Cadrul General al IASB si Directivele Europene - Referential si Baza de Armonizare si Conformitate a Situatiilor Financiare

Extras din proiect Cum descarc?

CADRUL GENERAL AL IASB SI DIRECTIVELE
EUROPENE - REFERENTIAL SI BAZA DE ARMONIZARE
SI CONFORMITATE A SITUATIILOR FINANCIARE
1. Necesitatea cadrului conceptual. Prevederi si limite
Cadrul general cuprinde conceptele ?i principiile teoretice care alcatuiesc impreuna sistemul de referinta pentru intocmirea ?i prezentarea situatiilor financiare pentru utilizatorii externi, adica ceea ce trebuie sa fie contabilitatea, delimitate ca teorie contabila normativa deci un caz particular al teoriei contabile generale. Sau intr-o alta viziune, Cadrul general i?i aroga calitatea de referential pentru elaborarea normelor contabile ?i instrument de coerenta a normelor, reglementarilor ?i procedurilor contabile.
In viziunea IASB, intreprinderile din intreaga lume intocmesc situatii financiare pentru a fi prezentate utilizatorilor externi, care desi ele par asemanatoare de la o tara la alta, sunt diferite din punct de vedere al continutului datorita unei varietati de factori, cum ar fi: factori sociali, economici, juridici ?i culturali. Ace?ti factori conduc la utilizarea unor definitii diverse ale elementelor situatiilor financiare ?i a unor diverse baze de evaluare a acestora. In mod implicit a fost influentata ?i aria de aplicabilitate a acestora.
Primele tentative de realizare a cadrelor contabile conceptuale au fost in perioada 1975-1985 ?i apartin organismului american de normalizare contabila FASB, cadru ce a constituit baza conceptelor adoptate ?i de catre alte organisme de normalizare pentru propriile cadre contabile conceptuale, inclusiv cel elaborat de IASB.
Chiar daca este evidenta utilitatea unui asemenea cadru conceptual, sistemele contabile nu dispun fiecare de un asemenea instrument. Cadrele conceptuale contabile sunt de origine anglo-saxona, iar de aici realitatea utilizarii acestuia in sistemele contabile respective. Se pune problema eficientei in activitatea contabila din punct de vedere al utilizarii unui asemenea instrument. Tarile care nu dispun de un asemenea instrument manifesta in prezent tendinta asimilarii unui cadru contabil recunoscut international sau fac demersuri de elaborare a propriilor cadre contabile conceptuale. In acest sens mentionam proiectul de cadru contabil conceptual francez elaborat de Comitetul Permanent al
Doctrinei Contabile (CPDC), organism apartinand Ordinului Expertilor Contabili (OEC).
Optiunea unui sistem contabil national de a implementa un cadru contabil conceptual ridica unele probleme cu caracter contradictoriu, de exemplu in cazul tarii noastre exista tendinte antagoniste intre conceptele definite de Cadrul general al IASB ?i cele definite de Directivele contabile europene. Aceste contradictii care pot sa apara intre cele doua culturi contabile sunt prezente ?i in studiul Federatiei Expertilor Europeni asupra comparatiei intre prevederile Directivelor europene ?i cele ale IAS-urilor, ?i anume10 : ,,Companiile si contabilii trebuie sa aplice IAS in contextul national - fie el reprezentat de legea nationala sau de intelegerea Directivelor europene in tara respectiva".
Alegerea ?i proiectarea unui sistem contabil trebuie sa tina seama ca nici un sistem contabil nu este perfect pentru realitatile economice ale unei tari. El trebuie in permanenta revizuit ?i adaptat noilor cerinte care sunt intr-o continua schimbare, dar in acest proces dinamic trebuie tinut seama ?i de faptul ca schimbarile prea dese nu conduc la o stabilitate a regulilor ?i practicilor contabile, fapt care are efecte directe asupra obiectivelor unui cadru contabil conceptual.
In cazul Romaniei trebuie tinut cont de contextul dat de raportul dintre national-european - international, in ceea ce prive?te construirea unui sistem contabil national capabil sa raspunda necesitatilor interne ?i internationale. Conceperea unui sistem contabil national reprezinta un proces politico-strategic complex, tinandu-se cont de geografia contabila international a ?i de interesele particulare ale fiecarei tari.
Functiile Cadrului general IASB, a?a cum sunt formulate in document sunt:
a) sprijinirea Consiliului IASB in elaborarea viitoarelor IAS-uri, revizuirea celor existente precum si in promovarea armonizarii reglementarilor, standardelor si procedurilor de contabilitate referitoare la prezentarea situatiilor financiare prin aplicarea unor concepte de baza care sa reduca numarul tratamentelor contabile internationale;


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul General al IASB si Directivele Europene - Referential si Baza de Armonizare si Conformitate a Situatiilor Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!