Codul Etic al Profesionistilor Contabili

Cuprins proiect Cum descarc?

Codul etic al profesionistilor contabili. Notiuni introductive 3
Sectiunea 100 : Introducere si principii fundamentale 4
Principii fundamentale 5
Amenintari si masuri de protectie 7
Sectiunea 110: Integritate 9
Sectiunea 120: Obiectivitate 10
Sectiunea 130: Competenta profesionala si prudenta 12
Sectiunea 140: Confidentialitatea 13
Sectiunea 150: Comportament profesional 15


Extras din proiect Cum descarc?

Codul etic al profesionistilor contabili. Notiuni introductive
Misiunea Federatiei Internationale a Contabililor (IFAC), asa cum este aceasta definita prin statutul sau, este de a servi interesul public, de a continua consolidarea profesiei contabile la nivel mondial si de a contribui la dezvoltarea unor economii nationale puternice prin stabilirea si promovarea aderarii la standarde profesionale de o inalta calitate, incurajand convergenta internationala a acestor standarde si expunand problemele de interes public in domenii in care expertiza profesionala este cea mai relevanta. Pentru realizarea misiunii sale, Board-ul IFAC a infiintat Consiliul pentru Standarde Internationale de Etica pentru Contabili, responsabil de elaborarea si emiterea, sub autoritatea sa, a unor standarde de etica de inalta calitate si a altor prevederi in prijinul profesionistilor contabili din intreaga lume.
Acest Cod Etic al Profesionistilor Contabili (Codul IESBA) stabileste cerinte de etica pentru profesionistii contabili. Un organism membru al IFAC sau o firma nu poate aplica standarde mai putin exigente decat cele stabilite prin acest Cod.
Unele jurisdictii pot dispune de cerinte si recomandari care difera de cele continute in prezentul Cod. Profesionistii contabili din jurisdictiile respective trebuie sa fie constienti de aceste diferente si sa respecte cerintele si indrumarile cele mai exigente, cu exceptia cazului in care acestea sunt interzise in baza unei legi sau a unei reglemetari.
Consiliul Superior al Corpului Expertilor contabili si Contabililor Autorizati din Romania a hotarat adoptarea Codului etic international al profesionistilor contabili emis de IFAC ca propriul Cod etic national al profesionistilor contabili. Codul astfel adoptat este obligatoriu sa fie respectat se catre toti membrii Corpului Expertilor Contabili si Cotabililor Autorizati si ai asociatiilor profesionale patronate de Corp, in indeplinirea serviciilor profesionale realizate in Romania, incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
Codul etic national al profesionistilor contabili a fost aprobat prin Hotararea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania nr. 11/216 din 31 martie 2011, in baza Hotararii Conferintei Nationale a expertilor contabili si contabililor autorizati nr. 10/65 din 2 septembrie 2010.
Sectiunea 100 : Introducere si principii fundamentale
O caracteristica distincta a profesiei contabile o constituie asumarea responsabilitatii de a actiona in interes public. Asadar, responsabilitatea unui profesionist contabil nu consta exclusiv in satisfacerea nevoilor unui client sau ale unui angajator individual. Actionand in interes public, un profesionist contabil trebuie sa respecte si sa aplice prezentul Cod. Daca unui contabil profesionist ii este interzis, in baza unei legi sau reglementari, sa respecte anumite parti ale acestui Cod, acesta trebuie sa se conformeze tuturor celorlalte parti ale prezentului Cod.
Necesitatea de a asigura apararea onoarei si independentei Corpului si de a conferi lucrarilor membrilor sai autoritate, impune profesionistilor contabili sa aiba calitati esentiale, cum sunt:
- stiinta, competenta si constiinta;
- independenta de spirit si dezinteres material;
- moralitate, probitate si demnitate.
Se impune ca fiecare membru al Corpului sa faca efortul necesar dezvoltarii acestor calitati si indeosebi:
(a) sa isi dezvolte necontenit cultura, nu numai cea profesionala, dar si cunostintele de cultura generala, singurele capabile sa ii intareasca discernamantul;
(b) sa acorde fiecarei tranzactii si situatii examinate toata atentia si timpul necesar pentru a-si fundamenta o opinie personala inainte de a face propuneri;
(c) sa isi exprime opinia fara nicio retinere fata de dorinta, chiar ascunsa, a celui care il consulta si sa se pronunte cu sinceritate, fara ocolisuri, exprimandu-si, daca este nevoie, rezervele necesare asupra valorii ipotezelor si concluziilor formulate;
(d) sa nu dea niciodata ocazia de a se afla in situatia de a nu putea sa isi exercite libertatea de gandire sau de a fi supus ingradirii indatoririlor sale;
(e) sa considere ca independenta sa trebuie sa isi gaseasca manifestarea deplina in exercitarea profesiei si in protejarea ei, cu respectarea integrala a dispozitiilor legale si a regulilor stabilite de Corp.
Acest Cod este structurat in trei parti.
Partea A stabileste principiile fundamentale de etica profesionala pentru profesionistii contabili si ofera un cadru conceptual pe care acestia trebuie sa il aplice pentru:
(a) Identificarea amenintarilor privind conformitatea cu principiile fundamentale; 
(b) Evaluarea importantei amenintarilor identificate; 
(c) Aplicarea masurilor de protectie, atunci cand este cazul, pentru a elimina amenintarile sau pentru a le reduce la un nivel acceptabil. Masurile de protectie sunt necesare atunci cand un profesionist contabil stabileste faptul ca amenintarile nu sunt la un nivel la care o terta parte rezonabila si informata evaluand toate faptele si circumstantele e specifice disponibile profesionistului contabil la acel moment, ar putea concluziona ca nu este compromisa conformitate cu principiile fundamentale.


Fisiere in arhiva (2):

  • Codul Etic al Profesionistilor Contabili
    • Codul Etic al Profesionistilor Contabili.doc
    • Codul Etic al Profesionistilor Contabili.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!