Calculatia Costurilor

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Notiuni teoretice
1.1 Definirea calculatiei costurilor.
1.2 Clasificarea calculatiei costurilor.
1.3 Principiile calculatiei costurilor.
1.4 Obiectul calculatiei costurilor.
2. Procedee generale folosite in calculatia costurilor.
3. Metode de calculatia costurilor
3.1 Sistemul costurilor totale.
3.2 Sistemul costurilor partiale.
3.3 Organizarea calculatiei costurilor la S.C. SONOMA S.R.L. BACAU
3.3.1Prezentarea generala firmei.
3.3.2 Factorii care influenteaza calculatia costurilor la S.C. SONOMA S.R.L. 
3.3.3 Aplicatie practica privind calculatia costurilor


Extras din proiect Cum descarc?

DEFINIREA SI CARACTERISTICILE CALCULATIEI 
COSTURILOR
Progresele realizate in perfectionarea tehnologiei prin mecanizarea si automatizarea proceselor de productie impun luarea unor masuri adecvate de imbunatatire continua a principiilor, metodelor si tehnicilor de organizare si conducere a acestora.
Faptul ca in conceptia conducerii moderne a intreprinderii rezultatele obtinute nu se urmaresc numai la nivel global, la nivelul conducerii superioare, ci si pe fiecare activitate condusa in cadrul nivelelor ierarhice inferioare, cautarea si definirea unor metode si tehnici de cuantificare, masurare si control a rezultatelor conducerii fiecarui compartiment constituie o problema esentiala. La solutionarea acesteia o contributie de seama are calculatia costurilor, ca mijloc de informare, cunoastere si reglare a procesului de productie. Adoptarea unei calculatii a costurilor care sa raspunda acestor imperative cere cunoasterea problemelor teoretice si aplicative ale calculatiei costurilor, in profunzime si in toata complexitatea lor.
In aceste conditii, rolul si importanta teoriei calculatiei costurilor capata noi dimensiuni, mai ample, pentru fundamentarea calculatiei costurilor pe cele mai moderne concepte stiintifice.
Dintre multiplele probleme ale teoriei calculatiei costurilor o prima grupa de probleme teoretice le constituie definirea si precizarea notiunii de calculatie, definirea obiectului si a metodei calculatiei costurilor a caracteristicilor calculatiei costurilor, a caracteristicilor calculatiei, precum si a precizarii locului si rolului calculatiei costurilor in intreprindere
Asa cum teoria costurilor are ca prim obiectiv definirea si explicarea notiunilor din domeniul costurilor, teoriei calculatiei costurilor ii revine sarcina de a explica si defini notiunile folosite in calculatia costurilor.
Desi din punct de vedere evolutiv, calculatia costurilor a aparut inaintea teoriei costurilor si a teoriei calculatiei costurilor, definirea acesteia pe baza unei interpretari stiintifice a avut loc mult mai tarziu. Aceasta, deoarece in prima perioada a aparitiei sale, calculatia costurilor s-a practicat intr-o forma empirica, izvorata din necesitatea determinarii costului activitatii desfasurate, necesitate care constituia obiectul si, totodata, scopul calculatiei. Pe masura dezvoltarii si perfectionarii acesteia, treptat a inceput sa se impuna ca o necesitate si dezvoltarea laturii teoretice a calculatiei costurilor pentru fundamentarea ei stiintifica. Astfel, aparitia si instaurarea teoriei calculatiei costurilor, ca element component de baza al studiului costurilor, au determinat urmarirea de la inceput a definirii notiunii de calculatie.
Pentru cunoasterea structurii costului unitar al unui produs, al unei lucrari sau prestari de servicii, calculatia costurilor urmareste, pe prim plan, determinarea marimii costului de productie pe fiecare articol de calculatie, pe locuri generatoare de costuri si pe purtatori de costuri, in concordanta cu specificul ramurii economice de care apartine intreprinderea. In acest scop, se folosesc atat conceptele teoriei costurilor, cat si ale teoriei calculatiei costurilor, care, astfel, isi gasesc verificarea lor practica prin calculatia costurilor . La randul ei, calculatia costurilor trebuie sa-si gaseasca o fundamentare stiintifica pentru tehnica de calcul adoptata, fundamentarea pe care si-o asigura prin conceptele teoriei calculatiei costurilor. Toate acestea demonstreaza interdependenta stransa ce exista, pe de o parte, intre teoria costurilor si teoria calculatiei costurilor, iar pe de alta parte, intre calculatia costurilor si teoria calculatiei costurilor si, in subsidiar, teoria costurilor.
Calculatia costurilor poate fi definita ca ansamblul de operatii matematice folosite in conformitate cu prevederile metodologice in vigoare, pentru determinarea costului unitar al unui produs, al unei lucrari sau al unui serviciu prestat, in conditiile organizatorice, tehnice si gospodaresti ale intreprinderii.
Definirea notiunii de calculatie a costurilor nu trebuie privita rigid, deoarece procesul de perfectionare a calculatiei costurilor nu este incheiat. Ne aflam la inceputul teoriei calculatiei costurilor si nu la finalizarea acesteia. De-abia am facut primii pasi in solutioanarea problemelor pe care le ridica. Mai avem multe probleme de rezolvat iar numarul lor creste pe masura ce automatizarea proceselor de productie se afirma tot mai puternic.
Definit ca "ansamblul cheltuielilor efectuate pentru obtinerea unui bun, efectuarea unei lucrari, prestarea unui serviciu" sau ,,suma exprimata in general in moneda, a cheltuielilor necesare pentru achizitionarea sau producerea unui bun sau unui serviciu", costul este in acelasi timp ,,o categorie economica specifica productiei de marfuri care evidentiaza relatiile care apar in legatura cu comensurarea in expresie baneasca a cheltuielilor cu mijloacele de productie si forta de munca utilizate pentru obtinerea unui produs sau unui serviciu".
Din punct de vedere etimologic, notiunea de ,,cost" este de origine latina si deriva din verbul ,,constare", care inseamna ,,a stabili" ,,a fixa". Din sensul original al cuvantului s-a conturat, apoi notiunea de ,,costa" folosita pentru a exprima un consum ocazionat de producerea unui obiect. Ulterior, de la notiunea de ,,costa" s-a ajuns la notiunea de ,,cost" folosita in acelasi sens, in mod curent, in literatura de specialitate straina. Astfel, in literatura americana si in engleza intalnim notiunea de ,,cost", in literatura germana,,kosten", in literatura italiana ,,costi", in literatura franceza ,,cout".


Fisiere in arhiva (1):

  • Calculatia Costurilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!