. Analiza ratelor de gestiune 50
CONCLUZII 53
BIBLIOGRAFIE 54


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I: SITUATIILE FINANCIARE - PRINCIPALA SURSA DE 
INFORMARE A MANAGEMENTULUI
1.1. Scopul situatiilor financiare in vederea fundamentarii deciziilor
Principala functie a conducerii intr-o societate globala, o constituie fundamentarea si luarea deciziilor, pe baza informatiilor. Informatia este inteleasa ca o cunoastere sau actiune de constatare, de punere la curent, de lamurire a unei probleme la trecut, prezent sau viitor. Indiferent de natura ei, informatia, se vinde si se cumpara ca orice marfa. Cu cat informatia este mai cuprinzatoare si de utilitate certa, cu atat domeniul de incertitudini se restrange, marind sfera cunoasterii umane in cele mai diverse domenii ale vietii sociale, economice, culturale etc.
Contabilitatea este o puternica sursa de informatii utilizate in diferite scopuri. Informatiile furnizate de contabilitate sunt informatii contabile obtinute prin prelucrarea datelor din contabilitate cu ajutorul unor metode, procedee si instrumente proprii.
Informatia contabila se regaseste sub forma de: informatie contabila curenta (obtinuta zi de zi) si de raportare (obtinuta la anumite date de raportare si la sfarsitul exercitiului); informatie contabila de dispozitie (care dispune realizarea unei operatii) si de executie (care atesta executia unei operatii); informatie contabila interna (care circula in intreprindere) si informatie contabila externa, ce este orientata spre informarea utilizatorilor din afara unitati.
Informatia contabila este produsa de structuri specializate organizate in cadrul intreprinderii ca si compartimente functionale ale acesteia sau in afara ei, ca entitati juridice de sine statatoare sau persoane fizice ce au calitatea de contabil autorizat ori de expert contabil, si au ca obiect de activitate obtinerea acestor informatii, conform contractelor incheiate de intreprindere.
In literatura economica, pentru reflectarea -intreprinderii in termeni financiari- la sfarsitul exercitiului se utilizeaza diverse acceptiuni: bilant contabil, documente contabile de sinteza, conturi anuale, situatii financiare, rapoarte financiare.
Indiferent de titulatura sub care le regasim in contabilitate, in opinia noastra, documentele contabile de sinteza reprezinta pentru utilizatorii informatiilor financiare "baza de date" necesara in luarea deciziilor economice de catre diferitele categorii de utilizatori.
La sfarsitul exercitiului financiar, ca oferta a contabilitatii, documentele contabile de sinteza sunt rezultatul unei munci care se descompune in trei mari faze: colectarea datelor, inregistrarea datelor in conturi si formalizarea in conturi de sinteza.
Colectarea datelor consta in centralizarea tuturor -pieselor justificative- ale tranzactiilor intreprinderii. Faza de inregistrare a datelor in conturi este realizata cu ajutorul urmatoarelor documente: Registrul jurnal -pentru inregistrarea cronologica a informatiilor; Registrul mare -pentru deschiderea si urmarirea conturilor in concordanta cu totalul insemnarilor din registrul jurnal; Registrul inventar - care reflecta la sfarsitul exercitiului financiar, cu ocazia inventarierii, cantitativ si valoric, toate elementele de activ si pasiv. Urmeaza apoi formalizarea in conturi de sinteza, care presupune o regrupare a datelor de aceeasi natura, o clasare dupa o nomenclatura metodica, astfel incat situatiile financiare sa fie cat mai relevante.
Regasirea notiunii de bilant ca o componenta a documentelor contabile de sinteza, prin care se prezinta activul si pasivul unitatii patrimoniale, argumenteaza pozitia privilegiata pe care acesta o ocupa in cadrul formatiei bilantiere si accentueaza modelul patrimonial pe care s-a bazat sistemul contabil romanesc.
Titulatura "conturi anuale" se regaseste in Directiva a IV-a a C.E.E. In cadrul acesteia, se precizeaza, conturile anuale, care cuprind: bilantul, contul de profit si pierdere, anexa. Aceste documente constituie un tot, iar conturile anuale trebuie sa dea o imagine fidela a patrimoniului, a situatiei financiare si a rezultatelor societatii.
Titulatura de "situatii financiare" este utilizata de Cadrul General al IASB, unde se precizeaza ca situatiile financiare constituie o parte a procesului de raportare financiara. Un set complet de situatii financiare include de regula, un bilant, un cont de profit si pierdere, o situatie a modificarilor pozitiei financiare -care poate fi prezentata in diverse moduri: fie ca o situatie a fluxurilor de trezorerie (situatia fluxurilor de fonduri), fie sub forma de note si alte situatii explicative. Pot fi incluse de asemenea, materiale si informatii suplimentare sau derivate care vin in completarea acestora. Acelasi document mentioneaza ca situatiile financiare nu includ elemente ca, rapoartele directorilor, declaratiile presedintelui, discutiile si analizele conducerii si elemente similare care se pot include intr-un raport financiar sau anual. Spre deosebire de Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene care nu abordeaza prezentarea conturilor consolidate, Cadrul general al IASB se refera si la situatiile financiare consolidate.
Pe plan international, problematica situatiilor financiare o regasim in prevederile normei contabile internationale IAS 1 "Prezentarea situatiilor financiare", dar si in alte norme contabile internationale. Aparitia IAS 1 a avut pe de o parte, menirea de a actualiza cerintele din standardele pe care le-a inlocuit cu prevederile Cadrului general IASB privind intocmirea si prezentarea situatiilor financiare, iar pe de alta parte, menirea de a ameliora calitatea situatiilor financiare prezentate, utilizand sau facand trimitere si la alte Standarde Internationale de Contabilitate. Standardul isi propune ca obiectiv stabilirea unei baze cu scop general, referitoare la prezentarea situatiilor financiare ale intreprinderii pentru perioadele precedente, cat si cu situatiile financiare ale altor intreprinderi. Astfel, ne explicam de ce standardul international de contabilitate efectueaza numai recomandari cu privire la prezentarea, structura si continutul minim al informatiilor ce trebuie cuprinse in situatiile financiare. De altfel, recomandarile sunt specifice normelor contabile internationale, deoarece acestea adopta conceptia de situatii financiare dereglementate si, totodata, sunt dovada flexibilitatii acestora.
Totusi, norma contabila internationala IAS 1 cuprinde si prevederi cu caracter obligatoriu. Spre exemplu, se mentioneaza ca un set complet de situatii financiare include urmatoarele componente: bilantul; contul de profit si pierdere; o situatie care sa reflecte fie: toate modificarile capitalului propriu; fie modificarile capitalului propriu, altele decat acelea provenind din tranzactii de capital cu proprietarii si distribuiri catre proprietari; situatia fluxurilor de numerar; politicile contabile si notele explicative. De asemenea, se mai mentioneaza ca o intreprindere poate pretinde ca intocmeste situatiile ei financiare in conformitate cu Standardele Internationale de Contabilitate, numai daca, acestea "satisfac toate cerintele fiecarui Standard aplicabil si fiecare interpretare aplicabila Comitetului Permanent pentru Interpretari", scopul situatiilor financiare fiind acela "sa prezinte fidel pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de numerar ale unei intreprinderi". O prezentare fidela, sub toate aspectele semnificative cu IAS, solicita printre altele, " furnizarea de informatii suplimentare atunci cand cerintele din Standardele Internationale de Contabilitate sunt insuficiente pentru a permite utilizatorilor sa inteleaga impactul tranzactiilor si evenimentele particulare asupra pozitiei financiare si rezultatelor intreprinderii".


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Activitatii Agentilor Economici pe Baza Situatiilor Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!