Aspecte teoretice și practice privind contabilitatea decontărilor intrabancare

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA DECONTARILOR INTRABANCARE 2
1.1.Definitia decontarilor intrabancare 2
1.2. Clasificarea si structura decontarilor intrabancare 2
Contabilitatea decontarilor intersedii in numele clientilor 4
1.3. Prezentarea grupei de conturi cu ajutorul carora se reflecta in contabilitate bancara decontarile intrabancare 5
CAPITOLUL II OPERATIUNI CONTABILE PRIVIND DECONTARILE INTRABANCARE 7
2.1. Reflectarea in contabilitate a operatiunilor privind decontarile intrabancare 7
2.2. Stabilirea rulajelor debitoare si creditoare, stabilirea totalului de sume debitoare si creditoare si soldurile finale pentru conturile utilizate 9
2.3. Inregistrarea in Registrul Jurnal 11
2.4. Preluarea sumelor inscrise in conturi in Registrul Cartea Mare 12
CONCLUZII 14
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Prin decontare se intelege transferul de fonduri intre banci si incarcarea si descarcarea de gestiune a bancilor participante la transfer, precum si finalizarea platii prin descarcarea de gestiune a platitorului fata de beneficiarul platii.
Prin plata se intelege transferul de fonduri care are ca efect stingerea obligatiunilor financiare dintre partile implicate la o tranzactie economica si schimbul de proprietate a activului, in timp ce transferul de fonduri are un continut mai larg si fara un scop economic. Transferurile de fonduri pentru efectuarea platilor se numesc transferuri interbancare daca au loc intre institutii de credit diferite sau transferuri intrabancare daca transferurile de fonduri au loc intre unitatile aceleiasi institutii de credit. Dupa forma in care se realizeaza decontarile pot fi impartite in decontari pe baza bruta si decontari pe baza neta. Decontarile pe baza bruta sunt acele decontari care se realizeaza operatiune cu operatiune, astfel transferurile sunt finalizate pentru fiecare client sau pentru fiecare tranzactie. Prin contrast, decontarile pe neta presupun plata doar a soldului net debitor sau incasarea doar a soldului net creditor. Decontarile pe baza bruta sunt specifice transferurilor de fonduri de valorilor mari, iar decontarile pe baza neta sunt specifice transferurilor de fonduri de valori mici. Decontarea pe baza bruta inseamna ca fiecare transfer este decontat individual si nu pe baza neta. Decontarile pe baza neta presupun compararea in cadrul unei perioade date, a tuturor drepturilor de incasare si a tuturor obligatiilor de plata intre doua institutii de credit si transferarea la finalul perioadei doar a diferentei.
Relatiile intrabancare sunt relatii ce au la baza operatiuni desfasurate intre unitati ce apartin aceleiasi banci. Aceste relatii se pot dezvolta in plan vertical, intre filiale, sucursale si centrala sau in plan orizontal intre subunitati diferite. Operatiunile intrabancare mai sunt cunoscute si ca operatiuni intre sedii (OIS).
CAPITOLUL I. ASPECTE TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA DECONTARILOR INTRABANCARE
1.1.Definitia decontarilor intrabancare
Decontarile intrabancare realizeaza stingerea obligatiilor rezultate in urma unor operatiuni comerciale sau necomerciale, desfasurate intre clientii aceleiasi banci sau realizate de catre subunitatile bancii, in nume si in cont propriu. Decontarile intrabancare, numite si operatiuni intre sedii, apar atat in contabilitatea unitatii platitoare, cat si a unitatii beneficiara a platii.
Numim unitate bancara initiatoare, unitatea bancara care ordona o plata fara numerar pentru contul clientului sau ori pentru propriul cont. Ea este cea care initiaza decontarea. De asemenea, numim unitate bancara destinatara, unitatea bancara ce primeste de la unitatea initiatoare o plata sau un ordin de a efectua o plata. In functie de aceste doua situatii se foloseste una dintre urmatoarele documente interne:
-  avizul de creditare -  atunci cand banca initiatoare este banca platitorului;
-  avizul de debitare -  atunci cand banca initiatoare este banca beneficiarului.
1.2. Clasificarea si structura decontarilor intrabancare
Decontarile intersedii sunt operatiuni care au loc intre subentitatile componente ale retelei aceleiasi institutii de credit. Ele se mai numesc decontari in cadrul retelei sau decontari intrabancare. Aceste operatiuni se desfasoara fie in nume propriu, fie in numele clientilor. Cand se desfasoara in numele clientilor ele sunt generatoare de plati si incasari in numele acestora consemnate, de regula pe instrumente de decontare cum ar fi ordinul de plata si cecul.
Decontarile intersedii se desfasoara potrivit unei tehnici specifice care se particularizeaza in functie de natura instrumentului de plata care sta la baza tranzactiei:
- Din initiativa platitorului (instrumente transfer-credit), caz in care decontarea este deschisa de catre platitor, prin intermediul ordinului de plata;
- Din initiativa beneficiarului (instrumente transfer-debit), cand decontarea este initiata de catre cel care are o creanta asupra unui partener de afaceri, inscrisa in documente de genul cec, cambie, bilet la ordin.
Decontarile intrabancare se desfasoara potrivit unor norme emise de BNR care solutioneaza aspecte privind:
A. Conventii terminologice privind unitatile bancare implicate in decontare;
Conform normelor BNR, se numeste conventional SEDIUL A unitatea operativa care are initiativa decontarii, in nume propriu sau in numele clientului. Se numeste conventional SEDIUL B, unitatea operativa care confirma si finalizeaza decontarea.
B. Documente interne care permit efectuarea decontarilor intersedii;
Documentele interne care permit efectuarea decontarilor intrabancare sunt avizele (ordinele) intersedii. Avizele sunt emise exclusiv de catre sediul A si se clasifica, in functie de pozitia sediului A, astfel:
- Avize de creditare au la baza ordine de plata. Ele presupun creditarea contului de decontari intrabancare (OIS) si sunt intocmite intotdeauna de unitatile operative ale clientilor platitori.
- Avize de debitare au la baza cecuri. Presupun in contabilitatea unitatii initiatoare debitarea contului de decontari intrabancare. In aceasta situatie sediile A sunt intotdeauna unitatile bancare ale clientilor beneficiari.
Ordinele intre sedii se transmit intre unitatile aceleiasi banci prin:
- Scrisoare -  modalitate de transmitere des utilizata, datorita costurilor mici si posibilitatii de transmitere a documentelor autentice
- Fax -  modalitate relativ des utilizata, datorita posibilitatilor de transmitere a elementelor de identificare a documentelor
- Swift -  presupune interconectarea tuturor unitatilor bancare si chiar a titularilor de cont la un centru de calcul unic pentru fiecare banca, costuri de implementare ridicate, dar transmiterea se face in timp real
C. Sistemele de verificare a decontarilor intrabancare;
Indiferent de modalitatea de transmitere a ordinelor intre sedii, decontarile intre sedii se verifica periodic, utilizand unul dintre urmatoarele sisteme:
-  Sistemul descentralizat presupune verificarea decontarilor intre sedii de catre persoanele care le-au efectuat. Este un sistem rapid de verificare, dar generator de erori. In momentul verificarii, ordinele emise gresit sau omise la inregistrare pot fi iar omise , cu preluare eronata a datelor, ca si in procesul de emitere;
-  Sistemul centralizat presupune interventia, unui al treilea sediu pe pozitia de controlor. Pozitia de controlor este indeplinita, de regula, de catre centrala bancara sau de catre sucursalele regionale. Controlul se desfasoara astfel:
- Sediul A initiator emite ordinele intre sedii, direct catre controlor;
- Controlorul le centralizeaza intr-un jurnal contabil suplimentar si le transmite ulterior sediului B;
- La primirea jurnalului suplimentar, sediul B inregistreaza avizele in fise de cont, deschise pentru analiticele contului 341 Decontari intrabancare. Ansamblul acestor fise de cont alcatuiesc cartoteca. Verificarea se face intre sediile B si controlor pe baza datelor inscrise in cartoteca si in jurnalul contabil supliment.
Acest sistem de control este relativ rar utilizat datorita prelungirii timpului de decontare si circuitului documentelor care nu pun in legatura directa unitatile operative intrate direct in decontare.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aspecte teoretice si practice privind contabilitatea decontarilor intrabancare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Note de curs-Contabilitatea institutiilor de credit
https://www.academia.edu/7229198/Contabilitatea_Bancara
https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/contabilitatea-decontarilor-intrabancare-si-interbancare-ii-a3439/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!