Aspecte contabile și de raportare financiară privind gestiunea trezoreriei entităților economice

Cuprins proiect Cum descarc?

Introducere 3
CAPITOLUL I 5
ABORDARI TEORETICE PRIVIND TREZORERIA ENTITATILOR ECONOMICE 5
1.1. Definirea conceptului de trezorerie 5
1.2. Clasificarea si continutul economic al structurilor bilantiere de trezorerie 6
1.3. Particularitati privind evaluarea elementelor de trezorerie 8
1.4. Notiuni generale privind sistemul de documente si instrumentele de decontare utilizate specifice operatiunilor de trezorerie 10
1.4.1. Instrumente de decontare fara numerar 10
1.4.2. Elemente privind decontarile cu numerar 15
1.5. Prezentare succinta a sistemului de conturi utilizate in contabilitatea operatiunilor de trezorerie 16
CAPITOLUL 2. IMPORTANTA INFORMATIILOR FURNIZATE DE SITUATIA FLUXURILOR DE TREZORERIE IN PROCESUL DECIZIONAL 27
2.1. Rolul si importanta situatiei fluxurilor de trezorerie in gestiunea financiara a entitatii 27
2.2. Structura situatiei fluxurilor de trezorerie 28
2.2.1. Fluxurile de trezorerie generate de activitatile de exploatare 30
2.2.2. Fluxurile de trezorerie generate de activitatile de investitii 32
2.2.3. Fluxurile de trezorerie generate de activitatile de finantare 33
2.3. Prezentarea generala a S.C. Top Experience S.R.L. 34
2.4. Metodologia de elaborare a situatiei fluxurilor de trezorerie -  abordare practica 37
2.4.1. Analiza tabloului de finantare 39
2.4.2. Analiza fluxului de numerar 44
2.5. Interpretarea informatiilor furnizate de situatia fluxurilor de trezorerie 51
Concluzii si propuneri 53
BIBLIOGRAFIE 55


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Informatia economica este prezenta in toate domeniile de activitate, reprezentand un element indispensabil al progresului. In contextul dezvoltarii economiei de piata si al sporirii gradului de complexitate al acesteia, informatia economica trebuie sa se dezvolte corespunzator ca arie, continut si operativitate, astfel incat sa poata furniza elementele necesare luarii deciziilor, sa poata reflecta exact situatia patrimoniala a intreprinderilor si rezultatele activitatii economico - financiare. Valorificarea eficienta a informatiei economice se poate realiza doar in cadrul unui sistem informational economic in care contabilitatea este o componenta de baza.
Activitatea contabila are o contributie importanta in economie prin continutul sau, care imbina armonios teoria abstracta cu realitatea fenomenelor studiate. Aceasta furnizeaza un sistem de informatii corelat si verificat, nelasand loc subiectivismului si promovand rigurozitate si exactitate in reflectarea fenomenelor economico-financiare.
Importanta comunicarii manageriale a crescut pe masura ce firma si-a extins granitele, iar globalizarea tot mai accentuata a pietelor de capital impune utilizarea, in toata lumea, a unui limbaj unic in contabilitate, fapt realizat prin normalizare si armonizare.
Orice entitate economico-sociala are un obiectiv fundamental care constituie motivatia desfasurarii intregii sale activitati. In majoritatea cazurilor, obiectivul fundamental il constituie maximizarea profitului. Pe langa acesta, pot sa mai apara si alte obiective generale, cum ar fi: supravietuirea, cresterea economica, optimizarea relatiilor intre participantii la activitatea intreprinderii.
Pentru luarea deciziilor de catre echipa de conducere in scopul realizarii obiectivelor entitatii economice, este necesara cunoasterea cu exactitate a situatiei unitatii, fie comparativ cu alte intreprinderi care activeaza in domeniu, fie in raport cu perioadele anterioare. Obtinerea unor astfel de informatii si efectuarea unor analize in acest sens face necesara analiza activitatii de trezorerie, ca una din principalele activitati care furnizeaza astfel de situatii. 
Avand in vedere importanta care ii este atribuita trezoreriei in procesul de adoptare al deciziilor, ne-am indreptat atentia in aceasta lucrare asupra acesteia, lucrarea fiind intitulata "Aspecte contabile si de raportare financiara privind gestiunea trezoreriei entitatilor economice". 
Inainte de a aborda aceasta tema, ne-am pus o serie de intrebari, astfel: Ce este trezoreria? Ce rol joaca aceasta in economia de piata? Cum putem structura de o maniera eficienta trezoreria si cum se poate evalua aceasta? Ce documente sunt utilizate in activitatea practica pentru reflectarea operatiunilor de trezorerie? Cum se organizeaza contabilitatea de trezorerie? Cum sunt reflectate in situatiile anuale operatiile de trezorerie? Care sunt situatiile ce reflecta utilizate in analiza fluxurilor de trezorerie? Care este metodologia de intocmire a situatiilor privind fluxurile de gestiune?
In incercarea de a oferi un raspuns la aceste intrebari, in cadrul lucrarii de fata, am structurat informatia in doua capitole, fiecare dintre acestea incercand sa ofere informatii cat mai pertinente cu privire la tema abordata. Mai mult decat atat, abordarea tuturor notiunilor a fost realizata in cadrul societatii S.C. Top Experience S.R.L., cu scopul de a surprinde aspectele practice ale temei abordate.
Primul capitol al lucrarii este intitulat "Abordari teoretice privind trezoreria entitatilor economice" urmareste sa ofere informatii legate de definirea notiunii de trezorerie, modul in care se clasifica si care este continutul economic al posturilor bilantiere utilizate pentru reflectarea trezoreriei, evaluarea elementelor de trezorerie, cu identificarea particularitatilor care intervin in acest proces, identificare documentelor si a instrumentelor care sunt utilizate la nivel de trezorerie pentru derularea operatiunilor de acest tip, prezentarea conturilor care sunt utilizate in reflectarea operatiilor de trezorerie prin prezentarea unor exemple in cadrul societatii in care am efectuat practica, respectiv S.C. Top Experience S.R.L.
Cel de-al doilea capitol al lucrarii este intitulat "Importanta informatiilor furnizate de situatia fluxurilor de trezorerie in procesul decizional". In cadrul acestui capitol am incercat sa identificam rolul si importanta pe care o trezorerie o joaca in viata firmei S.C. Top Experience S.R.L., care este modul de intocmire al situatiilor fluxurilor de trezorerie prin cele doua metode, directa si indirecta. Totodata am incercat sa identificam modul de reflectare a fluxurilor de trezorerie aferente activitatii de exploatare, de investitii si de finantare din cadrul S.C. Top Experience S.R.L.. In final am efectuat o analiza a tabloului de finantare in cadrul S.C. Top Experience S.R.L.
Importanta lucrarii " Aspecte contabile si de raportare financiara privind gestiunea trezoreriei entitatilor economice", ofera un tablou complet si detaliat al tuturor intrarilor si iesirilor de fonduri, al tuturor provenientelor si utilizarilor de disponibilitati si prezinta incidenta asupra trezoreriei a activitatilor de exploatare, investitii si financiare, precum si cresterea sau diminuarea neta a informatiilor oferite de aceasta situatie permit stabilirea capacitatii unei entitati de a genera numerar si echivalente de numerar. De asemenea, maresc gradul de comparabilitate al raportarii rezultatelor din exploatare intre diferite entitati cu acelasi profil, deoarece sunt eliminate efectele utilizarii unor tratamente contabile diferite pentru aceleasi tranzactii si evenimente.
Istoricul fluxurilor de trezorerie permite examinarea relatiilor dintre profitabilitatea si fluxul net de trezorerie al unei entitati si stau la baza previziunii fluxurilor viitoare de trezorerie, deci contine informatii care privesc miscarea, variatia de lichiditati a entitatii.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte contabile si de raportare financiara privind gestiunea trezoreriei entitatilor economice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1 Benta, Adrian, 
Benta, Mihaela, 
Croitoru, Robert Tratat de contabilitate practica. Contabilitate aplicata, Editura Ch Beck, Bucuresti, 2017; 
2 Csaba, Nagy Contabilitate manageriala, Editura Eftimie Murgu, Resita, 2015;
3 Craitar, Adriana Contabilitatea capitalurilor si activelor, Editura Economica, Bucuresti, 2017;
4 Croitoru, Gabriel Gestiunea intreprinderii, suport de curs, Universitatea Valahia, Targoviste, 2009;
5 Gheorghiu, Alexandru Analiza economico-financiara la nivelul microeconomic, Bucuresti, Editura Economica, 2004;
6 Iacob, C., 
Simionescu, Silvia, 
Manea, Delia Contabilitatea de gestiune. Instrument fundamental al activitatii manageriale, Editura Universitaria, Craiova, 2016;
7 Ionescu, Luiza Contabilitatea operatiunilor fiscale ale intreprinderii, Editura Universitaria Economia, Bucuresti, 2015;
8 Istrate, Costel Contabilitate si raportari financiare individuale si consolidate, Editura Polirom, Bucuresti, 2016;
9 Isfanescu, A. Analiza economico-financiara, Editura ASE, Bucuresti;
10 Matis D., 
Pop A. Contabilitate financiara, Editura Casa Cartii de Stiinta, Cluj-Napoca, 2010;
11 Mihai, Magdalena, 
Brabete, Valeriu, 
Dragan, Cristian Sisteme de raportari contabile, Editura Universitaria, Craiova, 2016;
12 Ilies, L., 
Stegerean R., 
Osoian C., 
Lungescu, D.; Managementul firmei, Editura Risoprint, Cluj-Napoca, 2005;
13 Ionascu, Mihaela Problematica intocmirii tabloului fluxurilor de trezorerie conform Normei IAS 7. In: Gestiunea si contabilitatea firmei v. 9, nr. 2, 2006;
14 Opritescu, Marin, 
Popescu, Jenica, 
Spulbar, Cristi Moneda si credit, Editura Universitaria, Craiova;
15 Pantea, Iacob Petru; 
Deaconu, Adela Pantea, Iacob Petru; Deaconu, Adela, Ghid pentru intelegerea si aplicarea IAS 7: Situatiile fluxurilor de numerar, Editura C.E.C.C.A.R , Bucuresti;
16 Simionca, Letitia Gestiunea incasarilor si platilor, In: Tribuna economica v. 18, nr. 17;
17 Stefanescu, A. Performanta financiara a intreprinderiiintre realitate si creativitate, Editura Economica, Bucuresti, 2005;
18 Zuca, Marilena, 
Munteanu, Rodica, 
Vera, Nedea, Camelia, 
Munteanu, Victor Audit financiar-contabil. Concepte, metodologie, reglementari, cazuri practice, Editura Universitara, Bucuresti, 2016;
19 ***** Ordinul Ministrului Finanelor Publice numarul 1802/2014 pentru aprobarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, Monitorul Oficial nr. 963/2014;
20 ***** Hotararea de Guvern nr 2185/2004 din 30 noiembrie 2004 privind aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Guvern nr. 15/1996 pentru intarirea disciplinei financiar-valutare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr 131/1996, cu modificarile ulterioare;
21 ***** Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
22 ***** Circulara nr. 24 din 9 mai 1995, publicata in Monitorul Oficial partea I nr. 148 din 13 iulie 1995 privind completarea cecului;
23 ***** Ordinul 2634 /2015 din 5 noiembrie 2015 privind documentele financiar-contabile, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 910 din 9 noiembrie 2015;


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!