Analiza - Cost, Volum, Profit - SC Matasea Romana SA

Extras din proiect Cum descarc?

SC MĂTASEA ROMÂNĂ SA CISNĂDIE este specializată producerea si comercializarea ţesăturilor tip mătase. A luat fiinţă în anul 1990 prin preluarea întregului patrimoniu al întreprinderii textile “ Mătasea Roşie “ Cisnădie. După 1990 societatea şi-a redus capacitatea de producţie atinsă în 1989 ajungând în prezent la o capacitate de 4000 mii mp pe an. Totodată societatea s-a dotat cu utilaje moderne cu care a devenit competitivă pe piaţa externă din 1994, realizând producţie de export.
Principalele produse realizate sunt ţesături tip mătase şi ţesături matlasate, cu destinaţia căptuşeli pentru confecţii. O pondere foarte mică, sub 5%, din producţia realizată o reprezintă serviciile constând în revopsiri şi matlasări.
Piaţa de desfacere a produselor realizate este atât cea internă cât şi exportul direct şi prin societăţi de confecţii.
Strategia de vânzări este orientată cu predilecţie spre vânzări directe; astfel în 2007 producţia realizată s-a comercializat după cum urmează:
- export direct 572 mii lei, reprezentând 6,4 %
- confecţii export 1.851 mii lei, reprezentând 20,7%;
- vanzari la intern 6.205 mii lei, reprezentând 69,4 %;
- servicii 265 mii lei, reprezentând 2,9%;
- magazin propriu 54 mii lei, reprezentând 0,6%.
În vederea efectuării analizei Cost – Volum – Profit vom începe prin calcularea unor indicatori care ne vor facilita efectuarea analizei.
1. Calculul volumului mediu de producţie pentru perioada luată în calcul:
În semestrul I al anului 2007 s-au produs 1311 mii mp de ţesături mătase, iar în semestrul al doilea 1248 mii mp ţesături mătase.
mii mp 
unde:
= volumul mediu de producţie;
Q = volumul producţiei dintr-o perioadă de gestiune;
t = perioada de gestiune (1,2);
n = numărul perioadelor de gestiune luate în calcul.
Acestea duc la un volum mediu de producţie de 1279,5 mii mp ţesături mătase pentru anul 2007.
În semestrul I al anului 2006 s-au produs 1651 mii mp de tesături mătase, iar în semestrul al doilea 1376 mii mp tesături mătase.
mii mp
Acestea duc la un volum mediu de producţie de 1513,5 mii mp ţesături mătase pentru anul 2006.
Pe ansamblu se constată o diminuare a vânzării din punct de vedere fizic în 2007 faţă de 2006 cu aproximativ 15% datorată în principal diminuării vânzarii la export , dar şi la intern. 
Evoluţia pieţei interne şi externe şi în anul 2007 a fost afectată de condiţiile create prin liberalizarea pieţei şi aderarea României la Comunitatea Europeană.
Liberalizarea pieţei a creat prin desfiinţarea barierelor tarifare, drum liber produselor asiatice foarte ieftine şi uneori de calitate indoielnică, ceea ce determină şi va determina o deteriorare continuă a poziţiei pe piaţă a produselor romaneşti şi europene.
Alinierea la condiţiile impuse de Comunitatea Europeană (preţuri la utilităţi, nivelul minim al salariilor, calitatea produselor şi serviciilor, normele privind protecţia mediului etc.) vor influenţa economic negativ activitatea firmelor romaneşti.
“În ceea ce priveşte concurenţa, atât pe piaţa internă cât şi pe piaţa externă, putem aminti produsele similare, Matex Deva din ţară precum şi importurile din China, Turcia etc. Menţionăm că în acest an, preţurile produselor concurente pe piaţă au scăzut foarte mult, uneori fiind de neatins, ceea ce ne crează probleme foarte serioase” au declarat în Raportul de activitate al Consiliului de Adninistraţie pentru anul 2007 reprezentanţii firmei. 
Principalii concurenţi la producţia de căptuşeli care se lucrează în România, cu destinaţia export sunt : “Weyermann”, “Devetex” Germania, “Sedatex” Spania, “TMR Cerdena” Italia, “Jessgrove” Anglia, având ca principale atuuri: un preţ puţin mai scăzut, dar în primul rând, facilităţi la plată.
2. Calculul cheltuielilor medii pentru perioada luată în calcul, astfel:
mii lei (2007)
mii lei (2006)
unde:
= cheltuieli medii;
Ch = cheltuieli dintr-o perioadă de gestiune.
Se constată o diminuare a cheltuielilor în 2007 faţă de 2007, însă aproape însesizabilă dacă luăm în calcul scăderea producţiei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Analiza - Cost, Volum, Profit - SC Matasea Romana SA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!