Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Cap I Ce este concediul medical pentru incapacitate temporara de munca
1.1 Ce spune legislatia cu privire la concediul medical si care sunt modificarile cu impact in anul 2018
1.2 Cine poate beneficia de concediu medical cum se acorda
1.3 Cine plateste concediul medical?
1.4 Cine poate elibera certificatul de concediu medical
1.5 Noi reglementari in perioada COVID-19
2. Cap II Cum se calculeaza indemnizatia de concediu medical?
2.1 Studiu de caz
3. Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

Cap I Ce este Concediu medical pentru incapacitate temporara de munca
Concediu medical pentru incapacitate temporara de munca este cauzata de boli obisnuite sau accidente in afara muncii. Se acorda atunci cand salariatul nu poate efectua munca din cauza unei boli obisnuite sau din cauza unui accident minor suferit in timpul liber.
Acest concediu si indemnizatia aferenta pot fi acordate pentru cel mult 183 de zile in interval de un an. Pentru boli speciale durata este mai mare.
In cazul bolilor obisnuite si a ranirilor provocate in timpul liber, concediul se acorda pe o durata de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire.
In cazul unor boli speciale, perioada poate fi prelungita si la 6-12 luni, astfel:
-  pentru tuberculoza pulmonara si unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, concediul medical poate fi oferit si pe decursul unui an, in intervalul ultimilor 2 ani;
-  pentru tuberculoza pulmonara operata si osteoarticulara se poate acorda un an si 6 luni, in intervalul ultimilor 2 ani;
-  pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii, durata concediului poate ajunge la un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani;
-  pentru alte forme de tuberculoza extrapulmonara, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, se poate acorda concediu medical de sase luni, cu posibilitatea de prelungire pana la maximum un an, in intervalul ultimilor 2 ani.
1.1 Ce spune legislatia cu privire la concediul medical si care sunt modificarile cu impact in anul 2018?
Concediile medicale si plata indemnizatiilor pentru ele sunt reglementate prin Ordonanta de Urgenta 158/2005, denumita in continuare "OUG 158/2005", in vigoare de la 1 ianuarie 2006. La sfarsitul anului 2017 a suferit modificari importante cu mare impact in calculul indemnizatiilor, iar la inceputul anului 2018 a fost modificata din nou.
Normele de aplicare a reglementarilor ordonantei de urgenta s-au modificat si ele in 2018, si au fost republicate in 12.02.2018
In 2018 au fost introduse modificari referitoare la stagiul minim de cotizare, precum si bazele de calcul pentru contributiile sociale obligatorii.
Astfel, la sfarsitul anului 2017, Ordonanta de urgenta 99/2017 stipula un stagiu minim de cotizare pentru acordarea dreptului la concediul medical de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical (exceptie facand concediile medicale pentru care nu este necesar stagiul), majorat de la 22 de zile, astfel cum era prevazut pana la acel moment. In plus, dreptul la concediul medical este conditionat de plata contributiei asiguratorii de munca, destinata suportarii acestei indemnizatii.
Mai mult, in vederea asigurarii facultative pentru concedii si indemnizatii de concediu medical, se va incheia un contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Contributia ce se va achita lunar va fi egala cu 1% aplicat asupra venitului lunar ales inscris in contractul de asigurare, care se face venit la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Tot prin Ordonanta de urgenta 99/2017 se modifica prevederile Codului Fiscal si baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale devine 25% asupra indemnizatiilor de concediu medical, majorata substantial fata de prevederile anterioare.
Se reglementeaza si modul de calcul a indemnizatiilor de concediu medical in cazul lucrului in ture a salariatilor, precum si eliberarea certificatelor de concediu medical in format electronic.
Ulterior, Ordonanta de urgenta nr. 8/2018 amana aplicarea prevederilor Ordonantei 99/2017 pana la data de 1 iulie 2018.
Astfel, pentru concediile medicale acordate ca si concediu "initial" din data de 1 iulie 2018, stagiul necesar solicitat de medicul emitator precum si de platitorul indemnizatiilor este de 6 luni anterioare. Mai mult, tot incepand cu 1 iulie 2018, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentand indemnizatia de asigurari sociale de sanatate de care beneficiaza conform prevederilor legale, iar contributia de asigurari sociale se suporta la nivelul cotei de 25%si se retine din indemnizatia de asigurari sociale de sanatate. Formula de calcul a contributiei de asigurari sociale aplicabila pana la luna iunie 2018 inclusiv, se va mai utiliza doar in cazul certificatelor de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 iulie 2018.
Exceptie fac doar certificatele de concediu medical acordate pentru maternitate, ingrijire copil bolnav si risc maternal pentru care formula de calcul a contributiei de asigurari sociale se mentine pana la data de 30 septembrie 2018, precum si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.


Fisiere în arhivă (1):

  • Concediu medical pentru incapacitate temporara de munca.pdf

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Codul Muncii
2. Suportul de curs


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!