Beneficiile angajatilor

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL 1. BENEFICIILE ANGAJATILOR 3
1.1. CONTABILIZAREA BENEFICIILOR PE TERMEN SCURT ALE SALARIATILOR 4
1.2. CONTABILIZAREA BENEFICIILOR POSTERIOARE PERIOADEI DE MUNCA 7
1.3. CONTABILIZAREA ALTOR BENEFICII PE TERMEN LUNG ALE ANGAJATILOR 15
1.4. CONTABILIZAREA BENEFICIILOR PENTRU TERMINAREA CONTRACTULUI DE MUNCA
16
1.5. CONTABILIZAREA COMPENSATIILOR SUB FORMA PARTICIPARII LA CAPITALURILE PROPRII 17
CAPITOLUL 2. ANALIZA BENEFICIILOR ANGAJATILOR 18
CONCLUZII 26
BIBLIOGRAFIE 27


Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Din punct de vedere contabil, la nivel international norma care dezbate problemele legate de beneficiile angajatilor este Standardul International de Contabilitate, IAS 19. In tara noastra, societatile cotate la bursa sunt obligate sa recunoasca beneficiile angajatilor conform IAS 19, iar celelalte tipuri de societati pot alege sa inregistreze beneficiile, fie conform Standardului, fie conform OMFP 1802/2014.
Standardul nu face distinctie intre beneficiile acordate in forma baneasca (salarii, prime etc.) sau sub alte forme (avantaje in natura, avantaje in servicii etc.). 
In categoria beneficiilor se incadreaza doar beneficiile suportate de intreprindere; standardul vizeaza doar partea suportata de intreprindere, nu si cea suportata de stat sau de salariat.
Standardul IAS 19 are ca obiectiv principiile de recunoastere si evaluare contabila, precum si cerintele de prezentare a avantajelor angajatilor pe termen scurt sau lung si se bazeaza mai mult pe realitatea economica a tranzactiei decat pe forma acordului.
Definire
Beneficiile angajatilor sunt toate formele de contraprestatii pe care le acorda entitatea angajatilor in schimbul muncii depuse.
Angajatul primeste salariu si anumite beneficii, care se stabilesc prin negocieri intre angajator si angajati sau reprezentati de sindicate. In urma negocierilor se incheie contracte colective si/sau individuale de munca, prin care angajatii se obliga sa efectueze activitatile prevazute in contract, iar angajatorul se obliga sa-i remunereze pentru munca prestata.
IAS 19, denumit ,,Beneficiile angajatilor", trateaza problematica drepturilor salariale ale angajatilor privite sub toate aspectele economice. 
Pentru contabilizarea, recunoasterea si evaluarea beneficiilor angajatilor, IAS 19 impune entitatilor sa utilizeze contabilitatea de angajament, deoarece este o metoda de contabilitate in care tranzactiile si alte evenimente sunt recunoscute atunci cand au loc si nu atunci cand numerarul sau echivalentul acestuia este incasat sau platit, iar evenimentele sunt inregistrate in evidentele contabile si recunoscute in situatiile financiare ale perioadelor la care se refera.
IAS 19 cere unei entitati sa recunoasca :
- o datorie, atunci cand un angajat a prestat servicii in schimbul beneficiilor ce urmeaza a fi platite in viitor;
- o cheltuiala, atunci cand entitatea consuma beneficiile economice ce apar ca urmare a serviciului prestat de un angajat in schimbul beneficiilor.
CAPITOLUL 1. Beneficiile Angajatilor
Definirea beneficiilor angajatilor
Beneficiile angajatilor sunt toate formele de contraprestatii pe care le acorda entitatea angajatilor in schimbul muncii depuse.1 Angajatul primeste salariu si anumite beneficii, care se stabilesc prin negocieri intre angajator si angajati sau reprezentati de sindicate. In urma negocierilor se incheie contracte colective si/sau individuale de munca, prin care angajatii se obliga sa efectueze activitatile prevazute in contract, iar angajatorul se obliga sa-i remunereze pentru munca prestata.
Standardul International de Contabilitate nr. 19, denumit ,,Beneficiile angajatilor", trateaza problematica drepturilor salariale ale angajatilor privite sub toate aspectele economice. Acest Standard recomanda modul de contabilizare si prezentare de catre angajatori a informatiilor referitoare la beneficiile angajatilor.
Pentru contabilizarea, recunoasterea si evaluarea beneficiilor angajatilor, IAS 19 impune entitatilor sa utilizeze contabilitatea de angajament, deoarece este o metoda de contabilitate in care tranzactiile si alte evenimente sunt recunoscute atunci cand au loc si nu atunci cand numerarul sau echivalentul acestuia este incasat sau platit, iar evenimentele sunt inregistrate in evidentele contabile si recunoscute in situatiile financiare ale perioadelor la care se refera.
IAS 19 cere unei entitati sa recunoasca2 :
-  o datorie, atunci cand un angajat a prestat servicii in schimbul beneficiilor ce urmeaza a fi platite in viitor;
-  o cheltuiala, atunci cand entitatea consuma beneficiile economice ce apar ca urmare a serviciului prestat de un angajat in schimbul beneficiilor.
Este, de asemenea, important sa intelegem ca recunoasterea si contabilizarea beneficiilor angajatilor nu are legatura cu deductibilitatea fiscala a acestor avantaje; statele care aplica Standardele Internationale de Contabilitate trateaza prin legi speciale regimul juridic si fiscal al acestor beneficii.
Orice entitate care are salariati cu contract de munca, cat si angajatii respectivi trebuie sa suporte anumite cheltuieli privind asigurarile, protectia sociala si personalul, insa standardul IAS 19 prevede doar partea suportata de entitate, nu si pe cea suportata de stat sau de angajat.
Clasificarea Beneficiilor
IAS 19 este aplicabil tuturor beneficiilor angajatilor, incluzand cinci categorii de beneficii ale angajatilor, si anume :
1) beneficii pe termen scurt ale angajatilor ;
2) beneficii posterioare perioadei de munca ;
3) alte beneficii pe termen lung ale angajatilor ;
4) beneficii pentru terminarea contractului de munca ;
5) compensatii sub forma participatiilor la capitalul propriu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Beneficiile angajatilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Standardul International de Contabilitate IAS 19
-  HG 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata .
-  Legea 130/1996 privind contractul colectiv de munca unic la nivel national .
-  CECCAR. (2004). Ghid pentru intelegerea si aplicarea IAS 19 BENEFICIILE ANGAJATILOR. Bucuresti.
-  CECCAR. (2010). Ghid practic de aplicare a Reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene. Bucuresti.
-  Octavian, B. Contabilitatea financiara a intreprinderilor,Editura Universala. 
-  Paraschivescu, M. D. (2004). Contabilitate financiara.Aplicatii si studii de caz. Editura Tehnopress.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!