Cadrul General privind Veniturile din Activitati Curente

Extras din proiect Cum descarc?

Norma IAS 18 trateaza problema contabilizarii veniturilor, adica a veniturilor degajate de activitatile ordinare ale intreprinderii. In conformitate cu definitiile financiare, veniturile reprezinta cresteri de avantaje economice, intervenite in cursul exercitiului, care au provocat o majorare a capitalurilor proprii sub alte forme decat cele ce exprima aporturi noi ale proprietarilor intreprinderii. In categoria ampla de venituri sunt incluse atat acele venituri care provin din activitati curente cat si castigurile. Termenul de venituri din activitatea curenta se refera la acele venituri care apar in cursul desfasurarii de catre o intreprindere a activitatii sale curente, termenul fiind regasit si sub alte denumiri ce includ vanzari, onorarii, dobanzi, dividende, redevente.
Obiectivul acestui Standard este de a prescrie tratamentul contabil al veniturilor generate de anumite tipuri de tranzactii si evenimente. 
Un element de prima importanta in contabilizarea veniturilor din activitati curente este determinarea momentului la care trebuie recunoscut atunci cand exista probabilitatea ca intreprinderii ii vor reveni in viitor anumite beneficii economice si cand aceste beneficii pot fi evaluate cu fidelitate. Acest Standard identifica situatiile in care aceste criterii vor fi indeplinite si, prin urmare, veniturile din activitatile curente vor fi recunoscute. 
Acest Standard (IAS 18) nu are echivalent in cadrul US GAAP si in Directivele europene. In SUA in urma constatarii unor diferente de tratament in contabilizarea veniturilor si uneori a unor abuzuri, SEC ( Securities and Exchange Comission) a publicat un document (SAB 101), aplicabil in 2001, care precizeaza conditiile de contabilizare a veniturilor si de luare in calcul a rezultatului tranzactiilor.
Pentru a putea intelege mai bine cadrul general al acestui Standard este necesara definirea unor concepte care se regasesc in Cadrul general de intocmire a situatiilor financiare, respectiv IAS 8 : 
o Venituri - majorari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de intrari sau cresteri ale valorii activelor ori descresteri ale obligatiilor, care se concretizeaza in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor;
o Cheltuieli - diminuari ale beneficiilor economice inregistrate pe parcursul perioadei contabile sub forma de iesiri sau scaderi ale valorii activelor ori cresteri ale obligatiilor, care se concretizeaza in reduceri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din distribuirea acestora catre actionari;
o Castiguri - cresteri ale beneficiilor economice ( similare veniturilor ). Exemple de castiguri sunt cele provenite din vanzarea activelor, respectiv din ajustarea valorii activelor;
o Pierderi - diminuari ale beneficiilor economice ( similare cheltuielilor).
Standardul arata ca veniturile din activitati curente sunt cele care apar in cursul desfasurarii activitatii curente a intreprinderii. Uneori este dificila separarea veniturilor ( din activitati curente) de castiguri. Este vorba de tranzactii care la o intreprindere determina venituri din exploatare ( din vanzari aferente cifrei de afaceri), iar la alta determina un castig.
Exemplu :
Proprietatile imobiliare detinute de o societate de investitii sunt considerate stocuri, iar vanzarea lor genereaza venituri de exploatare, apartinand cifrei de afaceri. In schimb, la intreprinderea care a cumparat o astfel de proprietate pentru a-i servi ca mijloc de productie, aceasta va genera la o eventuala vanzare un castig ( diferenta dintre veniturile si cheltuielile cu vanzarea activelor), chiar daca a servit desfasurarii activitatii de exploatare a intreprinderii.
Exceptie de la definitia veniturilor o constituie contul 711 ,,Venituri din productia stocata" astfel incat, veniturile de acest fel: 
o nu determina majorari ale beneficiilor economice care sa se concretizeze in cresteri ale capitalurilor proprii, altele decat cele rezultate din contributii ale actionarilor;
o in plus, nu respecta conditia de evaluare a veniturilor ( la valoarea justa a mijlocului de plata primit sau de primit). 
Veniturile din productia stocata reprezinta mai degraba o recunoastere provizorie a veniturilor aferente produselor obtinute in procesul de productie, cu mentiune ca ele sunt evaluate la costul de productie al bunurilor. Ulterior, aceste venituri provizorii se transforma in venituri efective din vanzarea produselor.
In sistemul contabil romanesc contul de venituri din productia stocata trebuie pastrat, in conditiile in care cheltuielile de productie sunt recunoscute la data consumului, si nu a vanzarii produselor obtinute. In alte sisteme contabile, compatibile cu IAS-urile, se utilizeaza un cont de ,,costuri" prin intermediul caruia cheltuielile de productie sunt recunoscute numai in masura in care sunt asociate vanzarilor, si nu in totalitate, ca si cheltuieli ale perioadei. Cum in Romania acest cont nu a fost adoptat, va trebui suplinit de contul 711 ,,Venituri din productia stocata".


Fisiere in arhiva (1):

  • Cadrul General privind Veniturile din Activitati Curente.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!