Analiza SWOT a sistemelor contabile europene

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Demersurile privind compatibilizarea sistemului contabil romanesc cu cel mondial sunt determinate de noua configuratie a relatiilor economice internationale aflate intr-un proces de globalizare generala sub impulsul circulatiei internationale a capitalului. 
Globalizarea nu modifica numai elementele de separatie intre state, ci si modul in care politicile economice sunt adoptate si implementate. Ea se fundamenteaza pe conventii care depind de traditiile nationale, insa se poate spune ca standardele universale inlocuiesc omogenitatea particulara, specifica unitatilor teritoriale mici.
Globalizarea poate deveni, astfel, un instrument pentru gestionarea puterii valorilor universale si a proceselor economice globale, un instrument de folosire a resurselor, de generalizare a democratiei, securitatii si prosperitatii. Se manifesta astfel necesitatea pentru o structura de raportare contabila accesibila si identica pentru intreaga lume contabila. 
Diferentele in sistemele contabile au fost identificate cu mult timp in urma, de cel putin un sfert de secol. Inca de atunci eforturile au fost canalizate spre armonizare a sistemelor contabile contemporane de catre Uniunea Europeana si de catre Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate.
Capitolul 1. Considerente generale privind contabilitatea si sistemul contabil
1.1 Conceptul de sistem contabil
Sistemul contabil reprezinta ansamblul conceptiilor, teoriilor, principiilor, tehnicilor de inregistrare si control a institutiilor, jurisprudentei contabile si mecanismele ce concura la obtinerea informatiei contabile necesare in vederea luarii deciziei.
Elementele sistemelor contabile sunt urmatoarele:
- Cadrul contabil - plan contabil generat sau nu , situatii financiare , mod de reprezentare
- Tehnici contabile - mod de inregistrare, partida dubla, simpla, tripla, quadruple, tehnici de evaluare, tehnici de retratare la inflatie
- Cadrul institutional - minister, institutie, Consiliul legislative
- Raportul contabilitate - fiscalitate
- Incidenta profesiei contabile
- Izvoarele de drept contabil
- Rolul jurisprudentei contabile
- Auditul contabil
- Doctrine , scoli, conceptii, teorii
- Mecanisme de functionare
- Scopul urmarit
Sistemele contabile au fost create in vederea asigurarii unei informatii de calitate necesare pentru luarea deciziilor, elementele de diferentiere fiind si rezultatul anumitor factori de natura geopolitica, economica, traditionala si care, odata cu dezvoltarea pietelor de capitaluri si financiare, se manifesta convergent in vederea asigurarii unei informatii uniform elaborate, de unde si imaginea de convergenta a sistemelor. Elementele acestor sisteme comunica intre ele synergic, adica sunt deschise spre alternative si posibilitati.
Din punct de vedere istoric, in literatura contabila veche si contemporana apar, sub notiunea de sisteme contabile, cele in partida simpla si dubla, chiar daca nu intrunesc elementele constitutive definite mai sus. Ulterior, practica si teoria au imbogatit continutul de sistem contabil, astfel incat astazi exista sisteme contabile ce asigura o finalitate informatiei contabile.
1.2 Clasificarea sistemelor contabile
Incercarile de clasificare dateaza din 1911, atunci cand Hatfield, pe baza unor observatii orientate catre constatarea deosebirilor dintre practicile contabile din patru tari, a sugerat o clasificare in trei grupe: Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si Europa Continentala.
In viziunea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), conform unor autori, se pot distinge trei tipuri de clasificari:
- clasificari ce au la baza o metoda analitica (studierea sistemelor contabile conform unor parametrii ce determina regrupari);
- clasificari ce utilizeaza metode sintetice (autorii efectuand o ierarhizare a criteriilor de clasificare);
- clasificari ce au la baza o apropiere globala (folosesc un singur parametru drept criteriu de clasificare)
In cele ce urmeaza vom prezenta succint cele mai importante, in opinia noastra, tipuri de clasificari.


Fisiere în arhivă (1):

 • Analiza SWOT a sistemelor contabile europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

http://oeconomica.upm.ro/O_V/2_DanielBotez.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!